Πνιγμονή σε βρέφη

Facebooktwitterpinterest

Κάθε χρόνο πολλά παιδιά, αλλά και ενήλικες χάνουν τη ζωή τους από απόφραξη των αναπνευστικών οδών μετά από εισρόφηση ξένου σώματος. Οι περισσότεροι από εμάς κάποτε κινδυνέψαμε να πνιγούμε από “στραβοκατάπημα”.

Συχνότερα παθαίνουν πνιγμονή παιδιά κάτω από τα 4 χρόνια, ενώ σε βρέφη μικρότερα του χρόνου η πνιγμονή αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου από ατύχημα. Χρειάζεται λοιπόν περισσότερη προσοχή για πρόληψη σ’ αυτές τις ηλικίες.

Τα μωρά μαθαίνουν να βάζουν διάφορα αντικείμενα στο στόμα. Έτσι μπορούν εύκολα να πνιγούν με μικροαντικείμενα όπως κουμπιά, κέρματα, καπάκια από μπουκάλια, τσόφλια από αυγό, μικρά παιγνίδια, όπως γυάλινα μάτια μιας κούκλας κλπ.

Μη δίνετε ξηρούς καρπούς, τσίχλες, καραμέλες ή σταφύλια σε μικρά παιδιά. Είναι πολύ συχνή αιτία πνιγμονής. Το παιδί παίζει ή ακόμα τρέχει ενώ τρώει, καθώς δεν έχει την νευρολογική ωριμότητα και την συναίσθηση του κινδύνου εύκολα “στραβοκαταπίνει”.

Μην αμελείτε  να αντικαθιστάτε έγκαιρα την φθαρμένη πιπίλα από το βρέφος ή το νήπιο. Μπορεί ένα κομματάκι να αποκολληθεί και να πνίξει το παιδί.

Δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε μόνο ένα μωρό όταν τρώει. Ένα μωρό αφημένο μόνο του να πιει το γάλα του από το «μπιμπερό» εύκολα μπορεί να πνιγεί.

Τι πρέπει να κάνουμε;

Μόλις αντιληφθούμε ότι κάποιο ξένο σώμα στάθηκε στο λαιμό του παιδιού αμέσως πρέπει να πάρουμε τα παρακάτω μέτρα:

  1. Εάν το παιδί μπορεί να βήξει, αναπνέει ή μιλά, μην κάνετε τίποτα. Ενθαρρύνετέ το να βήξει.
    Δεν χτυπάμε το παιδί στην πλάτη! Μπορεί να σπρώξουμε χαμηλότερα το ξένο σώμα, ή χειρότερα να του σταματήσουμε το βήχα ο οποίος αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέσο για να βγάλει το ξένο σώμα.Εάν δεν καταφέρνει να το πετάξει με το βήχα και η φωνή του είναι πολύ δύσκολη ή αρχίζει να μελανιάζει ή ακόμα χειρότερα δεν μπορεί να βήξει, τότε απαιτείται άμεση επέμβαση.
  2. Τοποθετείστε το παιδί μπρούμυτα με το κεφάλι χαμηλότερα από το σώμα και δώστε  γρήγορα και δυνατά χτυπήματα με την παλάμη σας μεταξύ των ωμοπλατών («κουτάλες»). Εάν πρόκειται για μωρό, μπορεί να τοποθετηθεί μπρούμυτα πάνω στο χέρι σας, το οποίο ακουμπά πάνω στο σώμα σας για πρόσθετη υποστήριξη (εικόνα).Αν πρόκειται για μεγαλύτερο παιδί καθίστε και τοποθετήστε το μπρούμυτα, κάθετα στους μηρούς σας, με το κεφάλι χαμηλότερα από το σώμα και δώστε τα πέντε κτυπήματα όπως παραπάνω(εικόνα).
  3. Εάν οι παραπάνω χειρισμοί δεν αποκαταστήσουν την αναπνοή, γυρίστε το παιδί ανάσκελα και εφαρμόστε τέσσερις γρήγορες ωθήσεις στο στήθος παρόμοιες μ’ εκείνες των καρδιακών μαλάξεων.
  4. Εάν ακόμα δεν μπορεί να αναπνεύσει, ανοίξτε το στόμα τραβώντας το σαγόνι του παιδιού και κοιτάξτε εάν υπάρχει πίσω στο λαιμό του ξένο σώμα που μπορεί να τραβηχτεί έξω με τα δάκτυλά σας.
    Ποτέ στα τυφλά μην προσπαθείτε να βγάλετε με το δάκτυλό σας το ξένο σώμα. Υπάρχει κίνδυνος να σπρώξετε το αντικείμενο στο λάρυγγα και να χειροτερέψετε τα πράγματα.
  5. Εάν δεν τα καταφέρουμε και το παιδί δεν αναπνέει, εφαρμόστε τεχνητή αναπνοή στόμα με στόμα. Εάν μετά από 4 αναπνοές δεν ανασηκώνετε ο θώρακας του παιδιού, η απόφραξη επιμένει και πρέπει να επαναλάβουμε από την αρχή τους παραπάνω χειρισμούς.

Επειδή και τα δευτερόλεπτα μετρούν και στα παιδιά με πλήρη απόφραξη χρειάζεται να επιμείνουμε επαναλαμβάνοντας την παραπάνω διαδικασία, καλό είναι από σήμερα να εξοικειωθούμε στους χειρισμούς και τη σειρά εφαρμογής τους με πρόβες.

Ευχόμαστε οι γνώσεις αυτές να είναι αχρείαστες. Εάν όμως ποτέ χρειαστούν, μπορεί να είναι σωτήριες για τη ζωή κάποιου αγαπημένου μας προσώπου.

Τέλος, αν μπορεί να αναπνέει, αλλά με δυσκολία, μεταφέρετε αμέσως το παιδί στο Νοσοκομείο.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.