Αλλεργία στις τροφές

Facebooktwitterpinterest

Παρουσιάζεται μετά από   τη  λήψη ορισμένων τροφών, όπως είναι το γάλα αγελάδας, η σόγια, τα αυγά, η σοκολάτα, οι φράουλες, οι ντομάτες, τα όστρακα, τα ψάρια κλπ.

Προσβάλλονται συνήθως άτομα   αλλεργικά    ή   με ιστορικό αλλεργίας   στην οικογένεια.

Τα συμπτώματα προέρχονται συνήθωςchild-affected-by-allergies

1) από το πεπτικό (εμετοί, διάρροια, διάταση της κοιλιάς ή κοιλόπονοι),

2) από το δέρμα (έκζεμα,  κνίδωση,αγγειονευρωτικό οίδημα) και

3) από το αναπνευστικό (άσθμα, ρινίτιδα).

4) Σπανιότερα μπορεί να έχουμε  γενικά συμπτώματα (αναφυλακτικό shock, αιφνίδιος θάνατος, καθυστέρηση της ανάπτυξης, σιδηροπενική αναιμία).

Οι χρόνιοι κοιλόπονοι και ο κολικόπονος των βρεφών μπορεί να οφείλεται σε αλλεργία.

food allergic Η  εύρεση  της αιτίας   της τροφικής αλλεργίας είναι δύσκολη .   Η διάγνωση βασίζεται
1)  στην υποχώρηση των συμπτωμάτων  όταν  διακόψουμε  την  ύποπτη  τροφή   και 
2)   στην   επανεμφάνιση   των συμπτωμάτων  όταν  την ξαναχορηγήσουμε. Τα δερματικά τεστ  είναι συνήθως θετικά .

Η μόνη αποτελεσματική θεραπεία είναι η αποφυγή    του υπεύθυνου   αλλεργιογόνου.

Σήμερα ο θηλασμός για 6 μήνες τουλάχιστο θεωρείται ο καλύτερος και ίσως ο μοναδικός τρόπος για να ελαττωθεί ο κίνδυνος των    αλλεργικών αντιδράσεων.

Επίσης, για τα παιδιά που κινδυνεύουν από αλλεργία (με επιβαρημένο κληρονομικό),    είναι καλύτερα ν’ αποφεύγεται η εισαγωγή στο διαιτολόγιο  μερικών   τροφών, που θεωρούνται πολύ αλλεργιογόνες (π.χ. αυγό, ψάρι, ντομάτα), πριν από την ηλικία των 9 μηνών.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.