Αφαίρεση καταρράκτη χωρίς νυστέρι

Facebooktwitterpinterest

Η σύγχρονη τεχνολογία δίνει λύση σε κάθε πρόβλημα όρασης.

Ο καταρράκτης αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης και έχει σοβαρές συνέπειες στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το ποσοστό των ασθενών που χάνουν την όρασή τους, εξαιτίας της εμφάνισης καταρράκτη, ανέρχεται στο 51%. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν ο φακός του ματιού θολώσει με αποτέλεσμα την προοδευτική απώλεια όρασης. Η αποκατάσταση της όρασης γίνεται με χειρουργική επέμβαση, αντικαθιστώντας τον «θολωμένο» φακό με τεχνητό ενδοφακό, γεγονός που τοποθετεί τη μέθοδο αυτή ανάμεσα στις πέντε πιο αποδοτικές θεραπείες στον τομέα της υγείας. Στην Κύπρο διενεργούνται ετησίως περίπου 5.000 επεμβάσεις αφαίρεσης καταρράκτη.

Τα πιο πάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν σε δημοσιογραφική διάσκεψη που διοργάνωσαν οι εταιρείες Alcon και Α. Potamitis Medicare, με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στην αντιμετώπιση οφθαλμολογικών προβλημάτων, όπως ο καταρράκτης, η υψηλή μυωπία, η υπερμετρωπία, ο αστιγματισμός και η πρεσβυωπία με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας.

Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Οφθαλμολογικής Εταιρείας Κύπρου, δρ Θεόδωρος Ποταμίτης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η αφαίρεση του καταρράκτη αν και αποτελεί εγχείρηση ρουτίνας, είναι ο κυριότερος λόγος τύφλωσης παγκοσμίως, εξαιτίας της έλλειψης υποδομών, τεχνολογίας και γνώσης σε πολλές χώρες. Στην Κύπρο, όπως είπε, οι γιατροί έχουν στη διάθεση τους όλα τα απαραίτητα μέσα για να προσφέρουν καινοτόμες θεραπείες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών.

Από πλευράς του ο Γενικός Διευθυντής της Alcon Laboratories Hellas S.A., κ. Δημήτρης Μπρίλης, αναφέρθηκε στην προηγμένη τεχνολογία χειρουργικής καταρράκτη LenSx Laser, η οποία παρέχει στους γιατρούς τη δυνατότητα χειρισμών ακριβείας καθοδηγούμενων από υπολογιστή κατά τη διάρκεια λεπτών χειρουργικών επεμβάσεων στα μάτια. «Το LenSx μπορεί να φέρει εις πέρας τα πιο δύσκολα σημεία στην επέμβαση ενός καταρράκτη, τα οποία στο παρελθόν έπρεπε να πραγματοποιηθούν με το χέρι. Αντί για νυστέρι, χρησιμοποιείται ένα λέιζερ με ακρίβεια εκατομμυριοστού, για να τεμαχίσει και να αφαιρέσει τους «θολωμένους» φακούς. Μέσα από λεπτομερείς εικόνες στον υπολογιστή, ο χειρουργός μπορεί να προσαρμόσει το μέγεθος και τον άξονα μιας τομής, αυξάνοντας την πρόβλεψη της τελικής θέσης του τεχνητού ενδοφακού ώστε να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα» ανέφερε ο κ. Μπρίλης.

Η Alcon, η οποία αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη στη φροντίδα των ματιών τα τελευταία 70 χρόνια, διαθέτει, επίσης, μια ευρεία γκάμα ενδοφακών που ανταποκρίνονται στον τρόπο ζωής του καθενός, καλύπτοντας όλες τις καθημερινές συνήθειες και ανάγκες όρασης.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.