Ποιo τυρί κάνει καλό στην υγεία

Facebooktwitterpinterest

Τα τυριά συχνά θεωρούνται ανθυγιεινές τροφές, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας που έχουν σε κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και θερμίδες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αφαιρέσουμε ολοκληρωτικά από τη διατροφή μας.

Συγκεκριμένα, τα τυριά έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Α, Β2 και D, καθώς και ψευδάργυρο και φώσφορο, ενώ κάποια είδη έχουν και πολλά προβιοτικά. Πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία στην κατανάλωση λιπαρών, θερμίδων και θρεπτικών στοιχείων και αυτό θα το επιτύχουμε κάνοντας έξυπνες επιλογές στην κατανάλωση τυριών. Αυτές οι έξυπνες επιλογές διαφέρουν για τον καθένα. Το τυρί που θα διαλέξουμε εξαρτάται από το αν θέλουμε να είναι χαμηλό σε λιπαρά, νάτριο ή θερμίδες.

Τα τυριά διαχωρίζονται σε σκληρά, ημίσκληρα και μαλακά. Η σκληρότητα των τυριών εξαρτάται από την περιεκτικότητα τους σε νερό, το χρόνο ωρίμανσης, τον τρόπο παρασκευής και τη διάρκεια αποθήκευσης. Τα σκληρά τυριά είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, όπως βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία, από ότι τα μαλακά τυριά. Συνάμα όμως περιέχουν και μεγαλύτερη ποσότητα λίπους και αλατιού. Τα διαφορετικά είδη σκληρών τυριών περιέχουν διαφορετική σύνθεση θρεπτικών στοιχείων. Ένα τυρί που μπορεί να θεωρείται υγιεινή επιλογή για κάποιον, μπορεί να μην θεωρείται για κάποιον άλλο. Από την άλλη πλευρά τα μαλακά τυριά, όπως το ricotta ή το κατσικίσιο τυρί, έχουν μικρότερη περιεκτικότητα λιπαρών από τα σκληρά τυριά αλλά περιέχουν περισσότερη λακτόζη. Σε κάθε περίπτωση όμως τα μαλακά τυριά περιέχουν τουλάχιστον 50% λιγότερη λακτόζη από το γάλα.

Η περιεκτικότητα των τυριών σε λίπος κυμαίνεται από 4 gr έως περίπου 35 gr ανά 100 gr τυριού. Εκ πρώτης όψεως, τα τυριά χαμηλά σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά φαίνονται μια καλή επιλογή για να αποφύγει κανείς τα περιττά λιπαρά. Όμως, πριν διαλέξουμε ένα από αυτά τα δύο είδη πρέπει να το σκεφτούμε καλύτερα. Συχνά τα τυριά με χαμηλά λιπαρά έχουν περισσότερο νάτριο. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα τυριά με πλήρη λιπαρά δεν κάνουν καλό στην υγεία μας καθώς περιέχουν κορεσμένα λιπαρά. Για αυτό το λόγο πρέπει να τα καταναλώνουμε σε μέτρια ποσότητα περιορίζοντας παράλληλα άλλα είδη κορεσμένων λιπαρών.

Τα τυριά διαφέρουν επίσης ως προς την ποσότητα ασβεστίου που περιέχουν. Τα σκληρά τυριά συνήθως έχουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου, με την παρμεζάνα να είναι ο πρωταγωνιστής της κατηγορίας με περιεκτικότητα 1025 mg ασβεστίου ανά 100 gr. Τα μαλακά τυριά περιέχουν λιγότερο ασβέστιο, όπως για παράδειγμα η mozzarella που περιέχει 362 mg ανά 100gr.

Δεν πρέπει να απορρίπτουμε τα τυριά καθώς μπορούν να συνεισφέρουν θετικά στη διατροφή μας. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι παρόλο που περιέχουν νάτριο, το ασβέστιο και το κάλιο μπορούν να αντισταθμίσουν τις αρνητικές του συνέπειες. Αυτό το εύρημα, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά των τυριών τα καθιστούν μια χρήσιμη τροφή η οποία, στις σωστές ποσότητες, μπορεί να είναι επωφελής για την υγεία μας.

http://www.kalikardia.gr/

http://www.livestrong.com/

Κράτα το

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.