Εργαστηριακός έλεγχος αιματολογικών παθήσεων κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Καμπύλη σακχάρου με 100 gr γλυκόζης Facebooktwitterpinterest
Αναιμία
Στην 1η επίσκεψη και στην 28η εβδομάδα της κύησης, συστήνεται έλεγχος και, εφόσον η αιμοσφαιρίνη είναι μικρότερη από 11g/100ml στην πρώτη     επίσκεψη ή από 10.5 g/100ml στις 28 εβδομάδες, τότε συστήνεται διερεύνηση και η λήψη συμπληρωματικής σιδηροθεραπείας.

Ομάδα αίματος και Rh 
Πρέπει όλες οι γυναίκες να υποβάλλονται σε έλεγχο ομάδας αίματος και Rh στην πρώτη επίσκεψη, ώστε να χορηγηθεί η κατάλληλη προφύλαξη σε     όλες τις μη ευαισθητοποιημένες Rh(-). Απαραίτητος είναι και ο έλεγχος για άτυπα αντισώματα ενάντια των ερυθρών αιμοσφαιρίων στην αρχή και στην     28η εβδομάδα της κύησης. Σε περίπτωση Rh(-) μητέρας, θα πρέπει να γίνει έλεγχος και του πατέρα.
Αιμοσφαιρινοπάθειες
Όλες οι έγκυες θα πρέπει να εξετάζονται έως τις 10 εβδομάδες της κύησης με τη μέθοδο της υγρής χρωματογραφίας για β-θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική αναιμία (στις ομάδες όπου η εμβρυϊκή συχνότητα είναι άνω του 1.5/10000 κυήσεων). Εάν ο δείκτης του αίματος είναι MCH <27pg,  θα πρέπει να υποβάλλονται όλες οι γυναίκες σε εξέταση, ασχέτως του κινδύνου που διατρέχουν. Σε περίπτωση που είναι φορείς, θα πρέπει άμεσα να εξετάζεται και ο πατέρας.

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.