Εξέταση αίματος προβλέπει την πρεοεκλαμψία

Facebooktwitterpinterest

Η προεκλαμψία παρουσιάζεται στο 2-5% των εγκύων και συνήθως συνδέεται με υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένη ποσότητα πρωτεΐνης στα ούρα. Είναι μία από τις κύριες αιτίες επιπλοκών στην εγκυμοσύνη. Η διάγνωση της προεκλαμψίας γίνεται πολλές φορές όταν είναι πλέον πολύ αργά και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τη μητέρα και το μωρό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine από την κλινική μελέτη Prognosis, τεκμηριώνεται η προγνωστική αξία μία συγκεκριμένης βιοχημικής εξέτασης (sFlt-1/PlGF), βάσει της οποίας προβλέπεται ποιες έγκυοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν προεκλαμψία.

Η μελέτη αποδεικνύει ότι οι χαμηλές τιμές του λόγου των πρωτεϊνών sFlt-1 και PlGF στο αίμα γυναικών που εμφανίζουν συμπτώματα προεκλαμψίας προβλέπουν την απουσία εκδήλωσης της πάθησης εντός μιας εβδομάδας.

Τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν δείχνουν ότι μια τιμή έως και 38 για τον λόγο sFlt-1/PlGF, αποκλείει την εμφάνιση προεκλαμψίας για την επόμενη εβδομάδα, με ποσοστό αξιοπιστίας που αγγίζει το 99,3%.

Επίσης η μελέτη έδειξε, ότι μια τιμή μεγαλύτερη από 38 για τον λόγο sFlt-1/PlGF βοηθά να προβλεφθεί εάν οι γυναίκες με υπόνοια προεκλαμψίας θα εκδηλώσουν την πάθηση εντός τεσσάρων εβδομάδων (ισχυρισμός επιβεβαίωσης πάθησης), δίνοντας τη δυνατότητα στους γιατρούς να ταυτοποιήσουν τις γυναίκες  που διατρέχουν κίνδυνο και χρήζουν στενής παρακολούθησης.

Τα νέα αυτά ευρήματα μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο πρόγνωσης της προεκλαμψίας στο κλινικό περιβάλλον, που βασιζόταν παραδοσιακά στη μέτρηση της πρωτεϊνουρίας (πρωτεΐνης στα ούρα) και της αρτηριακής πίεσης. Οι δύο αυτές παράμετροι όμως δεν αποτελούσαν ασφαλή πρόβλεψη ότι η έγκυος θα παρουσιάσει προεκλαμψία, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες με ενδείξεις και συμπτώματα της πάθησης να έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο για εντατική παρακολούθηση χωρίς να υπάρχει ανάγκη.

Η ακριβής πρόβλεψη της προεκλαμψίας μπορεί να σώσει ζωές.

Εκτιμάται ότι η συστηματική χρήση της εξέτασης  που προβλέπει την προεκλαμψία θα μπορούσε να μειώσει κατά 50% τον αριθμό των γυναικών που νοσηλεύονται πριν διαγνωστούν με προεκλαμψία.

Ελένη Κοντογιάννη

Η φωτογραφία είναι από τη σελίδα http://bit.ly/1PATLNV

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.