Η ανώδυνη θεραπεία των αιμορροΐδων

Facebooktwitterpinterest

Ετυμολογικά ο όρος αιμορροΐδες προέρχεται από την περιγραφή του σημαντικότερου συμπτώματος της νόσου που είναι η ροή του αίματος. Οι αιμορροΐδες έχουν μορφή σάκων και η ύπαρξή τους συμβάλλει στην προστασία στου πρωκτικού σωλήνα και στον έλεγχο των κενώσεων. Οι αιμορροΐδες περιέχουν αγγεία του ανώτερου και κατώτερου αιμορροϊδικού πλέγματος και διακρίνονται σε εξωτερικές (κάτω από την οδοντωτή γραμμή) και εσωτερικές (πάνω από την οδοντωτή γραμμή).

Γιατί δημιουργούνται οι αιμορροΐδες

• H αιμορροϊδοπάθεια είναι συνέπεια της ανεπάρκειας (μη σωστής λειτουργίας) των αιμορροϊδικών αγγείων, η οποία επιτρέπει τη πρόπτωση του βλεννογόνου και τη δημιουργεία αιμορροϊδικών όζων που προβάλλουν στον πρωκτικό σωλήνα Δεν υπάρχουν ξεκάθαρα αίτια αιμορροϊδοπάθειας, συνηθέστερα όμως η πάθηση αποδίδεται στη δυσκοιλιότητα, την κληρονομικότητα και τον τρόπο ζωής (διατροφή, καθιστική ζωή, κ.ά.). Η αιμορροϊδοπάθεια ενδέχεται να αφορά το εσωτερικό, το εξωτερικό ή και τα δύο αιμορροϊφικά πλέγματα.

Διάγνωση

• Σε αρκετές περιπτώσεις (ιδίως στο πρώιμο στάδιο) η αιμορροϊδοπάθεια ενδέχεται να είναι ασυμπτωματική. Στην περίπτωση ύπαρξης συμπτωμάτων της νόσου (απώλεια αίματος, έκκριση βλέννας, πόνος, κ.ά.) ο ασθενής πρέπει να οδηγείτε σε άμεση εξέταση από ειδικό ιατρό ώστε να αποκλείεται το ενδεχόμενο σοβαρότερων παθήσεων (π.χ. νεοπλασιών) με παρόμοια συμπτωματολογία. Επιπλέον, στην περίπτωση της αιμορροϊδοπάθειας,η μή έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιπλοκών(νέκρωσης, λοίμωξης, αναιμίας, περίσφιξης, κ.ά.)

Μορφολογία και κατηγορίες αιμορροΐδων

Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε εξωτερικές και εσωτερικές . Ανάλογα με τη μορφολογία και το ιστορικό τους ταξινομούντοαι σε:

Πρώτου βαθμού όταν οι αιμορροϊδικοί όζοι προβάλλουν ελαφρά προξενώντας μικρή αιμορραγία.

Δευτέρου βαθμού όταν οι αιμορροϊδικοί όζοι αιμορραγούν και προσπίπτουν έξω από τον πρωκτικό σωλήνα κατά την κένωση, αλλά ανατάσσονται από μόνοι τους αυτόματα κατόπιν αυτής.

Τρίτου βαθμού όταν οι αιμορροϊδικοί όζοι αιμορραγούν, προσπίπτουν έξω από τον πρωκτικό σωλήνα κατά την κένωση και δεν ανατάσσονται από μόνοι τους αλλά μόνο με χειρισμό.

Τετάρτου βαθμού όταν οι αιμορροϊδικού όζοι αιμορραγούν και προσπίπτουν μονίμως εκτός του πρωκτικού σωλήνα προξενώντας πόνο, έντονο ερεθισμό και αιμορραγία.

Θεραπευτικές επιλογές

Σε αρχικά στάδια η θεραπεία των αιμορροΐδων πραγματοποιείται με συντηρητικά μέσα, όπως ειδική διατροφή μεσογειακού τύπου πλούσια σε φυτικές ίνες ή και με φαρμακευτική αγωγή. Οι συντηρητικές θεραπείες ενδέχεται να βελτιώνουν προσωρινά την κατάσταση του ασθενούς, όμως τα επώδυνα συμπτώματα φαγούρας, τσουξίματος και πόνου συνήθως επανέρχονται καθώς το πρόβλημα δεν έχει λυθεί.

Κατά καιρούς και ανάλογα με την περίπτωση έχουν εφαρμοστεία διάφορες θεραπείες για την αιμορροϊδοπάθεια (σφιγκτηροτομή, αιμορροϊδεκτομή, διαστολή, δακτύλιοι, κ.ά.). Παρά τη συνεισφορά τους στις προσπάθεις αντιμετώπισης της νόσου, οι μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενες μέθοδοι δεν επέλυσαν μερικά σημαντικά ποσοστά αποτυχίας και συναφών επιπλοκών, καθώς και το θέμα του κόστους.

Η μέθοδος HeLP (Hemorhoid Laser Procedure) είναι μια καινοτομική εξέλιξη στη θεραπεία των αιμορροΐδων. Είναι ενδοσκοπική, εντελώς ανώδυνη και απλούστερη από κάθε άλλη διαθέσιμη τεχνική: δεν απαιτεί εκτομή του ιστού και πραγματοποιεί (με φωτοπηξία) το σφράγισμα των αιμορροϊδικών αρτηριών χωρίς βελόνες και ράμματα. Η μέθοδος HeLP ενδείκνυται για τη θεραπεία των παθολογικών αιμορροΐδων δευτέρου και τρίτου βαθμού, πραγματοποιείται με τη χρήση ειδικού laser, υπό την καθοδήγηση ενός Doppler υψηλής συχνότητας και προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στον ασθενή: • Δεν απαιτεί συνήθως τη χρήση αναισθησίας ή αναλγησίας • Κάνει εφικτή την ημερήσια θεραπεία των αιμορροΐδων • Επιτρέπει την αναίμακτη θεραπεία, ανώδυνα με ακρίβεια και ασφάλεια • Ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο επιπλοκών και τη μετεπεμβατική δυσφορία • Έχει πιο σύντομη αποθεραπεία από κάθε άλλη χρησιμοποιούμενη τεχνική • Συνήθως δεν απαιτεί τη χρήση αναισθησίας ή αναλγησίας • Συνοδεύεται από εξαιρετικά αποτελέσματα, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα • Είναι κλινικά αποδεδειγμένη και συνοδεύεται από υψηλή αποδοχή και ικανοποίηση των ασθενών

Η διαδικασία είναι τελείως ανώδυνη καθώς: Στην άνω ή εσωτερική περιοχή του πρωκτού δεν υπάρχει αίσθηση πόνου, επειδή εκεί δεν υπάρχουν υποδοχείς πόνου.

Πως πραγματοποιείται

• Εισάγουμε ένα πρωκτοσκόπιο με τη χρήση λιπαντικού

• Εντοπίζουμε με τον αισθητήρα του doppler τις αρτηρίες που τροφοδοτούν τους αιμορροϊδικούς όζους

• Εφαρμόζουμε ελεγχόμενη ενέργεια laser σε κάθε κλάδο των αιμορροϊδικών αρτηριών προκαλώντας συρρίκνωση και θρόμβωση της αιμορροϊδικής αρτηρίας, σύσφιξη του βλεννογόνου και των γύρω ιστών.

• Συνεχίζουμε τη θεραπεία εφαρμόζοντας ενέργεια laser στα υπόλοιπα σημεία

• Μετά τη θεραπεία οι αιμορροΐδες συρρικνώνονται και σταδιακά υποχωρούν Η αρτηριοφλεβική ροή τροποποιείται επιφέροντας τη συρρίκνωση και απόσυρση των αιμορροϊδικών όζων τις επόμενες ημέρες.

Κωνσταντίνος Μαραβέγιας

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.