FreeStyle Libre της εταιρείας Abbott: Το νέο σύστημα παρακολούθησης γλυκόζης χωρίς τρυπήματα στα δάκτυλα.

Facebooktwitterpinterest

Τον 10ο/2014 η εταιρεία Abbott κυκλοφόρησε στην Ευρώπη το νέο σύστημα παρακολούθησης της γλυκόζης με τεχνολογία flash.

Το νέο αυτό προϊόν έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τα είδη γνωστά συστήματα συνεχούς καταγραφής σακχάρου (CGM). Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει έναν αισθητήρα και μία συσκευή ανάγνωσης.

Απαλλάσσει τους ασθενείς από την ανάγκη των καθημερινών πολλαπλών τρυπημάτων στα δάκτυλα. Ωστόσο ο έλεγχος και με τους απλούς μετρητές γλυκόζης είναι απαραίτητος όταν υπάρχουν οι ακόλουθες καταστάσεις:
1. Σε περιόδους απότομης μεταβολής των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
2. Όταν καταγράφεται από το σύστημα υπογλυκαιμία ώστε να γίνει επιβεβαίωση.
3. Όταν τα συμπτώματα δεν ταιριάζουν με τις ενδείξεις του συστήματος.

Χρειάζεται μόνο μία σάρωση, 1 δευτερολέπτου, του αισθητήρα με τη συσκευή ανάγνωσης ώστε να έχουμε το αποτέλεσμα της μέτρησης. Η σάρωση μπορεί να γίνει ακόμα και πάνω από τα ρούχα (όταν αυτά έχουν πάχος έως 4 χιλ). Στη συσκευή ανάγνωσης εμφανίζεται η τρέχουσα ένδειξη γλυκόζης, ένα γράφημα γλυκόζης των τελευταίων 8 ωρών καθώς και ένα βέλος τάσης που υποδεικνύει την κατεύθυνση μεταβολής της γλυκόζης. Συγκεκριμένα το υποδεικνύει ταχεία αύξηση της γλυκόζης (πάνω από 2 mg/dl ανά λεπτό), το o υποδεικνύει αύξηση της γλυκόζης (μεταξύ 1 και 2 mg/dl ανά λεπτό), το υποδεικνύει μικρή μεταβολή της γλυκόζης (λιγότερο από 1 mg/dl ανά λεπτό), το n υποδεικνύει μείωση της γλυκόζης (μεταξύ 1 και 2 mg/dl ανά λεπτό) και τέλος το υποδεικνύει ταχεία μείωση της γλυκόζης (πάνω από 2 mg/dl ανά λεπτό).

Ο αισθητήρας τοποθετείται πολύ εύκολα και σχεδόν ανώδυνα στο πίσω μέρος του βραχίονα με τη χρήση μιας ειδικής συσκευής. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι πολύ λιγότερο επώδυνος στην τοποθέτηση του σε σχέση με τους αισθητήρες συνεχούς καταγραφής γλυκόζης όπως εκείνον π.χ. της Medtronic.

Κάθε αισθητήρας διαρκεί 14 ημέρες (περισσότερο λοιπόν από τα κοινά CGM) και καταγράφει αυτόματα τη γλυκόζη μέρα – νύχτα. Επίσης δεν απαιτείται βαθμονόμηση, άλλο ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των κοινών CGM. Είναι γνωστό ότι η βαθμονόμηση των CGM συχνά δημιουργεί προβληματισμούς. Ο αισθητήρας είναι διακριτικός λόγω του μικρού μεγέθους του, περίπου όσο ένα κέρμα των 2 ευρώ. Επίσης ο αισθητήρας είναι αδιάβροχος και μπορεί να παραμένει εντός του νερού για διάστημα 30 λεπτών ενώ δεν υπάρχει σχεδόν κανένας περιορισμός όταν κάνουμε το καθημερινό μας μπάνιο.

Η συσκευή ανάγνωσης αποθηκεύει δεδομένα γλυκόζης διάρκειας 90 ημερών και τα δεδομένα αυτά μπορούν εύκολα να μεταφερθούν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Έτσι ο θεράπων ιατρός είναι σε θέση να αξιολογήσει τη μεταβλητότητα – διακύμανση της γλυκόζης με τη χρήση των ημερήσιων μοτίβων, το χρόνο εντός γλυκαιμικού στόχου, τα συμβάντα υπογλυκαιμίας και σε ποιες ώρες της ημέρας παρουσιάζονται και ακολούθως να κατευθύνει με νέες οδηγίες το διαβητικό άτομο που παρακολουθεί.

Τα αδύνατα σημεία του νέου συστήματος είναι ότι κατά τις πρώτες 8-24 ώρες ενδέχεται να υπάρχει μια απόκλιση προς τα κάτω των αναδεικνυόμενων τιμών σακχάρου καθώς και το ότι πρέπει να το «φοράς» συνέχεια.

Το νέο αυτό σύστημα ακόμη δεν κυκλοφορεί επισήμως στην Ελλάδα αλλά θα είναι διαθέσιμο (σύμφωνα με πληροφορίες στελεχών της εταιρείας) από τις 8/6/16 μετά από τηλεφωνική παραγγελία στο 80011222688 και η διανομή θα γίνεται στον τόπο που επιθυμεί ο καθένας. Το κόστος ανέρχεται στα 59,9 ευρώ για κάθε αισθητήρα και 59,9 ευρώ για τη συσκευή ανάγνωσης. Συνολικά λοιπόν για τον 1ο μήνα το κόστος ανέρχεται στα 180 ευρώ ενώ από τον 2ο μήνα και μετά στα 120 ευρώ. Γίνονται προσπάθειες από την εταιρεία για να παρέχεται στους ασφαλισμένους μέσω του ΕΟΠΥΥ ωστόσο ακόμη αναμένεται η απόφαση του υπουργείου. Θεωρώ αδιανόητο να μην εγκριθεί έστω με κάποιο ποσοστό συμμετοχής. Αναφέρω μόνο ότι η συμμετοχή για τους Σουηδούς είναι 0% ενώ για τους Ιταλούς είναι 15%.

Καλά αποτελέσματα…

valv

Νικόλαος Βάλβης

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.