Μπανάνα η… παρεξηγημένη

Facebooktwitterpinterest

baΗ μπανάνα είναι τροπικό φρούτο, καρπός της μπανανιάς. Περιέχει πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, ενώ μπορεί να καταναλωθεί ωμή, ψητή, τηγανητή και αποξηραμένη. Οι απόψεις για την καταγωγή της διίστανται.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι κατάγεται από την Αφρική χρονολογώντας την στην πρώτη χιλιετία π.Χ., ενώ άλλοι θεωρούν ότι  έγινε εισαγωγή ποικιλιών μπανάνας στην Αφρική από τους Άραβες, κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Στην Ινδία ο χυμός που βγαίνει από τον κορμό της μπανανιάς χρησιμοποιείται ως οικιακό φάρμακο για τη θεραπεία του ίκτερου, καμιά φορά με την προσθήκη μελιού.

-Γλυκάκι θέλεις;

-Όχι ευχαριστώ, κάνω δίαιτα.

-Να φτιάξω τότε μια φρουτοσαλάτα με μήλα, μπανάνα, αχλάδια κτλ;

-Μπανάνα;;;;;; Μα η μπανάνα παχαίνει!!

Η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό κάποιου όταν επιθυμεί να χάσει βάρος, είναι να μειώσει τους απλούς υδατάνθρακες, να αφαιρέσει από το διαιτολόγιό του τα γλυκά, αλλά και τις μπανάνες.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί πιστεύουν όλοι ότι οι μπανάνες παχαίνουν;

Είναι γνωστό ότι το τροπικό αυτό φρούτο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, καθώς επίσης είναι και από τα λίγα φρούτα που μας χορταίνουν όταν νιώθουμε το στομάχι μας “άδειο”. Αυτόματα λοιπόν, καθιστάται από μόνο του, ως ιδανικό σνακ.

Αρχικά, ας γνωρίσουμε τη διατροφική της αξία.

Διατροφική αξία ανά μερίδα

(1 μπανάνα: 126γρ.)

ΣΗΠ (Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη)
Ενέργεια 112 kcal

Νερό 94,4 γρ.

Υδατάνθρακες 28,8 γρ.

10%

Πρωτεϊνες 1,4 γρ.

3%

Λίπη 0,4 γρ.

1%

Φυτικές ίνες 3,3 γρ.

13%

Βιταμίνη Α 80,6 IU

2%

Βιταμίνη C 11 mg

18%

Βιταμίνη B9 ή Φυλλικό οξύ 25,2 mcg

6%

Βιταμίνη Β6 0,5 mg

23%

Κάλιο 451 mg

13%

Ασβέστιο 6,3 mg

1%

Φώσφορος 27,7 mg

3%

Μαγνήσιο 34 mg

9%

Μαγγάνιο 0,3 mcg

17%

Ω-3 λιπαρά οξέα 34 mg

Ω-6 λιπαρά οξέα 58 mg

Εκτιμώμενο γλυκαιμικό φορτίο 10

* Οι ποσοστιαίες τιμές ΣΗΠ αναφέρονται σε ενήλικες ή παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω και βασίζονται σε μια δίαιτα 2000 θερμίδων. Οι ημερήσιες δικές σας τιμές μπορεί να είναι υψηλότερες ή χαμηλότερες, με βάση τις ατομικές σας ανάγκες.

Πηγή: www.nutritiondata.gr

Η μπανάνα είναι τροπικό φρούτο, καρπός της μπανανιάς. Περιέχει πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, ενώ μπορεί να καταναλωθεί ωμή, ψητή, τηγανητή και αποξηραμένη. Οι απόψεις για την καταγωγή της διίστανται.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι κατάγεται από την Αφρική χρονολογώντας την στην πρώτη χιλιετία π.Χ., ενώ άλλοι θεωρούν ότι  έγινε εισαγωγή ποικιλιών μπανάνας στην Αφρική από τους Άραβες, κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Στην Ινδία ο χυμός που βγαίνει από τον κορμό της μπανανιάς χρησιμοποιείται ως οικιακό φάρμακο για τη θεραπεία του ίκτερου, καμιά φορά με την προσθήκη μελιού.

-Γλυκάκι θέλεις;

-Όχι ευχαριστώ, κάνω δίαιτα.

-Να φτιάξω τότε μια φρουτοσαλάτα με μήλα, μπανάνα, αχλάδια κτλ;

-Μπανάνα;;;;;; Μα η μπανάνα παχαίνει!!

Η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό κάποιου όταν επιθυμεί να χάσει βάρος, είναι να μειώσει τους απλούς υδατάνθρακες, να αφαιρέσει από το διαιτολόγιό του τα γλυκά, αλλά και τις μπανάνες.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί πιστεύουν όλοι ότι οι μπανάνες παχαίνουν;

Είναι γνωστό ότι το τροπικό αυτό φρούτο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, καθώς επίσης είναι και από τα λίγα φρούτα που μας χορταίνουν όταν νιώθουμε το στομάχι μας “άδειο”. Αυτόματα λοιπόν, καθιστάται από μόνο του, ως ιδανικό σνακ.

Αρχικά, ας γνωρίσουμε τη διατροφική της αξία.

Διατροφική αξία ανά μερίδα

(1 μπανάνα: 126γρ.)

ΣΗΠ (Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη)
Ενέργεια 112 kcal

Νερό 94,4 γρ.

Υδατάνθρακες 28,8 γρ.

10%

Πρωτεϊνες 1,4 γρ.

3%

Λίπη 0,4 γρ.

1%

Φυτικές ίνες 3,3 γρ.

13%

Βιταμίνη Α 80,6 IU

2%

Βιταμίνη C 11 mg

18%

Βιταμίνη B9 ή Φυλλικό οξύ 25,2 mcg

6%

Βιταμίνη Β6 0,5 mg

23%

Κάλιο 451 mg

13%

Ασβέστιο 6,3 mg

1%

Φώσφορος 27,7 mg

3%

Μαγνήσιο 34 mg

9%

Μαγγάνιο 0,3 mcg

17%

Ω-3 λιπαρά οξέα 34 mg

Ω-6 λιπαρά οξέα 58 mg

Εκτιμώμενο γλυκαιμικό φορτίο 10

* Οι ποσοστιαίες τιμές ΣΗΠ αναφέρονται σε ενήλικες ή παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω και βασίζονται σε μια δίαιτα 2000 θερμίδων. Οι ημερήσιες δικές σας τιμές μπορεί να είναι υψηλότερες ή χαμηλότερες, με βάση τις ατομικές σας ανάγκες.

Πηγή: www.nutritiondata.gr

Η μπανάνα είναι τροπικό φρούτο, καρπός της μπανανιάς. Περιέχει πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, ενώ μπορεί να καταναλωθεί ωμή, ψητή, τηγανητή και αποξηραμένη. Οι απόψεις για την καταγωγή της διίστανται.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι κατάγεται από την Αφρική χρονολογώντας την στην πρώτη χιλιετία π.Χ., ενώ άλλοι θεωρούν ότι  έγινε εισαγωγή ποικιλιών μπανάνας στην Αφρική από τους Άραβες, κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Στην Ινδία ο χυμός που βγαίνει από τον κορμό της μπανανιάς χρησιμοποιείται ως οικιακό φάρμακο για τη θεραπεία του ίκτερου, καμιά φορά με την προσθήκη μελιού.

-Γλυκάκι θέλεις;

-Όχι ευχαριστώ, κάνω δίαιτα.

-Να φτιάξω τότε μια φρουτοσαλάτα με μήλα, μπανάνα, αχλάδια κτλ;

-Μπανάνα;;;;;; Μα η μπανάνα παχαίνει!!

Η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό κάποιου όταν επιθυμεί να χάσει βάρος, είναι να μειώσει τους απλούς υδατάνθρακες, να αφαιρέσει από το διαιτολόγιό του τα γλυκά, αλλά και τις μπανάνες.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί πιστεύουν όλοι ότι οι μπανάνες παχαίνουν;

Είναι γνωστό ότι το τροπικό αυτό φρούτο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, καθώς επίσης είναι και από τα λίγα φρούτα που μας χορταίνουν όταν νιώθουμε το στομάχι μας “άδειο”. Αυτόματα λοιπόν, καθιστάται από μόνο του, ως ιδανικό σνακ.

Αρχικά, ας γνωρίσουμε τη διατροφική της αξία.

Διατροφική αξία ανά μερίδα

(1 μπανάνα: 126γρ.)

ΣΗΠ (Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη)
Ενέργεια 112 kcal

Νερό 94,4 γρ.

Υδατάνθρακες 28,8 γρ.

10%

Πρωτεϊνες 1,4 γρ.

3%

Λίπη 0,4 γρ.

1%

Φυτικές ίνες 3,3 γρ.

13%

Βιταμίνη Α 80,6 IU

2%

Βιταμίνη C 11 mg

18%

Βιταμίνη B9 ή Φυλλικό οξύ 25,2 mcg

6%

Βιταμίνη Β6 0,5 mg

23%

Κάλιο 451 mg

13%

Ασβέστιο 6,3 mg

1%

Φώσφορος 27,7 mg

3%

Μαγνήσιο 34 mg

9%

Μαγγάνιο 0,3 mcg

17%

Ω-3 λιπαρά οξέα 34 mg

Ω-6 λιπαρά οξέα 58 mg

Εκτιμώμενο γλυκαιμικό φορτίο 10

* Οι ποσοστιαίες τιμές ΣΗΠ αναφέρονται σε ενήλικες ή παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω και βασίζονται σε μια δίαιτα 2000 θερμίδων. Οι ημερήσιες δικές σας τιμές μπορεί να είναι υψηλότερες ή χαμηλότερες, με βάση τις ατομικές σας ανάγκες.

Πηγή: www.nutritiondata.gr

Η αγαπημένη λοιπόν, αλλά παρεξηγημένη δε, μπανάνα, μπορεί να αποβεί πολύ χρήσιμη για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Ας μάθουμε πώς..

Προεμμηνορρυσιακό Σύνδρομο: Αναφέρομαι φυσικά στη δυσφορία, την ένταση, το άγχος, τη μειωμένη ενεργητικότητα, τις ψυχολογικές μεταπτώσεις που έχουν όλες οι γυναίκες λίγες μέρες πριν, ή και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρήσεως. Η μπανάνα περιέχει βιταμίνη Β6, η οποία ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα συμβάλλοντας έτσι κατά πολύ, στην ακατάσχετη επιθυμία που έχουν πολλές γυναίκες γλυκά, δηλαδή απλούς υδατάνθρακες, πριν ή και κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Αρτηριακή πίεση και Εγκεφαλικά επεισόδια: Η υψηλή περιεκτικότητα της μπανάνας σε κάλιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να βοηθήσει και στην πρόληψη τυχόν εγκεφαλικών επεισοδίων. Σύμφωνα με την έρευνα στους New England Journal of Medicine, τρώγοντας μπανάνες ως μέρος μιας τακτικής δίαιτας μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος θανάτου από εγκεφαλικά επεισόδια κατά τουλάχιστον 40%!

Κούραση, Ατονία, Αδιαθεσία: Ένας από τους ταχύτερους και ευκολότερους τρόπους να τονώσουμε τον οργανισμό μας είναι να φτιάξουμε ένα milkshake με μπανάνα με μέλι. Η μπανάνα καταπραΰνει το στομάχι και, με τη βοήθεια του μελιού, αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και σε συνδυασμό με το γάλα, ενυδατώνεται ο οργανισμός.

Διάρροια και Δυσκοιλιότητα: Ναι, η μπανάνα είναι από τα λίγα φρούτα που μπορούν να αντιμετωπίσουν και τις δύο αυτές, εντερικές διαταραχές.

Νευρικό σύστημα: Καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η μπανάνα μπορεί να βοηθήσει στην ηρεμία του νευρικού μας συστήματος.

Κατάθλιψη: Σύμφωνα με έρευνα, το αμινοξύ τρυπτοφάνη που περιέχεται στη μπανάνα, μετατρέπεται από το σώμα μας σε σεροτονίνη, η οποία είναι γνωστή για τις χαλαρωτικές της ιδιότητες και το αίσθημα ευφορίας που προκαλεί, όταν εκλύεται στον οργανισμό μας.

Στομαχικές διαταραχές: Η μπανάνα είναι το μοναδικό φρούτο που μπορεί να καταναλωθεί ωμό σε περιπτώσεις καούρας, έλκους και άλλων στοχαμκών διαταραχών, καθώς εξουδετερώνει την υπερβολική ποσότητα γαστρικών οξέων του στομάχου και επικαλύπτει τους βλεννογόνους, μειώνοντας έτσι, τυχόν ερεθισμούς.

Η μπανάνα λοιπόν, όπως και κανένα άλλο φρούτο, δεν παχαίνει! Οι ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες ενός ανθρώπου ηλικίας 19-50 ετών, κυμαίνονται στις 1900-2200 θερμίδες περίπου, με μία μέτρια καθημερινή φυσική δραστηριότητα. Επομένως, είναι αδύνατο να μας παχαίνει η μπανάνα, η οποία είναι φρούτο ενεργειακής αξίας της τάξεως των 100-130 θερμίδων!

Προσοχή!! Εάν έχετε κάποιας μορφής νεφροπάθεια καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν καταναλώσετε μπανάνες, καθώς περιέχουν κάλιο και φώσφορο, στοιχεία που μπορεί να επιβαρύνουν τους νεφρούς ακόμη περισσότερο από την ίδια τους την πάθηση.

Σαμαρά Ράνια,
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.