Ενημέρωση για την ακανόνιστη περίοδο

Facebooktwitterpinterest

Γυναίκες με ακανόνιστο έμμηνο κύκλο διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών σε σύγκριση με γυναίκες με κανονικό κύκλο, υποδεικνύει μία νέα έρευνα. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι οι γυναίκες με ανώμαλες περιόδους και πολυκυστικές ωοθήκες μπορεί να αποτελούν μια ομάδα που θα μπορούσε να επωφεληθεί από τις αρχές του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο των ωοθηκών, σημειώνει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Barbara Cohn.

«Αν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αυτό που έχουμε εδώ και να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τον μηχανισμό πίσω από τον καρκίνο των ωοθηκών, τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι τόσο απλό όπως να συστήσουμε αντισυλληπτικά χάπια για τις γυναίκες με ανώμαλες περιόδους υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου κατά τη χρήση των χαπιών» είπε η Cohn.

Ωστόσο, ο σχεδιασμός της μελέτης δεν ήταν σε θέση να αποδείξει ότι οι ακανόνιστες περίοδοι προκαλούν καρκίνο των ωοθηκών. Απλά υπήρχε μία σύνδεση μεταξύ των δύο.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εκτιμά ότι περίπου 22.000 Αμερικανές γυναίκες θα διαγνωστούν με καρκίνο των ωοθηκών το 2015, και πάνω από 14.000 θα πεθάνουν από τη νόσο. Ένας λόγος για τον καρκίνο των ωοθηκών που τον καθιστά θανατηφόρο είναι το ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα εργαλεία έγκαιρης ανίχνευσης. Συνήθως εντοπίζεται στα τελευταία στάδια, όταν η θεραπεία είναι λιγότερο αποτελεσματική.

Κάποιες έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι γυναίκες που έχουν ωορρηξία λιγότερο συχνά μπορεί να έχουν κάποια προστασία έναντι του καρκίνου των ωοθηκών. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια, τα οποία εμποδίζουν την ωορρηξία, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών.

Η μελέτη

Η νέα μελέτη προσπάθησε να δει αν οι γυναίκες με διαταραχή στην περίοδο και με σπάνια ωορρηξία είχαν χαμηλότερο ποσοστό καρκίνου των ωοθηκών.

Στη μελέτη συμμετείχαν 14.000 γυναίκες μεταξύ του 1959 και 1967. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία των γυναικών κατά τη διάρκεια των επόμενων 50 ετών ή μέχρι τον θάνατο. Όλες είχαν τουλάχιστον ένα παιδί, και καμία δεν χρησιμοποίησε φάρμακα γονιμότητας για να συλλάβει, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ακανόνιστος κύκλος ορίστηκε εκείνος με περισσότερες από 35 ημέρες, ακόμη και αν ήταν τακτικός, ένας κύκλος που δεν ήταν προβλέψιμος από μήνα σε μήνα (και η γυναίκα δεν ήταν σε περιεμμηνόπαυση όταν οι απρόβλεπτοι κύκλοι είναι φυσιολογικοί) ή αν μια γυναίκα δεν είχε ωορρηξία, σημείωσε η Cohn. Οι γυναίκες ήταν περίπου 26 ετών όταν δήλωσαν ότι έχουν ανώμαλες περιόδους.

Καμία από τις γυναίκες δεν διαγνώστηκε με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών με την έναρξη της μελέτης, επειδή η ασθένεια δεν ήταν εμφανής τη δεδομένη χρονική στιγμή. Πάντως, είναι πιθανό ότι τουλάχιστον μερικές από αυτές είχαν ορμονική διαταραχή, τόνισε η Cohn. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών αποτελεί μία κοινή αιτία στις ακανόνιστες περιόδους, αλλά είναι πιθανό ότι και άλλες ανωμαλίες που σχετίζονται με τη διαταραχή θα μπορούσαν επίσης να εξηγήσουν τα ευρήματα της μελέτης.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 103 γυναίκες εκδήλωσαν καρκίνο των ωοθηκών, 20 εκ των οποίων είχαν ακανόνιστες περιόδους. Οι 65 πέθαναν από καρκίνο των ωοθηκών, εκ των οποίων οι 17 είχαν ακανόνιστο έμμηνο κύκλο. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν περίπου 69 ετών.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι γυναίκες με ακανόνιστες περιόδους είχαν 2,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο των ωοθηκών συγκριτικά με τις γυναίκες που είχαν φυσιολογικό κύκλο. Επιπλέον, οι γυναίκες που είχαν έναν συγγενή πρώτου βαθμού (μητέρα, αδελφή ή κόρη) με καρκίνο των ωοθηκών, γνωστός παράγοντας κινδύνου της νόσου, είχαν σχεδόν τρεις φορές κίνδυνο θανάτου από τον καρκίνο των ωοθηκών.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης συναποτελούν μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση, αλλά δεν είναι αιτία και αποτέλεσμα, και οι γυναίκες δεν πρέπει να φοβούνται. Οι ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση είναι πολύ συχνές, και οι περισσότερες γυναίκες με διαταραχές της εμμηνορρυσίας δεν θα έχουν καρκίνο των ωοθηκών.

Για τις γυναίκες που έχουν ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση, η μελέτη αυτή ενισχύει το όφελος των αντισυλληπτικών για να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου των ωοθηκών. Κάθε γυναίκα που ανησυχεί πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό της.

Σάννα Νάνου, Φιλόλογος

http://www.flowmagazine.gr/

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.