Τα οφέλη του θηλασμού

Facebooktwitterpinterest

Κατά την άποψή μου, ο βασικός λόγος για να θηλάσει μια μητέρα το παιδί της είναι γιατί ο θηλασμός αποτελεί το πιο φυσικό τρόπο σίτισης του παιδιού. Είναι ο τρόπος με τον οποίο «σχεδιάστηκε» η δυάδα μητέρας – παιδιού, ώστε να σιτιστεί το παιδί.

Τα οφέλη του θηλασμού είναι αναρίθμητα, τόσο για το παιδί, όσο και για τη μητέρα. Ίσως τα σημαντικότερα είναι η προφύλαξη από τις λοιμώξεις και τα ψυχολογικά οφέλη.

Αν και τα ποσοστά θηλαζόντων μητέρων στη χώρα μας θεωρούνται χαμηλά, είναι ιδιαίτερα παρήγορο το γεγονός ότι όλο και περισσότερες μητέρες επιθυμούν να θηλάσουν, δυστυχώς όμως οι πληροφορίες που τις παρέχονται (από το περιβάλλον τους, τους επαγγελματίες υγείας αλλά και από το διαδίκτυο) μάλλον περισσότερο τις μπερδεύουν, παρά τις βοηθούν.

Ο Θηλασμός αποτελεί το «φυσικό» τρόπο σίτισης, αλλά το «φυσικό» δεν σημαίνει και «εύκολο». Είναι μια τέχνη που πρέπει να μάθει τόσο η μητέρα όσο και το μωρό. Παλαιότερα το ρόλο των «συμβούλων» είχαν οι συγγενείς (μητέρα, γιαγιά κ.ο.κ.) και το περιβάλλον της θηλάζουσας μητέρας. Το ρόλο αυτό πλέον τον έχουν αναλάβει, δυστυχώς ή ευτυχώς, οι επαγγελματίες υγείας.

Πιθανόν, οι πιο κατάλληλοι αρωγοί στη προσπάθεια της μητέρας να θηλάσει είναι οι Πιστοποιημένοι Σύμβουλοι Γαλουχίας (IBCLC’s), των οποίων οι γνώσεις και οι δεξιότητες είναι πιστοποιημένες από το παγκόσμιο οργανισμό IBLCE (http://www.iblce.org/). Για να πιστοποιηθεί κάποιος ως σύμβουλος γαλουχίας πρέπει να έχει πάνω από 1000 ώρες εμπειρίας σε θέματα θηλασμού, περισσότερες από 90 ώρες σεμιναρίων και συνεδρίων, καθώς και να επιτύχει σε ιδιαίτερα απαιτητικές εξετάσεις, οι οποίες διεξάγονται μια φορά το χρόνο! Περισσότερα για τους IBCLC’s μπορείτε να διαβάσετε εδώ (http://www.thilasmos.net/ibclc.html) και εδώ (http://europe.iblce.org/what-is-an-ibclc).

Σκοπός του Συμβούλου Γαλουχίας είναι να υποστηρίξει και να βοηθήσει τη μητέρα που θηλάζει να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και μακάρι αυτό να είναι ο αποκλειστικός και απροβλημάτιστος θηλασμός.

Καλό είναι η πρώτη επαφή της μητέρας με το Σύμβουλο να είναι το συντομότερο δυνατό αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού ή ακόμη καλύτερα, ακόμη και πριν το τοκετό. Προσωπικά, για τα μωράκια που γεννιούνται στην ιδιωτική κλινική της πόλης μας, η προσπάθεια για το θηλασμό ξεκινά αμέσως μετά το τοκετό, ενώ για τα μωράκια που γεννιούνται εκτός Κατερίνης ή στο νοσοκομείο, πάντα συμβουλεύω η πρώτη συνάντηση με τους γονείς και το μωρό να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομα, ακόμη και τη μέρα που παίρνουν εξιτήριο.

 

 

Νικόλαος Φωτιάδης
Παιδίατρος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.