Αιματολογικές εξετάσεις στη διάγνωση (ΧΜΛ)

Facebooktwitterpinterest

Οι αιματολογικές εξετάσεις είναι απλές εξέτασεις αίματος.

Πώς πραγματοποιείται η εξέταση;

Για την εξέταση αυτή, λαμβάνεται δείγμα αίματος από φλέβα του βραχίονα. Το αίμα αποστέλλεται στο εργαστήριο όπου μετράται ο αριθμός και το επίπεδο ορισμένων αιμοσφαιρίων σε ειδικό μηχάνημα. Η εξέταση επιχρίσματος αίματος προσθέτει επίσης πολύτιμες πληροφορίες.

Κατά τη διάγνωση, ο αιματολόγος σας θα σας ζητήσει να κάνετε γενική αίματος (CBC). Η γενική αίματος είναι μια εξέταση ρουτίνας που μετρά τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων, των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων σε ένα δεδομένο δείγμα. Στην περίπτωση της Χρόνιας Μυελογενούς Λευχαιμίας (ΧΜΛ) αναμένεται να δούμε στη διάγνωση:

  • Υψηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων με ανώριμα κύτταρα στο αίμα
  • Χαμηλό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων
  • Πιθανόν παθολογικό αριθμό αιμοπεταλίων (συνήθως υψηλό)

Ο αιματολόγος σας μπορεί να συστήσει να κάνετε εξετάσεις αίματος κάθε εβδομάδα ή κάθε δεύτερη εβδομάδα για τους πρώτους μήνες της θεραπείας, και κατόπιν περιοδικές εξετάσεις αίματος.

Η διαδικασία της αιματολογικής εξέτασης

Image_Haematological Tests 004A

Η εξέταση είναι γρήγορη και ασφαλής. Το δέρμα καθαρίζεται, η βελόνα μιας σύριγγας εισάγεται προσεκτικά στη φλέβα και συλλέγεται μια μικρή ποσότητα αίματος σε σωληνάριο. 

Για τη διεξαγωγή της εξέτασης, το εργαστήριο χρειάζεται ένα μικρό δείγμα αίματος που λαμβάνεται από φλέβα, συνήθως από το βραχίονά σας ή το επάνω μέρος του χεριού σας. 

Αιμοσφαίρια που έχουν προσδιοριστεί με τη γενική εξέταση αίματος

Image_Haematological Tests 004B

Η γενική αίματος (CBC) απομονώνει και μετρά όλους τους τύπους κυττάρων που βρίσκονται στο αίμα: Λευκά αιμοσφαίρια (ουδετερόφιλα, ηωσινόφιλα, βασεόφιλα, λεμφοκύτταρα, μονοκύτταρα), ερυθρά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια.

Επειδή και άλλες παθήσεις εμφανίζουν παρόμοιες με τη ΧΜΛ αλλαγές στα επίπεδα των αιμοσφαιρίων, υπάρχει περίπτωση να γίνει παρανόηση της ΧΜΛ με άλλες παθήσεις. Οι πρωταρχικές αιματολογικές εξετάσεις δεν μπορούν να αποκλείσουν αυτές τις άλλες παθήσεις και για τη διάγνωση της ΧΜΛ απαιτούνται και άλλες πιο πολύπλοκες αιματολογικές εξετάσεις που μπορούν να εστιάσουν στην απουσία ή παρουσία του χρωμοσώματος Φιλαδέλφειας (κυτταρογενετική εξέταση, του γονιδίου BCR-ABLκαι της πρωτεΐνης bcr-abl (μοριακή εξέταση).

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.