Social jetlag και παχυσαρκία

Facebooktwitterpinterest

Σύμφωνα με μεγάλης κλίμακας επιδημιολογική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Current Biology, το Social jetlug, ένα σύνδρομο που σχετίζεται με την αναντιστοιχία μεταξύ του βιολογικού μας ρολογιού και της πραγματικότητας του καθημερινού μας προγράμματος, κάνει περισσότερα από το να μας φέρνει απλά υπνηλία.

Τα ευρήματα αναφέρουν ότι μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση των ποσοστών της παχυσαρκίας.

Το Social jetlug αποτελεί ένα νέο σύνδρομο της σύγχρονης κοινωνίας. Πρόκειται για μια σημαντική ανισορροπία μεταξύ του βιολογικού μας ρολογιού και αυτού της καθημερινότητας μας λόγω της κοινωνικότητας μας (εξ ου και ο όρος social). Τα αποτελέσματα αυτής της ανισορροπίας είναι κυρίως η χρόνια έλλειψη ύπνου, το κάπνισμα καθώς και η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης. Σύμφωνα με την παρούσα μελέτη, στα παραπάνω δυσμενή για την υγεία μας αποτελέσματα προστίθεται τώρα και η εμφάνιση της παχυσαρκίας.

Ο κάθε ένας από εμάς έχει ένα βιολογικό ρολόι το οποίο ρυθμίζεται από το φως της ημέρας και από το σκοτάδι της νύχτας θέτοντας έτσι το κατάλληλο πρόγραμμα ύπνου και ξύπνιου. Ωστόσο, στην σύγχρονη κοινωνία ακούμε το βιολογικό μας ρολόι ολοένα και λιγότερο λόγω της διαφοράς του με το κοινωνικό μας ρολόι το οποίο διαμορφώνεται από τις καθημερινές μας υποχρεώσεις και συνήθειες.

Η παρούσα μελέτη αφορά στην επεξεργασία μιας τεράστιας βάσης δεδομένων σχετικά με τον ύπνο και τη συμπεριφορά του ανθρώπου όταν αυτός είναι ξυπνητός. Διήρκησε 10 χρόνια και συλλέχθηκαν αρκετές πληροφορίες συμπεριλαμβανομένου του ύψους, του βάρους και του ύπνου των συμμετεχόντων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, οι άνθρωποι που δεν δίνουν την απαραίτητη σημασία στο βιολογικό τους ρολόι και ζουν ενάντια στον χρόνο είναι πιθανόν να εμφανίσουν παχυσαρκία.

Κατά τους ερευνητές, σημαντική θεωρείται η αφιέρωση χρόνου σε εξωτερικές δραστηριότητες ώστε το φως της ημέρας να μπορέσει να συμβάλλει στην σωστή ρύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού. Η αδυναμία του να κάνουμε κάτι τέτοιο για οποιονδήποτε λόγο έχει ως αποτέλεσμα το βιολογικό μας ρολόι να ρυθμίζεται ολοένα και πιο αργά, αφήνοντας μας ξύπνιους τη νύχτα και κουρασμένους την ημέρα.

Το ξύπνημα με ξυπνητήρι είναι σχετικά μια νέα μόδα στη ζωής μας. Αυτό σημαίνει απλά ότι δεν έχουμε κοιμηθεί αρκετά και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε χρόνια κουρασμένοι. Ο καλός και επαρκής ύπνος δεν είναι χάσιμο χρόνου, αλλά μια εγγύηση για την καλύτερη απόδοση μας στην εργασία και στη διασκέδαση με τους φίλους και την οικογένεια μας. Φυσικά, ο καλός ύπνος θα μειώσει και τα επίπεδα του σωματικού μας λίπους.

Πηγή: Cell Press, (2012, May 12), “Hazardous To Health – Social Jet Lag.” Medical News Today.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.