Ο ρόλος του Κλινικού Νευροψυχολόγου σε άτομα με Εγκεφαλικά Επεισόδια

Facebooktwitterpinterest

Τα εγκεφαλικά επεισόδια χωρίζονται σε ισχαιμικά έμφρακτα και εγκεφαλικές αιμορραγίες. Σε ένα ποσοστό 80% τα έμφρακτα είναι συχνότερα και δημιουργούνται λόγω απόφραξης αγγείου.

Οι ασθενείς μετά την οξεία φάση είναι πιθανόν να εμφανίσουν νοητική δυσλειτουργία, συναισθηματικές διαταραχές και συμπεριφορικά προβλήματα. Η πορεία και η πρόγνωση για κάθε ασθενή είναι δύσκολο να προβλεφθεί καθώς εμφανίζει σημαντικές διαφορές λόγω των παραγόντων που τις επηρεάζουν. Αυτές οφείλονται στην έκταση, το σημείο της εγκεφαλικές βλάβης των νευρώνων, τις σύνοδες παθήσεις, την ηλικία, την εκπαίδευση, την προνοσηρή προσωπικότητα και νοημοσύνη.

Ο ρόλος του Κλινικού Νευροψυχολόγου είναι να αξιολογήσει με λεπτομερή και έγκυρο τρόπο το επίπεδο λειτουργικότητας του ασθενούς, τον βαθμό ανεξαρτησίας, τις νοητικές ικανότητες που έχουν πληγεί αλλά και αυτές που έχουν μείνει ακέραιες. Επίσης να εξετάσει πιθανές συναισθηματικές διαταραχές (άγχος, κατάθλιψη) αλλά και συμπεριφορικά προβλήματα (άρση αναστολών, παρορμητικότητα, απάθεια κ.α.). Στόχος είναι να σχεδιαστεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα Ψυχοθεραπευτικών παρεμβάσεων ή και Νοητικής Ενδυνάμωσης βάση των ευρημάτων μέσω μίας Νευροψυχολογικής Αξιολόγησης. Ο πιο κατάλληλος χρόνος έναρξης της Αποκατάστασης είναι 6 μήνες μετά το Εγκεφαλικό Επεισόδιο.

Ο στόχος της θεραπείας είναι η καλύτερη ποιότητα ζωής, η αναβάθμιση της λειτουργικότητας και η αύξηση της ανεξαρτησίας. Παράλληλα γίνεται εκπαίδευση του ασθενούς και της οικογένειας σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των καινούριων δεδομένων. Η αποκατάσταση είναι μία επανορθωτική διαδικασία μάθησης που επιταχύνει και μεγιστοποιεί την ανάρρωση.

Η αντιμετώπιση των νοητικών διαταραχών (ελλείμματα μνήμης, προσανατολισμού, γλώσσας, αντίληψης, σκέψης, προσοχής και μάθησης) είναι μείζονος σημασίας και πρέπει να αποτελεί στόχο του προγράμματος Αποκατάστασης. Η μεθοδική και συστηματική άσκηση των νοητικών λειτουργιών που εκλείπουν, σε συνδυασμό με φαρμακευτικές αγωγές που σε βασικό επίπεδο ή και επικουρικά συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των αιτίων πρόκλησης των βλαβών, δημιουργούν τις βάσεις για μερική ή ακόμα και ολική επαναφορά εγκεφαλικών λειτουργιών.

Δρ Τέσσα Χριστοδούλου PhD, Κλινική  Ψυχολόγοs- Νευροψυχολόγοs

Κράτα το

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.