Προσπελάσεις βάσης κρανίου

Facebooktwitterpinterest
    1. Υπομετωπιαία προσπέλαση ( αμφιμετωπιαία κρανιοτομία και ανάλογα με τη βλάβη εως τις 2 οροφές του οφθαλμικού κόγχου). Στις εξής περιοχές: πρόσθιος κρανιακός βόθρος, ινιακό τρήμα. Τομή εώς ρινομετωπιαία ραφή δια του μετωπιαίου κόλπου.

  1. Mέσου βόθρου προσπέλαση: οι περιοχές που φτάνουμε, σφηνοειδής πτέρυγα, κλινοειδής απόφυση. Το πιο σημαντικό σημείο είναι το νεύρο (gspn) που κοίτεται  0,5 εκ. πάνω από την καρωτίδα. Τον σφηνοειδή κόλπο τον φτάνουμε με drilling του οστού μεταξύ v2 v Επιπλοκές: διαφυγή εγκεφαλονωτιαίου υγρού, βλάβη στην έσω καρωτίδα. Το νεύρο που μπορεί να τραυματιστεί πιο συχνά είναι  το (τροχιλιακό).
  2.  Κρανιοκογχοζυγωματική προσπέλαση (coz) κρανιοτομία,  γύρω από το πτέριον , συμπεριλαμβανομένου άνω και πλάγιου οφθαλμικού τοιχώματος και του οριζόντιου μέρους του ζυγωματικού. Όγκοι πτέρυγος  σφηνοειδούς, κρανιοφαρυγγιώματα, μεγάλα αδενώματα υπόφυσης, ανευρύσματα του κύκλου του wiilis, κορυφή βασικής. Η κρανιοτομία δεν πρέεπει να ξεπερνάει το υπερκόγχιο σχίσμα.
  3. Λιθοειδική  προσπέλαση (λιθοιδές οστό, αφαιρείται για να φτάσουμε στο συραγγώδη κόλπο, γεφυροπαρεγκεφαλιδική γωνία, κλινοειδή απόφυση). Οι κρανιοανατρήσεις γίνονται γύρω από τον εγκάρσιο κόλπο.
  4. Οπισθοσιγμειδική προσπέλαση. (Ακουστικό σβάννωμα) πιο συχνές επιπλοκές-κάκωση παρεγκεφαλιδος, διαφυγή Ε.Ν.Υ, υδροκέφαλος, κάκωση 7ο, 8ο, 9ου, 10ου, κρανιακού νεύρου.
  5. Πλάγια-πλάγια προσπέλαση ( όγκοι ινιακού τρήματος, γλοιόματα στελέχους, χορδώματα). Τομή δίκην S, από το ινιακό όγκωμα εώς α4. Προσοχή σπονδυλική αρτηρία μπροστά από την ρίζα του α2 νεύρου και το υπογλώσσιο νεύρο πίσω από την αρτηρία. Επιπλοκές: κάκωση κατώτερων συζυγιών, διαφυγή Ε.Ν.Υ, ινιοαυχενική αστάθεια.

 

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΚΕΣΙΔΗΣ

ΝΕΥΡΟΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.