Δίαιτα Dukan!Απομυθοποίηση!

Facebooktwitterpinterest

ΔΙΑΙΤΑ DUKAN.
Πήρε το όνομά της από τον γάλλο γιατρό Pierre Dukan.H δίαιτα αυτή χωρίζεται σε 4 φάσεις και υπόσχεται γρήγορη και μεγάλη απώλεια κιλών .Η πρώτη φάση περιλαμβάνει πρωτεϊνικά τρόφιμα (άπαχο κρέας, γαλακτοκομικά)και αποκλείει εντελώς τη ζάχαρη, υδατάνθρακες (ρύζι πατάτες ψωμί αλεύρι )και διαρκεί συνήθως 8 με 10 μέρες .

Στη δεύτερη φάση προστίθενται φρούτα και λαχανικά .Ακολουθεί σταθεροποίηση της δίαιτας με συγκεκριμένα τρόφιμα (φρούτα, βρώμη) και τέλος ,η φάση της συντήρησης περιλαμβάνει πολύ λίγους υδατάνθρακες ,μια με δύο μέρες μόνο πρωτεΐνη και καθημερινά πίτουρα βρώμης.

Με αυτήν την δίαιτα μπορεί να χάνονται εύκολα και γρήγορα κιλά αλλά έχει πολλά μειονεκτήματα.

Α)Η σωστή διατροφή περιλαμβάνει ποικιλία τροφών με 50% της ημερήσιας πρόσληψης τροφών σε υδατάνθρακα ,το 20%πρωτείνη και το 30% λίπη. Το το να αποκλείει εντελώς τους υδατάνθρακες και στις μετέπειτα φάσεις να τους περιορίζει σε μεγάλο βαθμό, έχει ως αποτέλεσμα ζαλάδες ,υπογλυκαιμίες, εξάντληση, ατονία.

Β)Η απουσία φρούτων και λαχανικών έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές ελλείψεις σε βιταμίνες και φυτικές ίνες .

Γ)Η μεγάλη κατανάλωση κρεατικών έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της χοληστερίνης.

Δ)Λόγω της μεγάλης πρωτεϊνικής σύστασης στη πρώτη φάση χάνονται μεγάλη ποσότητα υγρών και όχι λίπος.

Ε)Είναι αρκετά στερητική, κάτι το οποίο σημαίνει ότι το βάρος που χάθηκε θα επανακτηθεί  σύντομα.

ΣΤ)Η μεγάλη ποσότητα πρωτείνης, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στα νεφρά και το συκώτι γιατι καλούνται να επεξεργαστούν πολύ μεγάλες ποσότητες και έτσι υπερλειτουργούν,

Ζ)Το ότι δεν υπάρχει περιορισμός στη ποσότητα δεν διδάσκει τον ασθενή όσον αφορά το τι θεωρείται φυσιολογική ποσότητα φαγητού και κανονική μερίδα.

Η υπερβολικά φιλελεύθερη αντίληψη του Dukan για τα συμπλήρώματα διατροφής παράλληλα με τη δίαιτα(μεγάλη χορήγηση διατροφικών συμπληρωμάτων) ,τα αβάσιμα επιχειρηματά του για την αποτελεσματικότητα της δίαιτας,οδήγησαν σε θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων που κατανάλωναν συγκεκριμένο συμπλήρωμα διατροφής και στη συνέχεια σε αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματός του.

Καλό είναι λοιπόν να μην επηρεάζεστε από δίαιτες που προβάλουν τα περιοδικά,ούτε από δίαιτες που τάχα εφαρμόζουν celebrity αν δεν ανταποκρίνονται σε ένα ισορροπημένο διατροφικό σχήμα .Αν έχετε απορίες ή σκοπεύετε να ακολουθήσετε κάποια από αυτές να συμβουλεύεστε τον γιατρό και τον διαιτολόγο σας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.