Έπειτα από ξυλοδαρμό κατευθείαν στον ιατροδικαστή

Facebooktwitterpinterest

Τα περιστατικά ξυλοδαρμών αποτελούν μία πραγματικότητα και στη χώρα μας. Παρότι δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία εντούτοις παλαιότερη μελέτη από μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας είχε εκτιμήσει τους ξυλοδαρμούς σε ποσοστό 4% των συνολικών περιστατικών

του ΤΕΠ του συγκεκριμένου νοσοκομείου, ενώ αναμφίβολα μεγάλος αριθμός περιστατικών δεν προσέρχεται σε νοσοκομεία. Φαίνεται δε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία αύξηση των συγκεκριμένων συμβάντων. Η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία (Ε.Ι.Ε) με αφορμή καταγγελίες πολιτών, ότι ενώ υπήρξαν θύματα ξυλοδαρμών ουδέποτε δικαιώθηκαν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις καταδικάστηκαν, θεωρεί χρέος της να ενημερώσει σχετικά με τις ορθές διαδικασίες σε αυτές τις περιπτώσεις.

Καταρχάς πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι μόνοι ιατροί που έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση για την πιστοποίηση των σωματικών βλαβών είναι οι ιατροδικαστές. Καμία άλλη ιατρική ειδικότητα δεν έχει αντίστοιχη εκπαίδευση. Συνεπώς σε αυτές τις υποθέσεις αυτό που καλείται το κάθε θύμα να πράττει άμεσα είναι κλινική εξέταση από ιατροδικαστή. Είναι η μόνη εξέταση που μπορεί εξασφαλίσει την ορθή πιστοποίηση των σωματικών βλαβών.

Μάλιστα εάν προηγηθεί μήνυση σε αστυνομικό τμήμα ή άλλη αρμόδια αρχή, εκδίδεται εντολή εξέτασης και το θύμα παραπέμπεται για εξέταση σε κάποια δημόσια αρχή ιατροδικαστικής η οποία δεν έχει κανένα επιπλέον κόστος. Σε περίπτωση που δεν επιθυμείται η άμεση νομική ενέργεια το θύμα μπορεί να εξετασθεί από ιατροδικαστή σε ένα από τα νόμιμα ιδιωτικά ιατροδικαστικά ιατρεία της χώρας. Η συγκεκριμένη ιατρική πιστοποίηση είναι ισότιμη και στις δύο περιπτώσεις.

«Είναι ανάγκη τα θύματα να γνωρίζουν ακριβώς το πώς θα ενεργήσουν σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις.  Διαφορετικά όπως βλέπουμε από την εμπειρία μας είτε τα θύματα δεν θα δικαιωθούν, είτε σε άλλες περιπτώσεις μπορούν να μετατραπούν ακόμα και σε θύτες. Είναι χρέος όλων μας η υπεύθυνη ενημέρωση καθώς μόνο εάν ο κόσμος γνωρίζει πλήρως τις δυνατότητες που του παρέχει μία επιστήμη, μπορεί να την αξιοποιήσει» δηλώνει ο Πρόεδρος της Ε.Ι.Ε. Γρηγόρης Λέων.

Γρηγόρης Λέων

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.