Τι είναι η Περιφερική αρτηριακή νόσος

Facebooktwitterpinterest

Ο/Η γιατρός σας, σάς είπε ότι έχετε περιφερική αρτηριακή νόσο. Αυτό σημαίνει πως κάποια από τις αρτηρίες που κατευθύνεται στα πόδια σας έχει κάποια στένωση ή απόφραξη.

Πιθανώς να έχετε υποβληθεί σε διαγνωστικές εξετάσεις, που να επιβεβαίωσαν την παραπάνω διάγνωση. Ίσως, επίσης, να έχετε ήδη δοκιμάσει και κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, για να ανακουφιστούν τα συμπτώματα σας, χωρίς όμως σημαντικό αποτέλεσμα. Η κατάλληλη, όμως, θεραπεία με ενδοαγγειακές επεμβάσεις, σε συνδυασμό με αλλαγές του τρόπου ζωής σας, μπορεί να βελτιώσουν τη ροή αίματος στα αγγεία σας, εμποδίζοντας την εξέλιξη της περιφερικής αρτηριακής νόσου.

Παράγοντες Κινδύνου της Περιφερικής αρτηριακής νόσου

Κάποια προβλήματα υγείας και συνήθειες αυξάνουν τις πιθανότητες να αναπτύξετε περιφερική αρτηριακή νόσο. Όσους περισσότερους παράγοντες κινδύνου έχετε, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι πιθανότητες να αναπτύξετε τη νόσο. Οι πιο συχνοί παράγοντες κινδύνου είναι:

  • Κάπνισμα
  • Σακχαρώδης διαβήτη
  • Στεφανιαία νόσος (στενώσεις  στις αρτηρίες της καρδιάς)
  • Ηλικία μεγαλύτερη των 60 ετών
  • Αρτηριακή υπέρταση
  • Υψηλή χοληστερίνη 

Συμπτώματα της Περιφερικής αρτηριακής νόσου

Η περιφερική αρτηριακή νόσος μπορεί να προκαλέσει κράμπες ή πόνο στους γλουτούς, μηρούς ή στις γάμπες μετά από ένα σύντομο περίπατο. Ο πόνος, ο οποίος ονομάζεται ιατρικά διαλείπουσα χωλότητα, υποχωρεί όταν σταματάτε τη δραστηριότητα, αλλά επιστρέφει όταν ξεκινήσετε και πάλι. Συνήθως, ο ίδιος πόνος επανέρχεται, όταν ανεβαίνετε σκάλες ή στην ανηφόρα. Καθώς η περιφερική αρτηριακή νόσος επιδεινώνεται, πιθανότατα θα αισθάνεστε τα συμπτώματα πιο συχνά. Η ύπαρξη περιφερικής αρτηριακής νόσου κάνει πιο πιθανή και τη συνύπαρξη προβλημάτων σε άλλες αρτηρίες του σώματος όπως της καρδιάς ή του εγκεφάλου, με συνέπεια να έχετε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου ή αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Θεραπεία της Περιφερικής Αρτηριακής Νόσου

Μερικές φορές, η περιφερική αρτηριακή νόσος μπορεί να ελεγχθεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής. Αυτές περιλαμβάνουν τη διακοπή του καπνίσματος, την καθημερινή άσκηση και την πρόληψη και θεραπεία κάποιων προβλημάτων υγείας όπως ο διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση και η υψηλή χοληστερίνη. Υπάρχουν όμως και κάποια φάρμακα, τα οποία σε συνδυασμό με τις πιο πάνω αλλαγές μπορούν να σας βοηθήσουν. Εάν όμως η περιφερική αρτηριακή νόσος επιδεινώνεται, κάποιες επεμβάσεις (ενδοαγγειακές επεμβάσεις) μπορούν να βοηθήσουν να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας και να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα.

Χρησιμότητα των Ενδοαγγειακών Επεμβάσεων

Οι αλλαγές του τρόπου ζωής σας και η χορήγηση φαρμάκων δεν ανακουφίζουν πάντοτε τα συμπτώματα της περιφερικής αρτηριακής νόσου και γι’ αυτό το λόγο ο/η γιατρός σας πιθανότατα να σας προτείνει κάποιες κατάλληλες διαγνωστικές ή επεμβατικές πράξεις, για να έχετε ένα καλύτερο τελικό αποτέλεσμα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.