Κατάθλιψη

Facebooktwitterpinterest

Η κατάθλιψη σχετίζεται συνήθως με την έλλειψη διάθεσης και με το αίσθημα της δυστυχίας. Αν και είναι φυσιολογικό να νιώθουμε πότε-πότε δυστυχείς απέναντι σε δυσάρεστα γεγονότα της ζωής, όπως οικογενειακά, συζυγικά ή επαγγελματικά προβλήματα, η πραγματική κατάθλιψη συνοδεύεται συνήθως και από αλλά συμπτώματα, όπως από διαταραχές ύπνου, χαμηλή αυτοεκτίμηση και ανορεξία.

Στην πραγματική κατάθλιψη, το άτομο δεν αισθάνεται απλώς άσχημα, αλλα δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει και στις πιο κοινές δραστηριότητες. Πρόκειται για μια ασθένεια που επηρεάζει το 50% των γυναικών και το 25%των ανδρών κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ας δούμε τις πιο κοινές μορφές κατάθλιψης:

  • Η καταθλιπτική αντίδραση είναι μια μορφή ήπιας, προσωρινής κατάθλιψης και πρόκειται για μια αντίδραση σε μια δεδομένη κατάσταση. Διαρκεί από δυο εβδομάδες μέχρι έξι μήνες.
  • Η δυσθυμία είναι επίσης μια μορφή ήπιας, παροδικής κατάθλιψης αλλά διαρκεί μέχρι 2 χρόνια.
  • Η σοβαρή κατάθλιψη είναι μια επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να οδηγεί και σε σκέψεις αυτοκτονίας. Εμφανίζεται ξαφνικά χωρίς αιτία και φεύγει επίσης ξαφνικά, ίσως και σε ένα έτος. Συνήθως όμως κάνει έναν κύκλο και επανεμφανίζεται.

ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ

Συνήθως η κατάθλιψη οφείλεται σε κάποιο σοβαρό γεγονός, όπως ένα θάνατο, ή ως αντίδραση σε κάποιο φάρμακο λόγω ορμονικών μεταβολών, όπως το στάδιο πριν την εμμηνόρροια ή μετά τη γέννηση ενός παιδιού. Τέλος, μπορεί να οφείλεται σε κάποιες ασθένειες, όπως μια ιογενή λοίμωξη ή λόγω χρόνιου πόνου είτε λόγω κόπωσης.
Οι αιτίες της κατάθλιψης είναι αρκετά σύνθετες και όχι απολύτως γνωστές ή κατανοητές, αλλά μπορεί τελικά να συνίστανται και σε αλλαγές στη χημική ισορροπία του εγκεφάλου (διαταραχές νευροδιαβιβαστων) .

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΗΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ?

Ο εγκέφαλος είναι ένα πολύ ευαίσθητο όργανο και η ισορροπία του πιθανόν να διαταραχθεί εύκολα από ορισμένες τροφές ή από διατροφικές ελλείψεις. Η καφεΐνη και η ζάχαρη σχετίζονται συνήθως με την κατάθλιψη και η αφαίρεσή τους από τη διατροφή μας μπορεί να μας βοηθήσει να ανεβάσουμε τη διάθεση μας σε λιγότερο από μια εβδομάδα. Η καφεΐνη έχει ισχυρές τονωτικές ιδιότητες που αφορούν τόσο στο μυαλό μας όσο και στο σώμα μας και μπορεί να προκαλέσει ή και να επιδεινώσει το άγχος καθώς και συναφή συμπτώματα αυτού (όπως αϋπνία και ταχυπαλμία) . Το αλκοόλ είναι επίσης μια συνήθης αιτία κατάθλιψης και η αποχή από αυτό για ένα μήνα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ
Για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας προτού αποταθείτε στα ισχυρά αντικαταθλιπτικα, μπορειτε να χρησιμοποιήσετε τα εξής:

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C (έλλειψη της βιταμίνης αυτής φαίνεται να παίζει ρόλο σε ορισμένες περιπτώσεις κατάθλιψης, ενώ όσες γυναίκες χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά, δεν θα πρέπει να λαμβάνουν παραπάνω από 1000mg βιταμίνης C ημερησίως)

ΥΠΕΡΙΚΟ (Hypericum perforatum) ή βάλσαμο, το οποίο αποτελεί το φυσικό Prozac σε περιπτώσεις ήπιας ως μέτριας κατάθλιψης. Οι ιδιότητες του φυτού είναι ιδιαιτέρα γνωστές και διαδεδομένες στην Ευρώπη, ενώ για παράδειγμα στη Γερμάνια οι πωλήσεις του υπερτερούν σε αριθμό σε σχέση με το σύνολο των πωλήσεων όλων των άλλων αντικαταθλιπτικών μαζί, καθώς επίσης και του Prozac, με αναλογία μεγαλύτερη από 7 προς 1!
Το βότανο διατίθεται ως υγρό ή ξηρό εκχύλισμα ή σε καψουλα, ενώ η συνισταμένη δόση είναι 300 mg φυτικού εκχυλίσματος (με περιεκτικότητα 0, 3% υπερικίνη) τρείς φορές την ημέρα.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ
Είναι προφανές ότι η κατάθλιψη ανάλογα με τη σοβαρότητά της χρίζει ιατρικής παρακολούθησης και σε πολλές περιπτώσεις η θεραπεία απαιτεί τη χρήση σκευασμάτων κλασσικής ιατρικής, δηλ. τα κοινά αντικαταθλιπτικά τα οποία πάντα θα πρέπει να λαμβάνονται μετά από ιατρική συμβουλή. Ωστόσο, για τις ήπιες ή παροδικές μορφές καταθλιψης, εχουν εμφανιστεί πολλές κατάλληλες εναλλακτικές θεραπείες όπως:

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ είναι μια επιστήμη που κερδίζει έδαφος παγκόσμια και είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση μιας σειράς παθήσεων, λόγω του γεγονότος ότι δεν παρουσιάζει καμιά παρενέργεια (σε αντίθεση με την κλασσική ιατρική) ενώ οι επιτυχίες της επικεντρώνονται συνήθως σε παθήσεις του ψυχισμού. Συμβουλευτείτε τον κατάλληλο γιατρό προκειμένου να σας συστήσει το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα, αλλά σιγουρευτείτε για τις ιατρικές του γνώσεις προτού τον επισκεφτείτε.

ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ τα αιθέρια έλαια δρουν ευεργετικά σε πολλές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της κατάθλιψης. Κατάλληλα, σε αυτήν την περίπτωση είναι τα αιθέρια έλαια
ΓΙΑΣΕΜΙΟΥ, ΛΕΒΑΝΤΑΣ , ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟΥ, ΣΑΛΒΙΑΣ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, ΧΑΜΟΜΗΛΙΟΥ.
Τα έλαια αυτά είναι ευεργετικά όταν προστεθούν στον μπάνιο σας ή αν τοποθετηθούν λίγες σταγόνες από αυτά σε ένα μπολ με ζεστό νερό για τον αρωματισμό του χώρου σας ή αν προσθέσετε σταγόνες από αυτά σε ένα χαρτομάντιλο και εισπνεύσετε.

Τα αιθέρια έλαια RAVENSARA AROMATICA και CINNAMOMUM CEYLANICUM μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε από του στόματος θεραπεία με μεγάλη αποτελεσματικότητα.

ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό που μπορεί να σας βοηθήσει χρησιμοποιώντας τη μέθοδο αυτή που συνίσταται στην πίεση καταλλήλων σημείων στα άκρα, γεγονός που ενεργοποιεί κάποια αντανακλαστικά στο σώμα μας. Το αποτέλεσμα μπορεί να σας εκπλήξει!

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ πανάρχαια μέθοδος ανατολικής προέλευσης (η μέθοδος είναι γνωστή εδώ και 4000 χρόνια) , με άριστα θεραπευτικά αποτελέσματα, μόνη ή σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή. Και αυτή η μέθοδος στερείται παρενεργειών, είναι εντελώς ακίνδυνη ενώ αφορά σε μια μεγάλη γκάμα παθήσεων στα πεδία της Παθολογίας, Γυναικολογίας, Ψυχολογίας, Ψυχιατρικής, Δερματολογίας, κτλ.

ΒΟΤΑΝΑ
Iδιαίτερα σημαντική είναι η αποτελεσματικότητα των διάφορων φαρμακευτικών φυτών στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Έτσι, εκτός από το Βάλσαμο που προαναφέρθηκε, χρήσιμα είναι και τα εξής φυτά:
ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ
Το αφέψημα από δεντρολίβανο παρασκευάζεται ως εξής:
Σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα φύλλα δεντρολίβανου και αφήστε το για 10 λεπτά. Προτού το πιείτε, σουρώστε το.
ΒΕΡΟΝΙΚΗ (Veronica officinalis) το οποίο μπορεί να βοηθήσει επίσης στη νευρικότητα που οφείλεται σε διανοητική υπερκόπωση ενώ ταυτόχρονα τονώνει τη μνήμη αν αναμειχθεί με ρίζες σέλινου.
Το αφέψημα παρασκευάζεται όπως και του δεντρολίβανου.
ΑΓΡΙΟ ΘΥΜΑΡΙ (Thymus serpyllum) το οποίο ανακουφίζει από ήπια κατάθλιψη όταν χρησιμοποιηθεί με τον εξής τρόπο:
Τοποθετείστε 200 γραμμάρια του αποξηραμένου φυτού σε 6 λίτρα κρύο νερό και αφήστε το όλη τη νύχτα. Το πρωί το ζεσταίνετε, το στραγγίζετε και προσθέστε το υγρό αυτό στο νερό του μπάνιου σας. Μείνετε στο νερό για 20 λεπτά ενώ μετά το λουτρό, μη σκουπιστείτε, τυλιχτείτε σε ένα μπουρνούζι και ξαπλώστε στο κρεβάτι για μια ώρα για να ιδρώσετε.
ΜΙΓΜΑ ΣΟΥΗΔΙΚΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ (το οποίο, όπως και όλα τα παραπάνω, μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο μας) .
ΜΙΓΜΑ ΒΟΤΑΝΩΝ (Αvena sativa, Turnera difusa, Hypericum perforatum) , το οποίo όπως όλα τα παραπάνω, μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο μας.

ΛΙΘΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μέθοδος που ομοιάζει της ομοιοπαθητικής οποία βασίζεται στη χορήγηση ορυκτών και μεταλλοειδών. Δεν είναι τοξική, αλλά είναι εξαιρετικά αποτελεσματική, ενώ δρα στη γενική σωματική κατάσταση του ασθενή και ο σκοπός της είναι να επαναφέρει σε φυσιολογική λειτουργία τα μονοπάτια εκείνα του μεταβολισμού που έχουν υποστεί εμπλοκή σε ενζυμικό επίπεδο. Τα λιθοθεραπευτικά σκευάσματα διατίθενται από εμάς σε μορφή αμπούλας. Ζητείστε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τη μέθοδο αυτή, όπως και για όλα τα παραπάνω, στο φαρμακείο μας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.