Διατροφή & Μητρικός θηλασμός

Facebooktwitterpinterest

Tο ενδιαφέρον αυτές τις μέρες επικεντρώνεται στο μητρικό θηλασμό, μια διαδικασία με πολλαπλά οφέλη τόσο για το βρέφος όσο και για τη νέα μητέρα.  Αποτελεί ίσως τον πιο ισχυρό αποτρεπτικό παράγοντα εμφάνισης παχυσαρκίας, διαβήτη και άλλων χρόνιων νοσημάτων στην ενήλικο ζωή.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Στρατηγική για τη διατροφή του βρέφους και του μικρού παιδιού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF, συστήνουν ελεύθερο αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του βρέφους. Ωστόσο οποιαδήποτε διάρκεια μητρικού θηλασμού θεωρείται ευεργετική. Το μητρικό γάλα περιέχει προστατευτικούς παράγοντες, οι οποίοι μεταφέρονται από τη μητέρα στο βρέφος και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού του. Επίσης περιέχει και όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το βρεφάκι για τους πρώτους 6 μήνες.

Από την πλευρά της μητέρας τώρα, η διαδικασία του θηλασμού, τη βοηθάει να επανέλθει σταδιακά, στα κιλά προ εγκυμοσύνης, διότι οι ενεργειακές τις απαιτήσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Για αυτό το λόγο συστήνεται η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων από όλες τις ομάδες. Πέραν του ότι έτσι εξασφαλίζεται επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά (σημαντικότερα για την περίοδο του θηλασμού à βιτ A, σύμπλεγμα Β με ιδιαίτερη προσοχή στη Β12, βιτ C, D, ασβέστιο, φυλλικό οξύ, σίδηρος, ιώδιο και τέλος, αλλά μεγίστης σημασίας, τα ω-3 λιπαρά οξέα), τα αρώματα τους, περνούν μέσω του μητρικού γάλακτος στο βρέφος και έτσι εξοικειώνεται με τα τρόφιμα που καταναλώνει η μητέρα.

Συγκεκριμένα για το 1ο εξάμηνο γαλουχίας, σύμφωνα με τους εθνικούς διατροφικούς οδηγούς, συνιστώνται:

  • 4 μερίδες λαχανικών/ημέρα
  • 3-4 μερίδες φρούτων /ημέρα
  • 6-8 μερίδες δημητριακών/ημέρα
  • 3 μερίδες γάλα & γαλακτοκομικά/ημέρα
  • 2-3 μερίδες κόκκινο ή λευκό κρέας/εβδομάδα
  • 4-5 αυγά/ εβδομάδα
  • 2-3 μερίδες ψάρια & θαλασσινά/εβδομάδα
  • >3 μερίδες όσπρια /εβδομάδα
  • 4-5 μερίδες λίπη και έλαια /ημέρα
  • 2.2 L υγρών, περίπου 11-13 ποτήρια,  εκ των οποίων τα 9-11 ποτήρια να είναι νερό

trofes

  • Συνιστάται αύξηση συχνότητας κατανάλωσης ψαριών (όχι μεγάλων, όπως ο σολομός), ζωικών τροφίμων και προϊόντων τους στα πλαίσια που είναι ανεκτά.
  • Συνιστάται η αποφυγή καπνίσματος, ο περιορισμός καφεΐνης (περίπου 2 φλ/ημέρα) και αλκοόλ (>1 ποτό/ημέρα), κατά προτίμηση αμέσως μετά το θηλασμό, καθώς και ο περιορισμός τροφίμων με βάση τη σόγια, λόγω φυτοοιστρογόνων. Ενώ συστήνεται η σταδιακή ένταξη φυσικής δραστηριότητας.

Προτείνεται εβδομαδιαίος επανέλεγχος για παρακολούθηση της απώλειας των κιλών που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της κύησης και σταθεροποίηση του βάρους στα ιδανικά επίπεδα. Ενώ στην περίπτωση που παρατηρηθεί ανεπάρκεια σε κάποιο θρεπτικό συστατικό, συστήνεται η χορήγηση συμπληρώματος.

 Νέες μανούλες μην φοβηθείτε να μπείτε σε αυτή τη διαδικασία, είναι ότι καλύτερο μπορείτε να κάνετε για το βρεφάκι σας!

Βιβλιογραφία

Allen, L.H., 2005. Multiple micronutrients in pregnancy and lactation: An overview. American Journal of Clinical Nutrition, 81 Suppl, p.1206S–12S.

Institute of Medicine, 2006. Dietary reference intakes: the essential guide to nutrient requirements, Available at: www.iom.edu.

Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για θηλάζουσες, 2014. Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής & Εργασιακής Ιατρικής

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.