8 λόγοι που κάνουν τη ζυγαριά να “κολλάει’

Facebooktwitterpinterest

Η σωματική σου κίνηση είναι περιορισμένη

Για να χάσεις βάρος, χρειάζεται να κάνεις κάποια αερόβια άσκηση τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, για τουλάχιστον 30 λεπτά. Επιπλέον, χρειάζονται και ασκήσεις δύναμης για να αυξηθεί η μυϊκή σου μάζα ώστε να ξοδεύεις περισσότερες θερμίδες ακόμη και όταν δεν κινείσαι.

Τρως περισσότερο απ’ όσο νομίζεις

Συμβαίνει πολλές φορές να νομίζεις ότι έφαγες λίγο, αλλά κάνοντας μια καταγραφή των τροφίμων που καταναλώνεις καθημερινά, τα αποτελέσματα μπορεί να σε διαψεύσουν! Μέτρησε τις ποσότητες, κατέγραψε όλα τα σνακ που κατανάλωσες και δες αν τελικά τρως περισσότερο απ’ όσο πίστευες.

Τρως πολύ λιγότερο από αυτό που θα έπρεπε

Μπορεί να αφαιρείς ολόκληρα γεύματα, να μειώνεις υπερβολικά τις ποσότητες με αποτέλεσμα ο οργανισμός σου να μειώνει τις καύσεις για να μπορέσει να επιβιώσει. Όταν οι καύσεις μειώνονται πολύ, δεν χάνεις κιλά. Επιπλέον, για την επεξεργασία των τροφών που καταναλώνεις, χρειάζεται πλήθος βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Με μια φτωχή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών ‘μπλοκάρεις’ αυτή τη διαδικασία. Αυτό που χρειάζεται είναι μικρή αλλά όχι υπερβολική μείωση στις θερμίδες που λαμβάνεις, καθώς και πρόσληψη θρεπτικών τροφών καλής ποιότητας.

Έχεις μεγαλώσει…

Από την ηλικία των 30 και μετά, όσο μεγαλώνεις τόσο μειώνεται ο μεταβολισμός σου, δηλαδή το σώμα σου ξοδεύει λιγότερες θερμίδες ανά 24άωρο. Επομένως για να διατηρήσεις σταθερό το βάρος σου, θα πρέπει ή να τρως λιγότερο ή να αυξήσεις την κίνησή σου (ιδανικά, και τα δύο). Στην προσπάθεια να χάσεις βάρος, η απώλεια βάρους θα γίνεται με πιο αργό ρυθμό, αλλά και το βάρος σου μπορεί να ‘κολλήσει’ πιο εύκολα.

Το παρακάνεις τα σαββατοκύριακα

Μπορεί τις καθημερινές να τρως λιγότερο ώστε να χάσεις βάρος, αλλά να επιτρέπεις στον εαυτό σου να τρώει υπερβολικά τα σαββατοκύριακα. Είναι πιθανόν λοιπόν, το θερμιδικό έλλειμμα που έχεις κατά τις 5 ημέρες της εβδομάδας, να το συμπληρώνεις με τις επιπλέον θερμίδες που παίρνεις το σαββατοκύριακο και έτσι τα βάρος σου να παραμένει σταθερό. Είναι προτιμότερο να το παρακάνεις σε 1 – 2 γεύματα του σαββατοκύριακου, αλλά τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας να είναι κανονικά.

Βιάζεσαι να δεις αποτελέσματα

Ένας καλός ρυθμός απώλειας βάρους είναι 0,5-1 κιλό λίπους την εβδομάδα. Λίγοι όμως χάνουν αυτό το ποσό σταθερά και κάθε εβδομάδα. Ο κάθε οργανισμός ανταποκρίνεται διαφορετικά σε μια προσπάθεια αδυνατίσματος. Επιπλέον, η απώλεια βάρους εξαρτάται από τη σωματική σου άσκηση, δηλαδή από το πόσο συχνά γυμνάζεσαι, τι είδους άσκηση κάνεις, πόση ώρα και με ποια ένταση. Χρειάζεται λοιπόν υπομονή, διότι μπορεί να περάσει καιρός μέχρι να δεις αποτελέσματα.

Έχεις ήδη χάσει αρκετά κιλά…

…και έχεις φτάσει σε ένα βάρος – σταθμό. Μην ανησυχείς, συνέχισε την προσπάθεια και η ζυγαριά θα ξεκολλήσει. Ίσως χρειαστεί να αυξήσεις την κίνησή σου ή να αλλάξεις το πρόγραμμα εκγύμνασής σου. Όταν έχεις χάσει αρκετά κιλά και θέλεις να συνεχίσεις για μερικά ακόμη, καλύτερο είναι να κάνεις ένα διάλειμμα, ώστε να δώσεις στο μεταβολισμό σου λίγο χρόνο να ‘συνέλθει’.

Δεν χρειάζεται να χάσεις βάρος

Ίσως το βάρος σου να είναι ήδη σε καλά επίπεδα, γι αυτό και αντιστέκεται σε μια προσπάθεια αδυνατίσματος. Θα το διαπιστώσεις εάν υπολογίσεις το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), διαιρώντας το βάρος σου (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους σου (σε μέτρα) (ΔΜΣ= Β/Υ²). Εάν το αποτέλεσμα είναι 18,5-25 και είσαι ενήλικας, τότε είσαι μέσα στα φυσιολογικά όρια.

Βιβή Κατσαρού,
Διαιτολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.