Κατά τη διάρκεια της κύησης Η μητρική κατανάλωση ψαριών ενισχύει την ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου

Facebooktwitterpinterest

Ιάπωνες ερευνητές υποστηρίζουν ότι μια ισορροπημένη πρόσληψη ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβάλλει στη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τοχοκου υποστηρίζουν ότι τα ω-3 και ω-6 λιπαρά που περιέχου τα ψάρια, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να ενισχύσουν την υγιή ανάπτυξη του εμβρυικού εγκεφάλου.

Κάνοντας πειράματα με ποντίκια, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όταν τα θηλυκά πειραματόζωα σιτίστηκαν με διατροφή πτωχή σε ω-3/ω-6 λιπαρά οξέα, οι απόγονοί τους γεννήθηκαν με μικρότερους εγκεφάλους και είχαν μη φυσιολογική συναισθηματική συμπεριφορά όταν ενηλικιώθηκαν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η εγκεφαλική ανωμαλία που εντοπίστηκε στους απογόνους των τρωκτικών, προκλήθηκε από πρόωρη γήρανση των εμβρυικών βλαστικών κυττάρων που παράγουν τα εγκεφαλικά κύτταρα. Η πρόωρη γήρανση επιταχυνόταν από την ανισορροπία οξειδίων των ω-3/ω-6 λιπαρών οξέων. Οι απόγονοι επίσης είχαν υψηλότερα επίπεδα άγχους, παρά το γεγονός ότι ανατράφηκαν με τις βέλτιστες θρεπτικά δίαιτες από το πρώιμο στάδιο του θηλασμού.

Οι παρατηρήσεις αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές δεδομένου ότι χιλιάδες άτομα σήμερα σε πολλές χώρες έχουν παρόμοιες διατροφικές ελλείψεις και τείνουν να καταναλώνουν περισσότερα σπορέλαια, που είναι πλούσια σε ω-6 λιπαρά οξέα και πτωχά σε ω-3.

Ωστόσο, η διατροφή που είναι ισορροπημένη σε ω-6 και ω-3 λιπαρά οξέα είναι γνωστό ότι βελτιώνει την ανάπτυξη των εγκεφαλικών λειτουργιών και η νέα μελέτη εστιάζει ιδιαιτέρως στις επιπτώσεις των διατροφικών λιπιδίων στον σχηματισμό του ανθρώπινου εγκεφάλου. Συνεπώς, οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της κύησης θα πρέπει να συμβουλεύονται να τρώνε περισσότερα ψάρια δίνοντας ένα πλεονέκτημα στην ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.