Γόνατο, Χόνδρος και Πόνος, πώς τον Προλαμβάνουμε

Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση! Facebooktwitterpinterest

Το γόνατο αποτελεί τη μεγαλύτερη άρθρωση του ανθρώπινου σώματος και συνεισφέρει στην κίνηση και αυτονομία του οργανισμού. Κάθε φορά όμως που το γόνατο κινείται φθείρεται ένα συστατικό του, ο χόνδρος ο οποίος δεν έχει ούτε νεύρα ούτε αγγεία.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πρώτον ότι η φθορά του χόνδρου δεν συνοδεύεται από πόνο, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια, με αποτέλεσμα ο ασθενής να συμβουλεύεται τον Ορθοπαιδικό αφού η φθορά έχει προχωρήσει και συνεπώς κάποιες θεραπείες μπορεί να είναι αναποτελεσματικές. Δεύτερον ότι η τροφοδοσία του χόνδρου γίνεται τοπικά από τον αρθρικό υμένα και συνεπώς η θεραπεία γίνεται στα αρχικά στάδια της φθοράς με ενδαρθρική έγχυση. Για τους λόγους αυτούς, καθοριστική σημασία στην αποκατάσταση της βλάβης του χόνδρου στο γόνατο έχει η κλινική εξέταση από Ορθοπαιδικό που ασχολείται με τα ζητήματα φθοράς των αρθρώσεων, ενώ ο απεικονιστικός έλεγχος με ακτινογραφία και μαγνητική τομογραφία βοηθούν στην σταδιοποίηση της βλάβης, στο πόσο δηλαδή η βλάβη έχει προχωρήσει. Ανάλογα με το στάδιο της πάθησης, ο Ορθοπαιδικός καθορίζει τον τρόπο αντιμετώπισης της χονδροπάθειας, από την συντηρητική έως την ελάχιστα επεμβατική και χειρουργική θεραπεία.

Συνεπώς, οι χόνδρινες βλάβες του γόνατος είναι «ύπουλες» επειδή δεν προκαλούν αρχικά πόνο και για την αποφυγή μειζόνων χειρουργικών επεμβάσεων συστήνεται η έγκαιρη κλινική εξέταση από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό που θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία με βάση το στάδιο της πάθησης.

Γιώργος Ευγενιάδης

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.