5 διατροφικοί μύθοι στην εφηβεία

Εφηβεία και διατροφικές διαταραχές Facebooktwitterpinterest

Όσο το παιδί σας μεγαλώνει, διάφορες διατροφικές προκαταλήψεις μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη την επιλογή μιας υγιεινής διατροφής.

Οι διατροφικές συνήθειες για τους εφήβους αποτελούν έναν τρόπο για να δείξουν ότι μπορούν να αποφασίζουν μόνοι τους για τη ζωή τους. Πάρτε το παιδί σας στα σοβαρά, αλλά δώστε προσοχή στις καινούργιες του συνήθειες, γιατί κάποιες από αυτές μπορεί να είναι ανθυγιεινές.

Μύθος 1. Τα πολλά υγρά δημιουργούν κατακράτηση.

Η αντίληψη αυτή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε κορίτσια και γυναίκες που νιώθουν συχνά πρήξιμο. Το σώμα, ωστόσο, έχει την ικανότητα να αποβάλλει το επιπλέον νερό. Αντίθετα, είναι πιο πιθανό να κατακρατεί νερό όταν νιώθει ότι δεν προσλαμβάνει όσα υγρά χρειάζεται.

Μύθος 2. Η χορτοφαγική διατροφή είναι εξ ορισμού υγιεινή.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών όταν το κρέας και το ψάρι υποκαθίστανται αποκλειστικά από την κατανάλωση τυριού, το οποίο μπορεί να μην αποτελεί επαρκή πηγή σιδήρου και βιταμίνης Β12. Από την άλλη, η αυξημένη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και προϊόντων ολικής άλεσης, αποτελεί ξεκάθαρα μια πιο υγιεινή επιλογή. Σιγουρευτείτε λοιπόν ότι το παιδί σας συμπληρώνει τα θρεπτικά συστατικά που ενδεχομένως του λείπουν με άλλες τροφές ή συμπληρώματα.

Μύθος 3. Τα αναψυκτικά διαίτης είναι άκακα.

Τα αναψυκτικά αυτά δεν έχουν θερμίδες, ωστόσο παραμένουν όξινα και μπορούν να προκαλέσουν φθορά στο σμάλτο των δοντιών. Η συχνή κατανάλωση μέσα στην μέρα είναι ό,τι χειρότερο για τα δόντια σας. Καλό είναι να τα καταναλώνετε μαζί με κάποιο γεύμα και μόνο με καλαμάκι.

Μύθος 4. Η παράλειψη κάποιου γεύματος βοηθά στη μείωση του βάρους.

Μη παραλείπετε κανένα γεύμα μέσα στη μέρα. Δεν χάνετε με αυτόν τον τρόπο βάρος αλλά αντίθετα διαταράσσεται η διατροφική ισορροπία σας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η όρεξη και να γίνεται πιο έντονο το αίσθημα της πείνας. Ο σωστός δρόμος για μια υγιή σιλουέτα είναι τα μικρά γεύματα και το καλό πρωινό.

Μύθος 5. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν κάνουν τόσο καλό!

Κι όμως, τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πολύτιμες πηγές ασβεστίου, βιταμινών και πρωτεϊνών. Το πλήρες γάλα περιέχει 3-4% λιπαρά, ενώ το ημιαποβουτυρωμένο μόνο 1,5-2%. Επιπλέον, τα γιαούρτια χωρίς προσθήκη ζάχαρης, ένα ποτήρι αποβουτυρωμένο γάλα αντί για πλήρες και κρεμ φρες αντί για διπλή κρέμα γάλακτος στα γλυκά είναι η ιδανική λύση για όσους ανησυχούν για τα γαλακτοκομικά λίπη.

https://www.epithimies.gr

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.