Μικροσυσκευή επιτρέπει εξωσωματική γονιμοποίηση εντός της μήτρας

Facebooktwitterpinterest

Μια ιδιωτική κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη Μ.Βρετανία προσφέρει σε υπογόνιμα ζευγάρια μια νέα μορφή εξωσωματικής γονιμοποίησης που επιτρέπει τη σύλληψη να συμβεί στον φυσικό περιβάλλον της μήτρας και όχι σε εργαστηριακές συνθήκες.

Στόχος της νέας αυτής τεχνικής είναι η γονιμοποίηση να συμβαίνει πιο φυσιολογικά και η κύηση να ενέχει μικρότερους κινδύνους.

Η κλινική «Complete Fertility» στο Σαουθάμπτον είναι η πρώτης στη Μ.Βρετανία που χρησιμοποιεί την τεχνική AneVivo, η οποία περιλαμβάνει μια σωληνοειδή κάψουλα εντός της οποίας είναι τοποθετημένο στο σπέρμα και το ωάριο, πριν αυτή εισαχθεί στην μήτρα.

«Προς το παρόν η φυσιολογική αυτή εκδοχή της εξωσωματικής γονιμοποίησης προσφέρεται μόνον σε ιδιωτικό επίπεδο και όχι από το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας, διότι δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία για τη σχέση κόστους οφέλους. Κοστίζει περίπου 700 λίρες ανά προσπάθεια και έχει ήδη εγκριθεί από την εποπτική αρχή υποβοηθούμενης αναπαραγωγής HFEA. Διεθνείς μελέτες που έχουν γίνει σε περίπου 250 γυναίκες δείχνουν ότι έχει όμοιο ποσοστό κύησης με την κλασσική εξωσωματική γονιμοποίηση» εξηγεί ο καθηγητής Νικ Μακλον, επικεφαλής της κλινικής.

Το πλεονέκτημα της νέας μεθόδου είναι ότι περιορίζει τον χρόνο που το αναπτυσσόμενο έμβρυο είναι εκτός μήτρας, στον εργαστηριακό δίσκο.

«Στόχος είναι να μεγιστοποιήσουμε τον χρόνο εντός της μήτρας αντί του εργαστηρίου. Το άμεσο όφελος είναι να μειώσουμε την έκθεση του αναπτυσσόμενου εμβρύου σε ξένο περιβάλλον, στο κρίσιμο αυτό στάδιο που τα γονίδια ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται» συμπληρώνει ο Δρ Μακλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μελέτες έχουν δείξει ότι τα αναπτυσσόμενα έμβρυα σε εργαστηριακές συνθήκες έχουν αυξημένο κίνδυνο γενετικών και άλλων προβλημάτων υγείας. Και προς το παρόν η AneVivo δεν είναι σαφές αν θα μειώσει αυτό τον κίνδυνο.

Και αυτό διότι ενώ η γονιμοποίηση συμβαίνει εντός της μήτρας, το έμβρυο πρέπει στη συνέχεια να αφαιρεθεί και να υποβληθεί σε έλεγχο (σε εργαστηριακές συνθήκες) ώστε να εισαχθεί ξανά στη μήτρα.

Στο σκεπτικό της συμβουλευτικής επιτροπής της HFEA υπογραμμίζεται ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η AneVivo είναι αναποτελεσματική ή μη ασφαλής. Ωστόσο, «δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δείχνουν ότι η διαδικασία έχει μεγαλύτερη ή μικρότερη αποτελεσματικότητα από τις παραδοσιακές μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης» και η διαδικασία «ενδεχομένως να επιβαρύνει με μη αναγκαίο κόστος τα ζευγάρια».

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.