Hadassah: Καταγραφή της εγκεφαλικής λειτουργίας επιληπτικού ασθενή καθώς μιλούσε… με το Θεό

Facebooktwitterpinterest

Αυξημένη δραστηριότητα στο πεδίο των χαμηλών «γάμμα» συχνοτήτων στον αριστερό προμετωπιαίο εγκεφαλικό φλοιό.

Ένας 46χρονος ασθενής τύγχανε θεραπείας για επιληψία κροταφικού λοβού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ, όταν βίωσε θρησκευτικό όραμα, στο οποίο ισχυρίζεται ότι είδε και συζήτησε με το Θεό. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ιατρικής εκείνη τη στιγμή οι γιατροί κατέγραφαν σε πραγματικό χρόνο την εγκεφαλική λειτουργία του ασθενή, εξάγοντας μοναδικά συμπεράσματα.

«Ο ασθενής βίωσε μεσσιανική αποκάλυψη, συμβατή με μετακριτική ψύχωση (postictal psychosis, PIP)», αναφέρει ο Δρ. Shahar Arzy του Hadassah, ο οποίος κατάφερε να καταγράψει την εγκεφαλική δραστηριότητα του ασθενή σε πραγματικό χρόνο μέσω εγκεφαλογραφήματος (EEG). H PIP χαρακτηρίζεται από ακουστικές και οπτικές παραισθήσεις, παραλήρημα, παράνοια, συναισθηματική μετάπτωση και επιθετικότητα. Η εγκεφαλική παρακολούθηση δια εγκεφαλογραφήματος επιτρέπει στους νευρολόγους να εντοπίζουν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Arzy, διευθυντής του Νευροψυχιατρικού Εργαστηρίου και της Νευροψυχιατρικής Κλινικής καθώς και του Κέντρου Επιληψίας, σε άρθρο του με τίτλο «Ο Θεός με έστειλε κοντά σου: Επιληψία δεξιού κροταφικού λοβού, ψύχωση αριστερού προμετωπιαίου λοβού», που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Επιληψία και συμπεριφορά», «εδώ, είχαμε τη σπάνια ευκαιρία να καταγράψουμε θρησκευτική παραίσθηση σε πραγματικό χρόνο σε ασθενή με επιληψία δεξιού κροταφικού λοβού που ήταν υπό συνεχή παρακολούθηση μέσω εγκεφαλογραφήματος».

Οι γιατροί του Hadassah έχουν δεκάδες αναφορές επιληπτικών ατόμων για εμπειρίες θρησκευτικών παραισθήσεων. Παγκοσμίως ποτέ δεν εντοπίστηκε  ακριβώς η βαθύτερη αιτία του νευρικού μηχανισμού που ευθύνεται γι’ αυτό το φαινόμενο. Σε αυτή την περίπτωση, ο Δρ. Arzy και η επιστημονική του ομάδα ήταν μάρτυρες αυξημένης δραστηριότητας στο πεδίο των χαμηλών «γάμμα»  συχνοτήτων κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής εμπειρίας, σε σχέση με τη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της κανονικής κατάστασης του ασθενή. Κατάφεραν επίσης να αναγνωρίσουν την «εγκεφαλική λειτουργία» πίσω από αυτή τη δραστηριότητα και κατέληξαν ότι βρίσκεται στον αριστερό προμετωπιαίο εγκεφαλικό φλοιό.

Οι Times του Ισραήλ σημειώνουν ότι αυτή η μελέτη σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η στιγμή του θρησκευτικού οράματος κάποιου προσώπου καταγράφηκε σε όργανα παρακολούθησης του εγκεφάλου και μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της βαθύτερης κατανόησης της σχέσης με την επιληψία.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah (www.hadassah-med.com) των Ιεροσολύμων είναι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα νοσοκομειακά κέντρα αλλά και κέντρα ιατρικής έρευνας, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Παρέχει ιατρική περίθαλψη και θεραπεία σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, από όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο. Μεγάλος αριθμός ασθενών από την Κύπρο και την Ελλάδα επισκέπτονται, κάθε χρόνο, το Hadassah για διάγνωση ή για θεραπείες, πολλές από τις οποίες προσφέρονται μόνο από το νοσοκομείο αυτό.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.