Αλλεργική ρινίτιδα

Facebooktwitterpinterest

Η αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται από αλλεργική αντίδραση στη γύρη, προκαλώντας αποδέσμευση ισταμίνης γύρω από τη μύτη και τα μάτια. Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι ο ερεθισμός και ο κνησμός των ματιών και η καταρροή ή η συμφόρηση της μύτης.

Η χρονική στιγμή που αρχίζουν τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας μας δείχνει το είδος της γύρης που δημιουργεί το πρόβλημα. Τα συμπτώματα που αρχίζουν από τον Απρίλιο παραπέμπουν στη γύρη των δέντρων, ενώ η περίοδος μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου είναι η εποχή της κορύφωσης των αλλεργιών από τη γύρη του γρασιδιού.

ΑΙΤΙΕΣ

Η γύρη του αέρα από τα λουλούδια,τα χόρτα και τα δέντρα είναι αιτίες της αλλεργικής ρινίτιδας,ενώ κάποιες άλλες μορφές αλλεργικής ρινίτιδας προκαλούνται από ορισμένες ουσίες όπως τις τρίχες των ζώων,τη σκόνη,τη ρύπανση και τις χημικές ουσίες που περιέχονται στις λακ των μαλλιών και στα αρώματα.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η συμβατική ιατρική προσέγγιση στον αλλεργικό κατάρρου συνίσταται σε γενικές γραμμές σε τριών ειδών φάρμακα:
Αντιισταμινικά που σταματούν την αποδέσμευση της ισταμίνης που ευθύνεται για το πρήξιμο και τη συμφόρηση
Στεροειδή ρινικά σπρέι
Αποφρακτικά ρινικά σπρέι (π.χ.εφεδρίνη)
Το ιδανικό θα ήταν να αποφευχθεί εξαρχής η αλλεργία αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, όμως στην αγορά διατίθενται μαξιλάρια χωρίς πούπουλα και υποαλλεργικά προϊόντα, καθώς και ηλεκτρικές σκούπες με ειδικά φίλτρα για να αφαιρούν τη σκόνη που υπάρχει στα περισσότερα σπίτια.

Τα φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή για την περίπτωση αυτή,όπως τα αντιισταμινικά και το χρωμικό νάτριο, ανακουφίζουν από τον πόνο,όμως η παρατεταμένη χρηση κάποιων ρινικών σπρέι μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο εσωτερικό της μύτης, γι’αυτό, αν τα συμπτώματα επιμένουν ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας.

Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν τη χρήση τέτοιων φαρμάκων για μεγάλες χρονικές περιόδους, εξαιτίας των δυσάρεστων παρενεργειών τους και συχνά επωφελούνται από διατροφικές αλλαγές και φυσικά συμπληρώματα που μειώνουν σημαντικά ή ακόμα και εκμηδενίζουν την ανάγκη τέτοιων φαρμάκων.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Αν και η αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται κατά βάση από αντίδραση στη γύρη, μερικές τροφές μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα ερεθίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Προσπαθείστε να αποφεύγετε τις παρακάτω τροφές:

  • Σιτάρι
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Φράουλες

Το γάλα σόγιας και ρυζιού καθώς και το κατσικίσιο τυρί είναι καλές εναλλακτικές του αγελαδινού γάλακτος και τυριού, ενώ η βρώμη, το ρύζι, τα μπισκότα ρυζιού, το κριθάρι, το ψωμί και τα μπισκότα σικάλεως είναι καλά υποκατάστατα του σιταριού.

Άλλες τροφές που είναι πιθανό να ενισχύουν τις αλλεργικές εκδηλώσεις είναι το κόκκινο κρέας και η ζάχαρη, τροφές που μπορείτε αντικαταστήσετε με ψάρια και πουλερικά καθώς και με μέλι ή σιρόπι σφενδάμνου αντίστοιχα.

Αντικαταρροϊκές τροφές είναι τα φασόλια,το σκόρδο,τα ραπανάκια και το νεροκάρδαμο. Προτιμήστε να καταναλώνετε αμαγείρευτες,ωμές τροφές(όπως ωμά φρούτα και λαχανικά) σε αναλογία 70% και μαγειρεμένες τροφές σε ποσοστό περίπου 30%.

Δοκιμάστε να παρασκευάσετε τον παρακάτω χυμό από φρέσκα φρούτα και λαχανικά,αναμιγνύοντας ίσες ποσότητες από τα εξής:

  • ΣΕΛΙΝΟ
  • ΚΑΡΟΤΟ
  • ΜΗΛΟ

Φτιάξτε περίπου μισό λίτρο χυμού και πιείτε τον με άδειο στομάχι την εποχή που η αλλεργική σας αντίδραση βρίσκεται σε έξαρση, διότι θα βοηθήσει ολόκληρο τον οργανισμό σας να «καθαρίσει» και ν’αυξήσει με αυτόν τον τρόπο την αντίστασή του απέναντι σε όλα όσα ερεθίζουν το ανοσοποιητικό σας.

Ακόμα, στην περίοδο της έξαρσης των συμπτωμάτων χρησιμοποιήστε για την ρινική καταρροή θαλασσινό νερό,που θα βοηθήσει να καθαρίσουν τα ιγμόρεια χωρίς να επιφέρει τις παρενέργειες των στεροειδών ρινικών σπρέι. Το ίδιο αποτελεσματικό μπορεί να αποβεί και το σησαμέλαιο στην αντιμετώπιση της καταρροής. Βάλτε μια σταγόνα καθαρού σησαμέλαιου σε κάθε ρουθούνι πριν πάτε για ύπνο.

ΦΥΣΙΚΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C,η οποία έχει φυσική αντιισταμινική δράση στο σώμα και μπορεί να μειώσει ή ακόμα και να εξαφανίσει σε πολλές περιπτώσεις τα συμπτώματα του αλλεργικού κατάρρου.
ΒΙΟΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ (ΒΑΛΑΝΟΚΕΤΟΝΗ), που φαίνεται ότι βοηθά στην ελάττωση της αποδέσμευσης ισταμίνης από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που ονομάζονται βασεόφιλα κύτταρα, και βελτιώνοντας έτσι τα συμπτώματα του αλλεργικού κατάρρου.
ΒΡΩΜΕΛΙΝΗ, η οποία αποτελεί συστατικό του εκχυλίσματος ανανά και φαίνεται να ενισχύει τη δράση των βιοφλαβονοειδών, όταν χορηγείται προ φαγητού.
ΣΚΟΡΔΟ, που γενικά ενισχύει το ανοσοποιητικό, βοηθώντας το στην αντιμετώπιση των αλλεργιογόνων ουσιών.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ είναι μια επιστήμη που κερδίζει έδαφος παγκόσμια και είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση μιας σειράς παθήσεων, λόγω του γεγονότος ότι δεν παρουσιάζει καμιά παρενέργεια (σε αντίθεση με την κλασσική ιατρική). Συμβουλευτείτε τον κατάλληλο γιατρό προκειμένου να σας συστήσει το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα, αλλά σιγουρευτείτε για τις ιατρικές του γνώσεις προτού τον επισκεφτείτε.

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ πανάρχαια μέθοδος ανατολικής προέλευσης (η μέθοδος είναι γνωστή εδώ και 4000 χρόνια), με άριστα θεραπευτικά αποτελέσματα, μόνη ή σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή. Και αυτή η μέθοδος στερείται παρενεργειών, είναι εντελώς ακίνδυνη ενώ αφορά σε μια μεγάλη γκάμα παθήσεων στα πεδία της Παθολογίας, Γυναικολογίας, Ψυχολογίας, Ψυχιατρικής, Δερματολογίας, κτλ.
Δοκιμάστε να πιέσετε την περιοχή ανάμεσα στον αντίχειρα και το δείκτη για ένα λεπτό. Επαναλάβετε και στο άλλο σας χέρι, ενώ θα πρέπει να αποφύγετε τη μέθοδο αυτή αν είστε έγκυος.

ΒΟΤΑΝΑ, τα οποία μπορεί ν’αποβούν ιδιαίτερα ευεργετικά και στη περίπτωση της αλλεργικής ρινίτιδας. Συγκεκριμένα:
ΕΥΦΡΑΣΙΑ (Euphrasia officinalis), που είναι ένα εξαιρετικό βότανο για τα προβλήματα των βλεννογόνων μεμβρανών. Όταν χρησιμοποιείται εσωτερικά λειτουργεί ως εξαίρετο αντικαταρροϊκό και έτσι είναι κατάλληλο για αλλεργική ρινίτιδα,ιγμορίτιδα και άλλες συμφορητικές καταστάσεις.
ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ, που είναι γνωστό λαϊκό φάρμακο και χρησιμοποιείται σε αλλεργικό κατάρρου και σε άλλεςμορφές αλλεργίας, ενώ βοηθά στην αποσυμφόρηση και ανακουφίζει από τη φλεγμονή.
ΜΙΓΜΑ ΒΟΤΑΝΩΝ (ΕΥΦΡΑΣΙΑ,ΥΔΡΑΣΤΙΔΑ,ΣΑΜΠΟΥΚΟΣ), που είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό μίγμα για την ανακούφιση των αλλεργικών συμπτωμάτων, ενώ προκειμένου να επιτύχουμε μέγιστη αποτελεσματικότητα, η θεραπεία καλό θα είναι να αρχίζει κάθε φορά τουλάχιστον ένα μήνα πριν την εποχή που εμφανίζεται η αλλεργία, διότι οι ιδιότητες των βοτάνων χρειάζονται κάποιο χρόνο για να επιδράσουν .

ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ εκμεταλλευτείτε τις ευεργετικές ιδιότητες των αιθερίων ελαίων σε μια σειρά παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της αλλεργίας. Συγκεκριμένα, οι εισπνοές ατμού από ένα μίγμα 300 ml καυτού νερού με λίγες σταγόνες αιθερίου ελαίου ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΥ και ΜΕΝΤΑΣ ανακουφίζουν τα ιγμόρεια.
Επίσης μπορείτε να αναμίξετε μερικές σταγόνες αιθερίου ελαίου ΛΕΒΑΝΤΑΣ με αμυγδαλέλαιο και να κάνετε μασάζ στην περιοχή γύρω από τη μύτη, τα ζυγωματικά και το μέτωπο.

ΓΕΜΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ αποτελεί εξελιγμένο κλάδο της φυτοθεραπείας (μέρος της οποίας είναι και η χορήγηση βοτάνων και φυτών είτε ως αποξηραμένο φυτό {δηλαδή με μορφή τσαγιού} είτε ως βάμμα), με τη διαφορά ότι στη γεμμοθεραπεία τα χρησιμοποιούμενα μέρη του φυτού είναι τα εμβρυϊκά του κύτταρα, για παράδειγμα τα φρέσκα μπουμπούκια. Τα γεμμοθεραπευτικά σκευάσματα χορηγούνται με τη μορφή πόσιμου διαλύματος. Σε αυτήν την περίπτωση χορηγείται δυναμοποιημένο διάλυμα του φυτού RIBES NIGRUM (Φραγκοστάφυλο).

Είμαστε στη διάθεσή σας, για οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση και συμβουλή.

ΖΟΥΜΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ-ΖΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.