Τι πρέπει να προσέχουν οι καρδιοπαθείς στις διακοπές τους

Γυναίκες: πότε χρειάζονται καρδιολογικό έλεγχο; Facebooktwitterpinterest

Η καλοκαιρινή περίοδος μπήκε για τα καλά στη ζωή μας. Η διάθεσή μας είναι πιο ευχάριστη και χαλαρή και είτε ήδη απολαμβάνουμε, είτε προγραμματίζουμε τις διακοπές μας σε κάποιο νησί ή γενικότερα στην όμορφη ελληνική φύση. Οι συνθήκες αυτές ευνοούν τους ασθενείς με παθήσεις της καρδιάς, οι οποίοι μπορούν πλέον να απολαμβάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές με σχετική ασφάλεια.

Χρειάζεται όμως πριν την έναρξη των διακοπών να υποβληθούν σε έναν τυπικό καρδιολογικό έλεγχο και παράλληλα να ενημερώσουν το γιατρό τους για τον τόπο διακοπών και το επίπεδο της δραστηριότητας που πρόκειται να έχουν ώστε να λάβουν τις σχετικές οδηγίες.

Ειδικότερα, όπως μας εξηγεί ο καρδιολόγος κ. Κων/νος Κοντός, ασθενείς που πάσχουν από σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια ή φέρουν απινιδωτή ή παρουσιάζουν επικίνδυνες αρρυθμίες, καλό θα είναι να αποφεύγουν τις διακοπές σε απομακρυσμένες περιοχές όπως είναι τα νησιά και γενικά περιοχές όπου δεν υπάρχει γρήγορη πρόσβαση σε νοσοκομείο με ανεπτυγμένο καρδιολογικό τμήμα.

Ασθενείς οι οποίοι έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε αορτοστεφανιαία παράκαμψη, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι πρέπει να παρέλθει ένα διάστημα 2 μηνών περίπου πριν επανέλθουν πλήρως στις φυσιολογικές τους δραστηριότητες, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η μετεγχειρητική τους πορεία ήταν ομαλή και χωρίς επιπλοκές.

Επίσης, ασθενείς με γνωστή στεφανιαία νόσο (π.χ. ιστορικό εμφράγματος, ιστορικό επέμβασης by-pass κ.λπ.) θα πρέπει να υποβληθούν, πάντα σε συνεργασία με το θεράποντα καρδιολόγο τους, σε προληπτικό έλεγχο ο οποίος θα περιλαμβάνει εξετάσεις όπως ΗΚΓ, υπερηχοκαρδιογράφημα και δοκιμασία κόπωσης.

«Παρομοίως, ασθενείς που εμφανίζουν στηθαγχικά ενοχλήματα, όπως πόνο στο στήθος κατά τη διάρκεια της κόπωσης, δυσκολία στην αναπνοή που δεν υπήρχε πριν, καλό θα ήταν να διερευνηθούν εξονυχιστικά από τον καρδιολόγο τους πριν ξεκινήσουν τις διακοπές τους», τονίζει ο κ. Κοντός.

Έχοντας λοιπόν εξασφαλίσει ότι η υγεία του είναι σε καλή κατάσταση, καλό θα είναι ο ασθενής με καρδιαγγειακά προβλήματα  να γνωρίζει  και το είδος της άσκησης που είναι καλύτερο. Πρέπει να γίνει σαφές ότι ωφέλιμη άσκηση για τον καρδιοπαθή είναι η αερόβια, δηλαδή τρέξιμο, ποδήλατο, βάδισμα, κολύμβηση, ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται σπορ που απαιτούν μεγάλη κατανάλωση ενέργειας όπως είναι τα extreme sports. Το καθημερινό βάδισμα για 30-45 λεπτά είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την καρδιά, όπως επίσης ιδανική άσκηση για το καρδιαγγειακό σύστημα είναι και η κολύμβηση, γιατί η κίνηση μέσα στο νερό είναι ελαστική και δεν καταπονούνται οι αρθρώσεις.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες στην πρόσληψη αλατιού, ζάχαρης και θερμίδων, κυρίως από όσους πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση ή σακχαρώδη διαβήτη, αφού σε περιόδους διακοπών υπάρχει μεγαλύτερη τάση για κατανάλωση μεζέδων λόγω παρέας και χαλαρής διάθεσης.

Τέλος, το καλοκαίρι είναι αυξημένος ο κίνδυνος εμφάνισης θερμοπληξίας λόγω καύσωνα. Ιδιαίτερα ευαίσθητα άτομα στη θερμοπληξία είναι οι ηλικιωμένοι και όσοι λαμβάνουν αγγειοδιασταλτικά ή διουρητικά φάρμακα, δηλαδή καρδιοπαθείς, υπερτασικοί και ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. «Για μείωση της πιθανότητας εμφάνισης θερμοπληξίας, θα πρέπει οι ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους, γιατί μπορεί να χρειαστεί μείωση της δόσης των αντιυπερτασικών και διουρητικών φαρμάκων. Επίσης, θα πρέπει να βρίσκονται σε χώρους με κλιματισμό, να πίνουν άφθονα υγρά και να μην κυκλοφορούν τις ώρες που η ζέστη είναι στο αποκορύφωμά της δηλαδή από τις 11.00 το πρωί έως τις 17.00 το απόγευμα», καταλήγει ο κ. Κοντός.

http://www.onlinehealth.gr/

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.