Ιός Ζίκα: Ανησυχία από το κρούσμα μετάδοσης με το σεξ

Facebooktwitterpinterest

Ανησυχίες προκαλεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και άλλους υγειονομικούς φορείς η είδηση ότι ένα άτομο στο Τέξας μολύνθηκε από τον ιό Ζίκα μέσω σεξουαλικής επαφής.

Ο ιός, που εξαπλώνεται με ραγδαία ταχύτητα στην αμερικανική ήπειρο, κατά κανόνα μεταδίδεται με τα κουνούπια, αλλά έως τώρα έχουν αναφερθεί τρεις περιπτώσεις μετάδοσης με το σεξ.

Αν αυτού του είδους τα κρούσματα αυξηθούν, οι προσπάθειες αναχαίτισής του θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο – και αυτό είναι που ανησυχεί τους ειδικούς.

Το κρούσμα του Τέξας καταγράφηκε στον ερωτικό σύντροφο ατόμου το οποίο επέστρεψε από τη Βενεζουέλα με συμπτώματα λοίμωξης από τον ιό. Οι αρχές του Ντάλας, όπου συνέβη το περιστατικό, δεν ανακοίνωσαν λεπτομέρειες για τους δύο ασθενείς.

Η μετάδοση αυτή ώθησε ήδη τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ να συστήσουν τη χρήση προφυλακτικού σε όσους επιστρέφουν από χώρες όπου υπάρχουν κρούσματα λοίμωξης με τον ιό.

Την ίδια στιγμή, στις προσβεβλημένες χώρες οι Αρχές ψεκάζουν με εντομοκτόνα υπαίθριους και κλειστούς χώρους, και προσπαθούν να εξαλείψουν κάθε πηγή στάσιμου νερού (ακόμα και τα βάζα στα νεκροταφεία αδειάζουν), σε μία προσπάθεια να περιορίσουν τους πληθυσμούς των κουνουπιών.

«Ασφαλώς εγείρει ανησυχίες το κρούσμα μετάδοσης του ιού Ζίκα με τη σεξουαλική επαφή στις ΗΠΑ και θα διερευνηθεί περαιτέρω για να κατανοήσουμε καλύτερα τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ κ. Γκρέγκορυ Χαρτλ.

«Εν τούτοις, το σχεδόν 100% των περιπτώσεων μεταδίδονται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών και το πιο σημαντικό μέτρο προστασίας αυτή τη στιγμή είναι ο έλεγχος της έκθεσης στα κουνούπια».

Αξιωματούχοι των CDC από την πλευρά τους συνέστησαν στους άνδρες οι οποίοι επισκέπτονται χώρες όπου υπάρχουν κρούσματα λοιμώξεως με τον ιό Ζίκα, να χρησιμοποιούν προφυλακτικό μετά την επιστροφή τους από τις περιοχές αυτές.

Επί πόσο καιρό; Αν δεν έχουν συμπτώματα λοίμωξης από τον ιό, καλό είναι να προσέχουν για ένα μήνα, αλλά αν έχουν συμπτώματα θα πρέπει να κάνουν σεξ με προφυλακτικό επί έξι μήνες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας της Υγείας της Ιρλανδίας (HPSA).

Οι έγκυοι, από την πλευρά τους, θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με σπέρμα ανδρών οι οποίοι εκτέθηκαν στον ιό, σύμφωνα με τους αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι πρόσθεσαν πως προγραμματίζεται σύντομα η έκδοση νέων, αναθεωρημένων οδηγιών.

Στη Βρετανία, εξ άλλου, οι υγειονομικές Αρχές ενημέρωσαν τους πολίτες πως όσοι επιστρέφουν από χώρες της αμερικανικής ηπείρου όπου υπάρχουν κρούσματα του ιού Ζίκα, δεν θα μπορούν για 28 ημέρες να δωρίζουν αίμα.

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
http://ygeia.tanea.gr/
Πηγή : Web Only

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.