6 συχνές ερωτήσεις για τον κυτταρομεγαλοϊό – CMV

Facebooktwitterpinterest

Ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV) ανήκει στην ίδια οικογένεια στην οποία ανήκει και ο έρπης. Η μόλυνση από κυτταρομεγαλοϊό (CMV) η οποία εκφράζεται κυρίως από παρατεταμένο πυρετό, είναι καλοήθης για τους ενήλικες και τα παιδιά που είναι υγιείς. Αντίθετα, προκαλεί δυσπλασίες στο έμβρυο όταν μεταδοθεί από τη μέλλουσα μητέρα.

Σε τι συνίσταται η πρόληψη;

Ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV) βρίσκεται στο σάλιο και τα ούρα των ατόμων που έχουν μολυνθεί. Οι μέλλουσες μητέρες οι οποίες μεγαλώνουν παιδιά και εργάζονται σε συλλογικότητα όπως ο βρεφονηπιακός σταθμός ή το δημοτικό σχολείο οφείλουν να λαμβάνουν ορισμένες προφυλάξεις. Για παράδειγμα: να πλένουν τα χέρια τους μετά την αλλαγή πάνας, να μην γλείφουν το κουταλάκι που χρησιμοποίησε ένα παιδάκι, να μην πίνουν από το φλιτζάνι ούτε να τρώνε από το πιάτο των παιδιών, και να μην φιλάνε τα παιδιά στο στόμα!

Η μόλυνση του εμβρύου είναι αυτόματη;

Αντίθετα με ό, τι συμβαίνει στις άλλες μολύνσεις, ο κίνδυνος μετάδοσης παραμένει σταθερός καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης. Ποικίλει μεταξύ 30% και 50%. Μια πρώιμη μόλυνση μπορεί να προξενήσει εγκεφαλικές ανωμαλίες, στο 10% των περιπτώσεων.

Ο προληπτικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός;

Η ορολογική παρακολούθηση δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Όμως οι γυναίκες που είναι σε επαφή με μικρά παιδιά θα έπρεπε να ελέγχονται συστηματικά. Μόνο το 50% των μητέρων έχουν ήδη αναπτύξει τη λοίμωξη από κυτταρομεγαλοϊό και άρα είναι φυσικά προστατευμένες χάρη στην παρουσία αντισωμάτων.

Και αν η μέλλουσα μητέρα μολυνθεί κατά τη διάρκεια της κύησης;

Αν πρόκειται για πρώτη επαφή με τον ιό (αυτό που ονομάζουμε πρωτομόλυνση), ο γιατρός θα συστήσει να υποβληθείτε σε αμνιοπαρακέντηση, ώστε να ελέγξει αν το έμβρυο έχει μολυνθεί. Όμως στο 10% περίπου των περιπτώσεων, η προγεννητική διάγνωση δεν είναι αξιόπιστη. Συνιστάται να αυξηθεί ο αριθμός των υπερηχογραφημάτων, ακόμα και αν αυτά δεν επιτρέπουν πάντοτε να αξιολογηθεί η σοβαρότητα των επακόλουθων. Σε περίπτωση σημαντικής βλάβης που είναι ορατή υπερηχογραφικά, πρέπει να προταθεί η θεραπευτική διακοπή της κύησης.

Τι πρέπει να γίνει αν η ασθενής δεν έχει αντισώματα;

Σε περίπτωση αρνητικής ορολογίας, η έγκυος οφείλει να λαμβάνει τις προφυλάξεις που αναφέρονται παραπάνω, δηλαδή να μην έρχεται σε επαφή με το σάλιο και τα ούρα των παιδιών. Αυτές οι συμβουλές υγιεινής μπορεί να φαίνονται απλοϊκές αλλά αποδεικνύονται πολύ αποτελεσματικές. Πρέπει δε να τις ακολουθεί και ο πατέρας.

Υπάρχουν θεραπείες;

Ναι, αλλά δεν χορηγούνται συστηματικά στη μέλλουσα μητέρα διότι είναι τοξικές για την ίδια και για το έμβρυο.

Θεόδωρος Λιακάκος

Κράτα το

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.