Μαύρη σοκολάτα, αυξήστε την απόδοσή σας!

Facebooktwitterpinterest

Η μαύρη σοκολάτα είναι πλέον γνωστή για τη θετική επίδραση που έχει στην καρδιαγγειακή υγεία. Βοηθάει στην αποκατάσταση της ελαστικότητας των αρτηριών και αποτρέπει τη συσσώρευση λευκών αιμοσφαιρίων στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Τόσο η δυσκαμψία των αρτηριών όσο η προσκόλληση λευκών αιμοσφαιρίων στα τοιχώματα των αγγείων επιδρούν στη δημιουργία αρτηριοσκλήρωσης.

Συνεπώς, το νόστιμο αυτό σνακ μπορεί να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε την αρτηριοσκλήρωση. Επιπλέον, τα τελευταία ευρήματα πάνω στην επίδραση της μαύρης σοκολάτας βρήκαν ότι εκτός από τα οφέλη που προσφέρει στην καρδιακή υγεία, η μαύρη σοκολάτα μπορεί να αποβεί πολύτιμη για τις αθλητικές επιδόσεις.

Μέχρι στιγμής οι αθλητές συνήθιζαν να καταναλώνουν χυμό από παντζάρια για να αυξήσουν τις αθλητικές τους αποδόσεις. Ο χυμός αυτός είναι πλούσιος σε νιτρικά άλατα, τα οποία μετατρέπονται σε μονοξείδιο του αζώτου στο σώμα. Το μονοξείδιο του αζώτου με τη σειρά του διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει την κατανάλωση οξυγόνου. Το αποτέλεσμα είναι οι αθλητές να μπορούν να συνεχίσουν για περισσότερο την άσκηση. Μια ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου Kingston του Λονδίνου ανακάλυψε ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να επιφέρει τα ίδια οφέλη στην απόδοση των αθλητών με αυτά του χυμού παντζαριών.

Οι ερευνητές βασίστηκαν στο γεγονός ότι η μαύρη σοκολάτα περιέχει μια ουσία η οποία ονομάζεται επικατεχίνη, η οποία είναι ένα είδος φλαβανόλης και αυξάνει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου όπως τα παντζάρια. Μετά από πειράματα σε ποδηλάτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν λιγότερο οξυγόνο μετά από την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας και κάλυπταν μεγαλύτερη απόσταση. Οι έρευνες θα συνεχιστούν για να ελέγξουν κατά πόσο αυτό το αποτέλεσμα είναι βραχυπρόθεσμο ή αν απαιτείται συστηματική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Επίσης, θα γίνουν έλεγχοι για τις ιδιότητες των διαφόρων φλαβανόλων και το ρόλο που παίζουν ή που δεν παίζουν στην επίδοση των αθλητών.

Για τις ασκήσεις αντοχής η εξοικονόμηση οξυγόνου αποτελεί το κλειδί για τη βελτίωση της απόδοσης. Συνεπώς, τα νέα αυτά ευρήματα για τη μαύρη σοκολάτα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τους αθλητές αντοχής. Καθώς πολλοί αθλητές συχνά παραπονιούνται για τη γεύση του χυμού από παντζάρια, η γεύση της σοκολάτας μπορεί να αποζημιώσει τις προσπάθειές τους χαρίζοντας ευχαρίστηση και καλές αποδόσεις παράλληλα.

Πηγή:http://www.kalikardia.gr
• https://www.sciencedaily.com/
• https://www.sciencedaily.com

Κράτα το

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.