Aλκοόλ και Διατροφή….

Ότι πρέπει να γνωρίζετε για τη μπύρα! Facebooktwitterpinterest

Οι ασθένειες που προκαλούν τις περισσότερες αναπηρίες και θανάτους, στα χρόνια μας, σχετίζονται κατά τα 2/3 με τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες του κάθε ατόμου.
Μια τέτοια συνήθεια είναι και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Ως αλκοόλη καλούμε κάθε προϊόν ζύμωσης αμύλου και σακχάρων – ένα ωχρό, ευμετάβλητο υγρό που λειτουργεί κατευναστικά στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Οι κυρίες διαιτητικές πηγές αλκοόλης είναι η μπύρα, τα αποσταγμένα ποτά (π.χ. ουίσκυ, τζίν και βότκα) και το κρασί. Αποκαλείται ως μακροθρεπτικό συστατικό και αποδίδει ενέργεια περίπου 7 kcal/gr. Εξάλλου είναι μη απαραίτητο θρεπτικό συστατικό μιας και δεν υπάρχει οργανική ανάγκη για την κατανάλωσή του. Οι θερμίδες που περιέχονται στο αλκοόλ είναι «κενές» γιατί δεν περιέχει ούτε βιταμίνες,ούτε μέταλλα. Αντιθέτως φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τον μεταβολισμό κάποιων βιταμινών, επεμβαίνοντας στην απορρόφηση και αποθήκευσή τους.

Κρασί ή μπίρα;

Στην ερώτηση «κρασί ή μπίρα» απαντάμε ασφαλώς κρασί και κυρίως κόκκινο κρασί το οποίο έχει δεκαπλάσια ποσότητα τανίνης καθώς και αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες) από ότι το λευκό κρασί. Oι τανίνες είναι φυσικές ουσίες του σταφυλιού και βρίσκονται κυρίως στο φλοιό του, στα κουκούτσια και στα τσάμπουρα. Είναι ουσίες που επιδρούν θετικά στην ποιότητα του κρασιού και στην υγεία του καταναλωτή. Το κρασί χαλαρώνει, διευκολύνει την πέψη, μειώνει την LDL (κακή χοληστερόλη) και μπορεί να δράσει εναντίον του καρκίνου, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και των εκφυλιστικών νόσων.

H μπίρα πρέπει να αποφεύγεται, γιατί αυξάνει την κατακράτηση υγρών και προκαλεί το γνωστό φούσκωμα. Το ίδιο ισχύει και για τα αεριούχα ποτά όπως η σόδα. Για αυτό και δεν εγκρίνεται την τακτική πολλών που βάζουν σόδα στο κρασί τους. Αντί για σόδα καλό θα ήταν να βάλετε λίγο νερό ή μερικά παγάκια. Επίσης, συμβουλεύουμε να μην πίνετε περισσότερο από ένα ποτήρι κρασί κατά τη διάρκεια του γεύματος. Κατά την λήψη του διαιτολογικού ιστορικού, που παίρνουμε πριν αρχίσει κάποιος δίαιτα, παρατηρούμε ότι η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί την τρίτη πιο συχνή αιτία συσχετισμού με αύξηση βάρους.
Η ικανότητα του σώματος να αναλύσει το αλκοόλ εξαρτάται από το βάρος, την πρόσφατη πρόσληψη τροφίμων, την φυσική δραστηριότητα και το φύλο. Η πρόσφατη κατανάλωση τροφής πριν την κατανάλωση αλκοόλ μειώνει την απορρόφηση αλκοόλης (για αυτό καλό θα ήταν ποτέ να μην καταναλώνουμε αλκοόλ με άδειο στομάχι).

Νικόλαος Κριαράς,

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

 

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.