Νόσος Paget:ένας καρκίνος του μαστού που μοιάζει με έκζεμα!

Facebooktwitterpinterest

Η νόσος Paget του μαστού αποτελεί το 1-3% των καρκίνων του μαστού. Αφορά συνήθως γυναίκες στην 5η δεκαετία της ζωής τους.

Η νόσος Paget παρουσιάζεται συνήθως ως ερυθρότητα με κνησμό και απολέπιση (ξεφλούδισμα) στη θηλή του μαστού. Μοιάζει με έκζεμα και πολλές φορές έχουν προηγηθεί αποτυχημένες προσπάθειες θεραπείας με διάφορες κρέμες από την ασθενή, μέχρι τη σωστή διάγνωσή της.

 «Πίσω» από το δερματικό εξάνθημα κρύβεται ενδοπορικό αδενοκαρκίνωμα του μαστού, που έχει εξαπλωθεί στο δέρμα και δημιουργεί αυτή την εικόνα. Όταν τίθεται η διάγνωση, οι μισές περίπου ασθενείς έχουν ήδη ψηλαφητή μάζα στο στήθος.

Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με βιοψία δέρματος, που ακολουθείται από μαστογραφία και βιοψία από το μαστό. Συμπληρωματικά γίνεται και έλεγχος λεμφαδένων της περιοχής.

Η θεραπεία περιλαμβάνει αφαίρεση της δερματικής βλάβης και του όγκου. Στη συνέχεια μπορεί να ακολουθήσει χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ορμονική θεραπεία κατά περίπτωση.

Συμπερασματικά, μια ετερόπλευρη βλάβη στη θηλή του μαστού που μοιάζει με δερματίτιδα ή μυκητίαση και δεν ανταποκρίνεται στις τοπικές αγωγές θα πρέπει να εξετάζεται με βιοψία προκειμένου να αποκλειστεί η νόσος Paget του μαστού. Η έγκαιρη διάγνωση εξασφαλίζει υψηλά ποσοστά επιτυχημένης θεραπείας.

Παρόμοια εικόνα μπορεί να υπάρξει και σε άλλες θέσεις: περιγεννητικά, περιπρωκτικά και στη μασχάλη και τότε πρόκειται για την εξωμαστική νόσο Paget, που ξεκινά από καρκίνωμα οργάνου της εκεί περιοχής.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.