Βοηθά η ανάπαυση μετά την εμβρυομεταφορά;

Facebooktwitterpinterest

Η 10λεπτη ανάπαυση αμέσως μετά τη διαδικασία της εμβρυομεταφοράς φαίνεται πως δεν αυξάνει τα ποσοστά κύησης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Fertility and Sterility.

Παρ’ότι δεν υπάρχουν σαφή επιστημονικά αποτελέσματα, στις μεγαλύτερες μονάδες εξωσωματικής γονιμοποίησης του κόσμου, η πρακτική είναι να μένουν οι γυναίκες κλινήρεις για 10-15 λεπτά μετά την εμβρυομεταφορά.

Ανάπαυση μέχρι το πρώτο τεστ κύησης;

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι πρέπει να κάνει η γυναίκα για το διάστημα από την εμβρυομεταφορά μέχρι το πρώτο τεστ κύησης, το οποίο γίνεται περίπου 14 μέρες αργότερα.

Οι περισσότερες γυναίκες φοβούνται να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες και προτιμούν να καθίσουν στο κρεβάτι, πιστεύοντας ότι έτσι θα αυξήσουν τις πιθανότητες μία εγκυμοσύνης.

Δεν μπορεί να δοθεί μία σαφής επιστημονική απάντηση για το αν πρέπει μία γυναίκα μετά την εμβρυομεταφορά να παραμείνει κλινήρης, καθώς  είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν συγκεκριμένες μελέτες για το θέμα, αφού οι γυναίκες μετά την εμβρυομεταφορά επιστρέφουν στο σπίτι τους και οι ερευνητές δεν θα μπορούσαν να ελέγξουν με αντικειμενικά κριτήρια την κινητικότητά τους.

Πιστεύουμε ότι μετά την εμβρυομεταφορά πρέπει οι γυναίκες να αποφεύγουν την έντονη σωματική δραστηριότητα και τις πολλές μετακινήσεις, να μην σηκώνουν μεγάλα βάρη και να αποφεύγουν το στρες μέχρι να πάρουν τα αποτελέσματα του τεστ κυήσεως.

Παρ’όλα αυτά δεν συνιστούμε να μείνουν καθηλωμένες στο κρεβάτι, καθώς αυτό δεν φαίνεται ότι βοηθά στην επίτευξη κύησης, αντίθετα αυξάνει το στρες, το οποίο μπορεί να έχει τις αντίθετες από τις επιθυμητές συνέπειες.

http://www.reuters.com/

(Η φωτογραφία είναι από τη σελίδα bit.ly/1Runjgy)

Ελένη Κοντογιάννη

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.