Σωστή χρήση πιπίλας

Facebooktwitterpinterest

Τα μωρά θηλάζουν τις μισές ώρες από όσες είναι ξύπνια γιατί έχουν έμφυτη την ανάγκη για πιπίλισμα, όχι μόνο για να τραφούν αλλά και γιατί τα ηρεμεί.

Είναι μία από τις νευρομυϊκές ικανότητες, που αποκτούν στην κοιλιά της μητέρας τους και είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη των μηχανισμών που χρησιμοποιούν στο μάσημα, την κατάποση, την προφορά των λέξεων και τη διαμόρφωση της ομιλίας.
Σε γενικές γραμμές χρήση της πιπίλας έχει τα παρακάτω πλεονεκτήματα:
1.Ηρεμεί τα μωρά και τα βοηθά να κοιμούνται καλύτερα.
2.Η χρήση της τους πρώτους 24 μήνες έχει κυρίως θετικά αποτελέσματα, γιατί βοηθά στην ορθοδοντική, ενώ σε αντίθεση, το δάχτυλο μπορεί να προκαλέσει βλάβες επειδή εξασκεί μεγαλύτερη πίεση στον ουρανίσκο και σταματάει δύσκολα.
3.Χρήση κατά τον ύπνο, μειώνει τις πιθανότητες για σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου (SIDS-Sudden infant Death Syndrome) κατά 61%.
Η ιδανική πιπίλα θα πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
1. Η θηλή να είναι λεπτή στη βάση για τη σωστή τοποθέτηση της άνω και κάτω σιαγόνας, ώστε να κλείνει το στόμα σωστά,να είναι επίπεδη για να βοηθά τη «φυσική» τοποθέτηση της γλώσσας και να έχει τέτοιο σχήμα που να μειώνει την πίεση της γλώσσας στον ουρανίσκο.Το μέγεθός της να είναι ανάλογο με αυτό του ουρανίσκου και της ηλικίας του μωρού.
2.Το γείσο να είναι μαλακό ώστε να προσφέρει άνεση για να είναι το πιπίλισμα πιο «φυσικό».
3.Το υλικό να είναι εξαιρετικά μαλακό, ώστε να προσαρμόζεται στη μορφολογία του στόματος και να επιτρέπει στη γλώσσα να κινείται φυσιολογικά,επίσης να είναι ελαστικό για να «αναπαράγει» την επιμήκυνση της μητρικής θnλής,αλλά ταυτόχρονα να είναι ανθεκτικό στα δαγκώματα (στην περίπτωση που το μωρό έχει βγάλει τα πρώτα δοντάκια).
Κανόνες για τη σωστή χρήση πιπίλας
1. Η πιπίλα ποτέ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται με γλυκαντικά (ζάχαρη, μέλι).
2. Συνιστάται n περιορισμένη χρήση πιπίλας κατά τα πρώτα στάδια του μητρικού θηλασμού,για να μην παθαίνει το νεογέννητο το φαινόμενο σύγχυσης θηλής αλλά και για να μην κουράζεται με το διαρκές πιπίλισμα .
3. Η πιπίλα δεν αποτελεί υποκατάστατο της σχέσης μητέρας και παιδιού και πρέπει να χρησιμοποιείται όταν το παιδί δείχνει καθαρά τη διάθεση για πιπίλισμα και ποτέ
όταν θέλει να επικοινωνήσει με τους γύρω του.
4.Και τέλος ποτέ δεν χρησιμοποιούμε πιπίλα σε παιδιά μεγαλύτερα των 24 μηνών.

ekarampela

Ευγενία Καράμπελα

Παιδίατρος

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.