Εξάρθρημα ώμου!

Facebooktwitterpinterest

Το εξάρθρημα του ώμου αποτελεί μια τραυματική κάκωση της συγκεκριμένης άρθρωσης. Αν και η συνήθης αρχική αντιμετώπιση του εξαρθρήματος είναι συντηρητική (με ειδικούς χειρισμούς ανάταξης), σε ένα ποσοστό ασθενών, που μπορεί να φτάσει έως και το 35% (ιδιαίτερα σε νεαρούς και δραστήριους ασθενείς), μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση λόγω αστάθειας του ώμου (επαναλαμβανόμενα επεισόδια όπου ο ώμος “βγαίνει” σχετικά εύκολα).

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αποκατάσταση της βλάβης επιτυγχάνεται με την αρθροσκοπική σταθεροποίηση του ώμου με επανακαθήλωση του επιχείλιου χόνδρου και των θυλακοσυνδεσμικών στοιχείων του ώμου στην ανατομική τους θέση, έτσι ώστε να λειτουργούν σαν “μαξιλάρι” για την αποφυγή νέου εξαρθρήματος. Στις περιπτώσεις μάλιστα πολλαπλών επαναλαμβανόμενων εξαρθρημάτων, τα οποία έχουν προκαλέσει και σημαντική βλάβη στο οστό της ωμογλήνης, μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιηθεί ανοικτή χειρουργική τεχνική, με την οποία οστικό μόσχευμα από άλλο σημείο της ωμοπλάτης μεταφέρεται στο σημείο του ελλείμματος για να αποκατασταθεί το οστικό κενό και η αστάθεια του ώμου.

Με τις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές, η διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο είναι μόλις 1-2 μέρες και στη συνέχεια ο ασθενής επανέρχεται σταδιακά στις καθημερινές του δραστηριότητες (κοινωνικές, επαγγελματικές και αθλητικές), ακολουθώντας ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας.

Βασίλειος Σακελλαρίου,
Ορθοπαιδικός Χειρουργός,

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.