Άσκηση και μεταβολικό σύνδρομο

Facebooktwitterpinterest

Σύμφωνα με έρευνα, το καθημερινό γρήγορο περπάτημα και το τζόκινγκ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου έως και 50% ενώ η παράταση του χρόνου αυτών των δραστηριοτήτων δεν φαίνεται να παρέχει επιπρόσθετα οφέλη.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η ένταση της άσκησης και όχι η διάρκεια της, είναι αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία, ειδικά όταν πρόκειται για το μεταβολικό σύνδρομο.  Το μεταβολικό σύνδρομο αναφέρεται ως ένα επικίνδυνο οργανικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο μεταβολικών διαταραχών όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένα επίπεδα σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα και κεντρική παχυσαρκία, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Κλινικό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης εξέτασαν περισσότερους από 10.000 ενήλικες ηλικίας από 21 έως 98 ετών, οι οποίοι αξιολογήθηκαν για πρώτη φορά μεταξύ των ετών 1991 και 1994 και στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για 10 χρόνια. Κατά την αρχική εκτίμηση, περίπου το 20% των γυναικών και το 27% των ανδρών διαγνώσθηκε με μεταβολικό σύνδρομο.

Κατά την έναρξη της μελέτης, στα σωματικά δραστήρια άτομα φάνηκε να είναι λιγότερο πιθανό να έχουν μεταβολικό σύνδρομο. Συγκεκριμένα, περίπου το 33% των γυναικών και το 37% των ανδρών που ήταν λιγότερο δραστήριοι έπασχαν από μεταβολικό σύνδρομο σε σύγκριση με 10% των γυναικών και το 14% των ανδρών που ήταν σωματικά δραστήριοι.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, το μεταβολικό σύνδρομο διαγνώστηκε σε περίπου 15% των ανθρώπων που δεν το είχαν κατά την έναρξη της μελέτης. Επιπλέον, το 19% των μη δραστήριων ατόμων το 12% αυτών που ήταν δραστήριοι εμφάνισαν μεταβολικό σύνδρομο.

Περαιτέρω έρευνα έδειξε ότι δεν είναι μόνο η διάρκεια της άσκησης αλλά και η ένταση της που συνέβαλαν στη μείωση του κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο. Το γρήγορο περπάτημα μείωσε τον κίνδυνο κατά 50% ενώ το τζόκινγκ κατά 40%. Τέλος, οι ερευνητές δεν εντόπισαν κανένα επιπρόσθετο όφελος για την υγεία όταν πρόκειται για παρατεταμένη χρονική διάρκεια άσκησης  πχ. πάνω από μία ώρα την ημέρα.

ΠηγήBMJ Open, news release, Oct. 8, 2012
Χρήστος Θασίτης,
 Διαιτολόγος Διατροφολόγος, 
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.