Κονδυλώματα: Μάθετε τι είναι και πώς να προστατευτείτε από τη μετάδοση

Facebooktwitterpinterest

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τα κονδυλώματα είναι από τα πλέον διαδεδομένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Υπολογίζεται πως περίπου το 60% των γυναικών και των ανδρών είναι φορείς του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (ΗPV-Human Papillomavirus) – όπως λέγεται ο ιός των κονδυλωμάτων.

Τα στοιχεία είναι εξόχως ανησυχητικά αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός πως πρόκειται για έναν ανθεκτικό και μεταδοτικό ιό, η συχνότητα εμφάνισης του οποίου αυξάνεται διαρκώς, ιδιαίτερα στις ηλικίες 20-30. Υπολογίζεται πως στις επόμενες δεκαετίες το 80% του πληθυσμού θα προσβληθεί κάποια στιγμή της ζωής τους από τη νόσο.

Ο ιός των κονδυλωμάτων έχει περισσότερους από 100 τύπους, οι οποίοι έχουν αριθμηθεί. Οι τύποι 6 και 11 είναι αυτοί που εμφανίζονται συχνότερα από άλλους, ενώ οι τύποι 16 και 18 φαίνεται να σχετίζονται με την εμφάνιση κακοήθειας στα γεννητικά όργανα. Ορισμένες μάλιστα έρευνες υπολογίζουν πως το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας οφείλονται στους τύπους 16 και 18. Γενικότερα, οι τύποι του ιού των κονδυλωμάτων χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτούς που εμφανίζονται στα έξω γεννητικά όργανα και προκαλούν τα λεγόμενα οξυτενή κονδυλώματα, και σε αυτά που ευθύνονται για τη δημιουργία προκαρκινικών αλλοιώσεων στα έσω γεννητικά όργανα. Περίπου 15 είναι οι τύποι του ιού που χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου.

Πώς μεταδίδονται τα κονδυλώματα;

 

Τα κονδυλώματα μεταδίδονται σχεδόν πάντα με τη σεξουαλική επαφή. Μπορούν να μεταδοθούν και με τη δερματική επαφή στη γεννητική περιοχή ή από τα κλινοσκεπάσματα, αν έρθουν σε επαφή με τη γεννητική περιοχή, αλλά οι περιπτώσεις αυτές είναι εξαιρετικά σπάνιες. Ωστόσο, πριν σπεύσετε να κατηγορήσετε τον/την σύντροφό σας για απιστία, έχετε υπόψη πως είναι πιθανό να έχετε κολλήσει τον ιό αρκετούς μήνες ή και χρόνια πριν, και τα συμπτώματα να εμφανίστηκαν τώρα, επειδή το ανοσοποιητικό σας σύστημα βρέθηκε, για κάποιο λόγο, να είναι εξασθενημένο. Με άλλα λόγια, από τη στιγμή που κάποιος κολλάει τον ιό, γίνεται φορέας του, αλλά ενδέχεται να νοσήσει μήνες ή και χρόνια αργότερα. Δεδομένα πάντως, όποιος προσβάλλεται από τον ιό, τού έχει μεταδοθεί από κάποιον που είναι φορέας του.

Ποιους «προτιμάει» ο ιός των κονδυλωμάτων;

 

Ο ιός των κονδυλωμάτων μπορεί να προσβάλλει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, όλων των ηλικιών. Στις γυναίκες, τα κονδυλώματα εμφανίζονται στο δέρμα της περιοχής του αιδοίου, στον κόλπο, στον τράχηλο της μήτρας, στην περινεϊκή περιοχή, στο δακτύλιο και στο βλεννογόνο του ορθού και στο στόμα. Στον άνδρα, εμφανίζονται στο στόμα, στη βάλανο, στην πόσθη του πέους και στον πρωκτό. Συνήθως όμως, οι άνδρες είναι απλοί φορείς του ιού, χωρίς να παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που δύσκολα το αντιλαμβάνονται. Στις γυναίκες όμως υπάρχει ακόμη και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, οι ηλικίες που προσβάλλονται συχνότερα είναι αυτές μεταξύ 20 και 30. Επειδή όμως αυτές οι ηλικίες έχουν πιο δυνατό οργανισμό, τα συμπτώματα σπάνια εμφανίζονται. Μετά τα 30, όταν το ανοσοποιητικό δεν είναι πια τόσο ισχυρό, οι αλλοιώσεις εμφανίζονται συχνότερα. Συγκεκριμένα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, εμφανίζεται -σε μεγάλο ποσοστό- μέχρι την ηλικία των 35 χρόνων.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

 

Ο ιός των κονδυλωμάτων, συνήθως, δεν παρουσιάζει συμπτώματα (ορισμένες φορές υπάρχει φαγούρα και κνησμός στην περιοχή), γι’ αυτό και οι βλάβες δεν γίνονται αντιληπτές, παρά μόνο με γυμνό μάτι. Ουσιαστικά, πρόκειται μόνο για τα οξυτενή κονδυλώματα, όσο δηλαδή είναι στο εξωτερικό μέρος των γεννητικών οργάνων. Όσα είναι στα έσω γεννητικά όργανα, φαίνονται μόνο με διαγνωστικές εξετάσεις.

Θεραπεία και Πρόληψη

 

Αν τα κονδυλώματα είναι εξωτερικά τότε πρέπει να γίνει τοπική φαρμακευτική καυτηρίαση ή καυτηρίαση των κονδυλωμάτων με λέιζερ. Αν τα κονδυλώματα βρίσκονται στο εσωτερικό των γεννητικών οργάνων, και ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, μπορούν να καταπολεμηθούν με θεραπεία λέιζερ ή χειρουργική επέμβαση.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων είναι οι συχνές υποτροπές που παρουσιάζουν οι ασθενείς μετά τη θεραπεία. Οι παράγοντες που ευνοούν την επανεμφάνισή τους είναι το κάπνισμα, η πλημμελής φροντίδα της υγιεινής της περιοχής των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού, ο διαβήτης, οι ανοσολογικές ανεπάρκειες αλλά και η επιθετικότητα του ιού.

Όπως πάντα η πρόληψη είναι προτιμότερη της θεραπείας γι’ αυτό θα πρέπει να ακολουθούμε τα εξής:

  • Εάν έχετε πολλούς ερωτικούς συντρόφους, να χρησιμοποιείται πάντα προφυλακτικό, ακόμη και στον στοματικό έρωτα
  • Προφυλακτικό πρέπει να χρησιμοποιείται ακόμη και αν έχετε έναν ερωτικό σύντροφο, ο οποίος όμως είναι φορέας του ιού
  • Μην παραλείπετε την υγιεινή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού
  • Μην χρησιμοποιείτε κοινόχρηστα κλινοσκεπάσματα και φροντίστε να τα αλλάζετε συχνά
  • Μην ντραπείτε να ζητήσετε από έναν νέο σύντροφο να κάνει εξετάσεις
  • Ειδικότερα για τα νεαρά κορίτσια, το εμβόλιο κατά του καρκίνου της μήτρας στην ηλικία των 12-15 ετών προστατεύει σε ποσοστό που ξεπερνά το 70%
  • Κάνετε συχνά εξετάσεις και αν έχετε την παραμικρή υποψία επισκεφτείτε άμεσα έναν ειδικό ιατρό

pappas

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΠΑΠΠΑΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΠΡΩΚΤΟΛΟΓΟΣ

Διδάκτωρ Ιατρικής Παν. Αθηνών

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.