Συνήθεις Μαιευτικές Απορίες

Facebooktwitterpinterest

Η εγκυμοσύνη είναι μια ευαίσθητη περίοδος που πολλές φορές φοβίζει καθώς άλλο να το ακούς (από φίλες σου ή συγγενείς) κι άλλο να το ζεις. Εδώ θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε κοινές συχνές ερωτήσεις αλλά και σε ερωτήσεις που διστάζετε να κάνετε στον γυναικολόγο σας, είτε επειδή σας φαίνονται «χαζές», είτε επειδή σας κάνουν να αισθάνεστε αμήχανα.

Β χοριακή. Ποια τιμή σημαίνει εγκυμοσύνη;

Η β χοριακή γοναδοτροπίνη (β-HCG), είναι η ορμόνη της εγκυμοσύνης, η οποία παράγεται από τον πλακούντα αφού εμφυτευτεί το γονιμοποιημένο ωάριο. Ανιχνεύεται στα ούρα με τα τεστ κύησης που κυκλοφορούν στα φαρμακεία αλλά πιο νωρίς με την εξέταση αίματος στο εργαστήριο. Συγκεκριμένα ανιχνεύεται στο αίμα, 10-11 ημέρες μετά τη σύλληψη του εμβρύου ενώ στα ούρα, 12-14 ημέρες μετά τη σύλληψη. Το βασικό πλεονέκτημα της μέτρησης της β χοριακής στο αίμα είναι πως υπολογίζονται τα ακριβή επίπεδα της ορμόνης σε αντίθεση με το τεστ ούρων.

Επίπεδα β χοριακής στο αίμα σας λιγότερα από 5mIU/ml θεωρούνται αρνητικά για εγκυμοσύνη, ενώ τιμή πάνω από 25mIU/ml θεωρείται θετικό για εγκυμοσύνη (είστε έγκυος!). Αν η τιμή είναι μεταξύ 5 και 25 τότε θα πρέπει να επαναλάβετε σε 48-72 ώρες την εξέταση για επιβεβαίωση.

Τις πρώτες εβδομάδες της κύησης η συγκέντρωση της β χοριακής στο αίμα παρουσιάζει εκθετική αύξηση. Το μέγιστο της συγκέντρωσης παρατηρείται κατά τη διάρκεια του 1ου τριμήνου, ενώ κατά τη διάρκεια της κύησης παραμένει σημαντικά αυξημένη.

Ποιες είναι οι τιμές της β χοριακής ανά εβδομάδα;

Δεν υπάρχει μια μοναδική φυσιολογική τιμή για την β χοριακή γοναδοτροπίνη, αλλά υπάρχει ένα ευρύ φάσμα καθώς η εγκυμοσύνη προχωρά και διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και από κύηση σε κύηση. Αυτό που μετράει είναι η αλλαγή των επιπέδων της (ρυθμός αύξησης) και όχι η ίδια η τιμή της. Ένας ενδεικτικός οδηγός τιμών β χοριακής ανά εβδομάδα είναι ο ακόλουθος, όμως ΔΕΝ είναι ίδιος για όλες τις γυναίκες εξ ’ου και το μεγάλο εύρος τιμών:

  • 3η εβδομάδα κύησης: 5 – 50 mIU/ml
  • 4η εβδομάδα κύησης: 5 – 426 mIU/ml
  • 5η εβδομάδα κύησης: 18 – 7.340 mIU/ml
  • 6η εβδομάδα κύησης: 1.080 – 56.500 mIU/ml
  • 7η – 8η εβδομάδα κύησης: 7.650 – 229.000 mIU/ml
  • 9η – 12η εβδομάδα κύησης: 25.700 – 288.000 mIU/ml
  • 13η – 16η εβδομάδα κύησης: 13.300 – 254.000 mIU/ml
  • 17η – 24η εβδομάδα κύησης: 4.060 – 165.400 mIU/ml
  • 25η – 40η εβδομάδα κύησης: 3.640 – 117.000 mIU/ml

Οι τιμές της β χοριακής είναι υψηλότερες στις δίδυμες (ή πολύδυμες) κυήσεις καθώς και σε μερικές παθολογικές καταστάσεις εντός και εκτός εγκυμοσύνης (μύλη κύηση, παθολογίες του πλακούντα, συγκεκριμένους καρκίνους κλπ). Μια μοναδική τιμή β χοριακής δεν επαρκεί για διάγνωση. Ο γυναικολόγος στην ουσία παρακολουθεί το ρυθμό αύξησης της ορμόνης στο αίμα τις πρώτες μέρες για να διαπιστώσει εάν η κύηση εξελίσσεται φυσιολογικά, γεγονός που απαιτεί επαναλαμβανόμενες λήψεις αίματος. Τα επίπεδα της β χοριακής δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της ηλικίας κύησης καθότι ποικίλλουν και διαφέρουν τόσο πολύ από γυναίκα σε γυναίκα και από εγκυμοσύνη σε εγκυμοσύνη.

Η συγκέντρωση της β χοριακής διπλασιάζεται κάθε 48-72 ώρες κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 εβδομάδων της κύησης. Καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται, ο ρυθμός αύξησης μειώνεται σημαντικά. Σε περιπτώσεις παλίνδρομης κύησης, κενού σάκου, έκτοπης κύησης κλπ. τα επίπεδα της β χοριακής πέφτουν ή δεν αντιστοιχούν στην ηλικία της κύησης.

Β χοριακή αρνητική και έγκυος. Μπορεί να συμβεί;

Ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα δηλαδή χοριακή αρνητική ενώ υπάρχει εγκυμοσύνη, συμβαίνει συνήθως όταν η εγκυμοσύνη είναι σε πολύ αρχικά στάδια ακόμα και πριν η γυναίκα εμφανίσει καθυστέρηση στην περίοδο. Ωστόσο αν περάσουν λίγες μέρες, η χοριακή αυξάνεται και δίνει αποτέλεσμα εγκυμοσύνης. Όλα αυτά ισχύουν πάντα για β χοριακή στο αίμα και όχι στα ούρα (τεστ κύησης).

Άλλη σημαντική αιτία που μπορεί να συμβαίνει αυτό το γεγονός είναι η διαφοροποίηση του χρόνου ωορρηξίας από γυναίκα σε γυναίκα (όπως σε γυναίκα με άστατο κύκλο). Όταν λοιπόν η ωορρηξία συμβεί πιο αργά, χρειάζεται κάποιος χρόνος μέχρι και την εμφύτευση του νεοσχηματιζόμενου εμβρύου στη μήτρα και αυτό καθυστερεί την παραγωγή χοριακής και άρα την ανίχνευση της.

Επόμενη αιτία μπορεί να είναι τα πολύ υψηλά επίπεδα της ορμόνης. Τα κιτ ανίχνευσης σε ένα μικροβιολογικό εργαστήριο είναι κατασκευασμένα για συγκεκριμένα μέγιστα επίπεδα χοριακής. Σε περιπτώσεις οπότε πολύ υψηλών επιπέδων, τα κιτ δίνουν αρνητικό αποτέλεσμα! Αυτό συμβαίνει κυρίως σε περιπτώσεις μύλης κύησης (όπου τα επίπεδα χοριακής είναι εξαιρετικά υψηλά) και είναι ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε εάν η β χοριακή στο αίμα σας είναι αρνητική αλλά νιώθετε ότι είστε έγκυος; Καλύτερα είναι να επαναλάβετε την εξέταση μετά από λίγες μέρες, αφού δείτε αν έρθει ή όχι η περίοδος. Το πιθανότερο είναι να θετικοποιηθεί!

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.