Εξετάσεις Εγκυμοσύνης

Facebooktwitterpinterest

Ο συστηματικός ιατρικός έλεγχος αποτελεί κανόνα για την παρακολούθηση της ομαλής εξέλιξης της εγκυμοσύνης. Ο ιατρός σας είναι αυτός που θα σας καθοδηγήσει βήμα βήμα στην εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Οι επισκέψεις στο γυναικολόγο σας σε τακτική βάση γίνονται κάθε μήνα μέχρι την 32η εβδομάδα, έπειτα κάθε δυο εβδομάδες μέχρι την 36η και μετα κάθε εβδομάδα μέχρι να γεννήσετε.

Σε κάθε επίσκεψη μετράται η αύξηση του βάρους, η αρτηριακή πίεση, το μέγεθος της μήτρας, εξετάζεται η θέση του εμβρύου και γίνεται ακρόαση των παλμών του εμβρύου.

Είμαι έγκυος;

Όταν περάσει μια εβδομάδα καθυστέρησης της περιόδου καλό θα είναι να κάνετε ένα τεστ κύησης, αν και τα περισσότερα τεστ αναφέρουν ότι θετικοποιούνται από τις πρώτες ημέρες καθυστέρησης. Προκειμένου να έχετε σίγουρα αποτελέσματα πρέπει να προσέξετε:

  • Να μην έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης του τεστ
  • Να χρησιμοποιήσετε πρωινά ούρα
  • Να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης

Μην επαναπαυθείτε αν το αποτέλεσμα του τεστ είναι αρνητικό. Τα σημερινά τεστ κύησης είναι αρκετά αξιόπιστα αλλά τίποτα δεν είναι τόσο αξιόπιστο όσο η εξέταση της τιμής της ορμόνης β χοριακής γοναδοτροπίνης του αίματος. Η β χοριακή γοναδοτροπίνη (β-HCG), είναι η ορμόνη της εγκυμοσύνης, η οποία παράγεται από τον πλακούντα αφού εμφυτευτεί το γονιμοποιημένο ωάριο. Ανιχνεύεται στα ούρα με τα τεστ κύησης που κυκλοφορούν στα φαρμακεία αλλά πιο νωρίς με την εξέταση αίματος στο εργαστήριο.

Επίπεδα β χοριακής στο αίμα σας λιγότερα από 5mIU/ml θεωρούνται αρνητικά για εγκυμοσύνη , ενώ οτιδήποτε πάνω από 25mIU/ml θεωρείται θετικό για εγκυμοσύνη (είστε έγκυος!). Η εξέταση της β χοριακής γοναδοτροπίνης στο αίμα είναι ο σίγουρος τρόπος πιστοποίησης μιας πιθανής εγκυμοσύνης.

Η πρώτη επίσκεψη

Από την πρώτη επίσκεψη, ο γυναικολόγος σας θα ζητήσει ένα ιστορικό, την ημερομηνία της τελευταίας περιόδου σας και θα υπολογίσει την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Θα ερωτηθείτε για κληρονομικές ασθένειες που μπορεί να υπάρχουν σε εσάς ή στον σύντροφό σας καθώς και τις οικογένειές σας. Για ασθένειες που έχετε περάσει στο παρελθόν ή πάσχετε, καθώς και φαρμακευτικές αγωγές που δίνονταν πριν την εγκυμοσύνη.

Θα ερωτηθείτε για την περίοδο, τη διάρκεια, τα προβλήματά της, για τυχόν αντισύλληψη που λαμβάνατε, για προηγούμενες εγκυμοσύνες ή διακοπές αυτών. Τέλος, γυναικολογικές επεμβάσεις, καθώς επίσης και άλλες χειρουργικές επεμβάσεις. Σε περίπτωση που δεν είναι η πρώτη εγκυμοσύνη θα ερωτηθείτε για τη διάρκεια της προηγούμενης εγκυμοσύνης ή των προηγούμενων, καθώς επίσης για την έκβαση και το βάρος των προηγούμενων παιδιών.

Κατά τη γυναικολογική εξέταση θα γίνει επισκόπηση του κόλπου και του τραχήλου για να διαπιστωθούν τυχόν ανατομικές ανωμαλίες τους. Η εξέταση γίνεται πάντα με τη δέουσα προσοχή λόγω της εγκυμοσύνης. Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει τεστ ΠΑΠ για περισσότερο από ένα χρόνο θα γίνει το τεστ, ακίνδυνα, πάντα με στυλεό και όχι με βουρτσάκι.

Στη πρώτη επίσκεψη θα καταγραφεί το βάρος της εγκύου, η οποία θα ζυγίζεται σε κάθε επίσκεψη για να ελεγχθεί αν συμβαδίζει με την εβδομάδα εγκυμοσύνης που διανύει. Δείτε εδώ για τη συνολική αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη. Μια μικρή απώλεια βάρους κατά το πρώτο τρίμηνο είναι φυσιολογική, λόγω της πρωινής αδιαθεσίας και των εμετών (υπερέμεση κύησης). Μια όμως αύξηση μεγαλύτερη από το φυσιολογικό θα πρέπει να μας εφιστήσει την προσοχή σε ότι αφορά τη διατροφή.

Με το ιστορικό σας και με την κλινική εξέταση γίνεται ο καθορισμός της κύησης σε κύηση χαμηλού ή υψηλού κινδύνου και γίνεται ένα αδρό πλάνο για την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης και των εξετάσεων που θα χρειαστούν (προγεννητικός έλεγχος) ενώ γίνεται και ο πρώτος υπέρηχος (υπερηχογράφημα βιωσιμότητας). Δείτε εδώ για τα υπερηχογραφήματα της εγκυμοσύνης.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.