Περιεδρικό απόστημα

Facebooktwitterpinterest

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΔΡΙΚΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ – Πρόκειται για μια φλεγμονή που εντοπίζεται στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό και το ορθό (το τελικό τμήμα του παχέος εντέρου). Το απόστημα είναι μία κλειστή κοιλότητα που περιέχει πύον. Υπάρχουν περιπτώσεις που το απόστημα είναι σχετικά επιφανειακό, κάτω από το δέρμα γύρω από τον πρωκτό (περιεδρικό απόστημα), ενώ μπορεί να έχει επεκταθεί βαθύτερα μέσα στα μαλακά μόρια και τους ιστούς που περιβάλλουν το ορθό (περιορθικό απόστημα).

Και οι δύο τύποι αποστημάτων χρήζουν άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης, καθώς οι καθυστερήσεις της θεραπείας μπορεί να οδηγήσουν σε επιδείνωση και επέκταση της φλεγμονής με σοβαρές επιπλοκές και συνέπειες για την υγεία.

ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ – Τα περιεδρικά και περιορθικά αποστήματα συνήθως αναπτύσσονται από τους αδένες που περιβάλλουν τον πρωκτό και το ορθό. Σπανιότερα, τα αποστήματα μπορεί να αναπτυχθούν από μολυσμένο δέρμα γύρω από τον πρωκτό. Οι πόροι των αδένων μπορεί να αποφραχθούν και αυτό οδηγεί σε λοίμωξη και φλεγμονή με συλλογή πύου. Καθώς η λοίμωξη επιδεινώνεται, το απόστημα μεγαλώνει και επεκτείνεται στου ιστούς γύρω από τον πρωκτό και το ορθό, προκαλώντας έντονο πόνο και πυρετό. Αυτός ο μηχανισμός δημιουργίας (η επικοινωνία με τους αδένες του ορθού) εξηγεί και τα υψηλά ποσοστά υποτροπής των αποστημάτων, αν δεν γίνει πλήρης οριστική θεραπεία τους.

Συγκεκριμένες καταστάσεις και παθήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης περιεδρικών αποστημάτων:

  • Σακχαρώδης Διαβήτης
  • AIDS ή λοίμωξη από HIV με χαμηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων
  • Νόσος Crohn
  • Ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά ή χημειοθεραπευτικά φάρμακα
  • Κύηση
  • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
  • Ραγάδες του δακτυλίου
  • Ξένα σώματα στο ορθό

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ – Τα σημεία και συμπτώματα των περιεδρικών και περιορθικών αποστημάτων είναι:

  • Πόνος στην περιοχή του πρωκτού και τους γλουτούς
  • Εκροή πύου κοντά στον πρωκτό
  • Διόγκωση και σκληρία στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό
  • Επώδυνες κενώσεις
  • Πόνος χαμηλά στην κοιλιά
  • Πυρετός, νυχτερινοί ιδρώτες και κόπωση

Σε κάθε περίπτωση που εμφανίζετε παρόμοια συμπτώματα θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΩΚΤΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ γίνεται με την κλινική εξέταση του ασθενούς και την περιγραφή των συμπτωμάτων στον εξειδικευμένο γιατρό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η διάγνωση είναι προφανής και δεν απαιτούνται εξειδικευμένες εξετάσεις. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν απεικονιστικές εξετάσεις όπως το υπερηχογράφημα, η αξονική τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία της πάσχουσας περιοχής.

Ακόμα και σε περιπτώσεις που το απόστημα «ανοίξει» μόνο του και εκτονωθεί ή βελτιωθεί με συντηρητικά μέσα, ο ασθενής πρέπει να αναζητήσει ιατρική συμβουλή διότι χωρίς την οριστική θεραπεία, τα συμπτώματα συνήθως υποτροπιάζουν. Σε κάθε υποτροπή των αποστημάτων, η οριστική αντιμετώπισή τους γίνεται πιο χρονοβόρα και πολύπλοκη.

Στο κολοπρωκτολογικό ιατρείο θα μπορέσετε να συζητήσετε με τον ειδικό ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματός σας. Ο γιατρός, αφού σας εξετάσει θα συζητήσει μαζί σας τους τρόπους αντιμετώπισης, τα πλεονεκτήματα και τα πιθανά προβλήματα και θα προσπαθήσει να εξατομικεύσει τη θεραπεία στα μέτρα σας.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ – Οι θεραπευτικοί στόχοι είναι οι εξής:

  1. Στην οξεία φάση του αποστήματος είναι η διάνοιξη και παροχέτευσή του, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα ο πόνος και η λοίμωξη του ασθενούς. Η διάνοιξη μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία, αλλά ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος είναι στο χειρουργείο υπό γενική αναισθησία. Ο κύριος λόγος είναι η άνεση του ασθενούς και η δυνατότητα που παρέχεται στο γιατρό, όταν ο ασθενής είναι αναισθητοποιημένος, να εξετάσει λεπτομερειακά την περιοχή.
  2. Εφ’ όσον είναι εφικτό ο γιατρός θα πρέπει να διερευνήσει την επικοινωνία του αποστήματος με το έντερο. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, ειδικά κατά την οξεία φάση όπου υπάρχει οίδημα και φλεγμονή.
  3. Σε δεύτερο χρόνο και αφού ηρεμήσουν τελείως τα φαινόμενα της φλεγμονής, θα πρέπει να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της επικοινωνίας με το έντερο (βλ. Περιεδρικό Συρίγγιο)

Παράλληλα με τη χειρουργική διάνοιξη του αποστήματος, θα πρέπει να χορηγηθούν αντιβιοτικά και παυσίπονα, τα οποία θα πρέπει να συνεχιστούν και στο σπίτι, αναλόγως της βαρύτητας της λοίμωξης. Ο ασθενής είναι συνήθως σε θέση να λάβει εξιτήριο την ίδια ημέρα.

Το τραύμα θα πρέπει να μείνει ανοικτό με γάζες, ώστε να εκκενωθεί πλήρως το απόστημα και η κοιλότητά του να επουλωθεί από μέσα προς τα έξω. Θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό για αλλαγή των επιθεμάτων μέσα στις επόμενες ημέρες από τη διάνοιξη.

Σπύρος Ανδρικόπουλος

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.