Ανρογεννετική αλωπεκία

Facebooktwitterpinterest

Από αρχαιοτάτων χρόνων, τα μαλλιά, “η κόμη”, παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξωτερική εμφάνιση του ατόμου. Η αραίωση των μαλλιών ή και απώλειά τους (αλωπεκία-φαλάκρα), δημιουργεί στις περισσότερες περιπτώσεις, ψυχολογικά προβλήματα, όπως αισθήματα ανασφάλειας, τον φόβο μη αποδοχής στο ευρύτερο επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερα από 200 εκατομμύρια γενετικά προδιατεθειμένα άτομα (άνδρες και γυναίκες ακόμα) σήμερα, που θα εκδηλώσουν Ανδρογεννετική αλωπεκία (ΑΓΑ), σύμφωνα με τις στατιστικές της Αμερικανικής Δερματολογικής Εταιρείας.

Αιτιολογία – Παθογένεια: Γονίδια και ορμόνες εμπλέκονται στην παθογένεια της νόσου. Δυο βασικές ορμόνες παίζουν κεντρικό ρόλο: η τεστοστερόνη και η διϋδροξυτεστοστερόνη (DHT). Η τεστοστερόνη μετατρέπεται σε διϋδροξυτεστοστερόνη με την δράση του ενζύμου αναγωγάση, την 5-α-ρεντουκτάση Ι και ΙΙ, σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα, των οποίων οι υποδοχείς των τριχοθυλάκων τους έχουν ειδική ευαισθησία στην διαδικασία αυτή. Η κληρονομικότητα μπορεί να αφορά γονέα προς παιδί ή να είναι πολυγονική -δηλαδή από συγγενείς 1ου βαθμού ή και προγόνους-. Επίσης έχουν αναφερθεί και άλλες αιτιολογίες, όπως αυξητικοί παράγοντες TGF, VEGF, κ.λπ.

Οι μορφές που εκδηλώνεται η ΑΓΑ, ακολουθούν ορισμένα πρότυπα. Όπως:

(1)     Κατά Ludwing: Διατηρείται η μετωποκροταφική γραμμή και λεπτύνεται η βρεγματική περιοχή και η κορυφή του τριχωτού (κυρίως στις γυναίκες).

(2)     Κατά Hamilton (κυρίως στους άνδρες και σε γυναίκες με υπερανδρογοναιμία): Στη μορφή αυτή ανεβαίνει η μετωποκροταφική γραμμή και αραιώνει η κορυφή των μαλλιών.

(3)     Κατά Oslen: Διευρύνεται η κεντρική χωρίστρα, κυρίως στην μετωπιαία και βρεγματική περιοχή και παίρνει τη μορφή “χριστουγεννιάτικου δένδρου”.

Στα αρχικά στάδια της ΑΓΑ παρατηρείται διάχυτη λέπτυνση και αραίωση, όπως δεν μακραίνουν εύκολα τα μαλλιά.

Μπορεί να εκδηλωθεί και σαν επίμονη τριχόπτωση (τελογενής τριχόρροια) ή και διάχυτη λέπτυνση των τριχών χωρίς τριχόπτωση.

Εργαστηριακός έλεγχος: Η κλινική εικόνα καθορίζεται από τον Δερματολόγο. Το τριχοριζόγραμμα είναι μία σημαντική εξέταση που καθορίζει όλα τα στάδια και τις ενδεχόμενες διαταραχές του κύκλου της τριχοφυΐας και μας διευκολύνει και στην θεραπεία και πρόγνωση. Την τριχοσκόπηση (νέα μέθοδος αξιολόγησης).

Ελέγχουμε στις γυναίκες τις ορμόνες, τον θυρεοειδή, τον σίδηρο ορού, τη φερριτίνη και σε ορισμένες περιπτώσεις κάνομε ιστολογική εξέταση για να αποκλείσουμε άλλες παθήσεις, όπως:

(1)       Γυροειδή αλωπεκία (αυτοάνοση πάθηση).

(2)     Ινωτικές αλωπεκίες και τον ουλωτικό θυλακικό λειχήνα (κυρίως στις γυναίκες, προ και μετά την εμμηνόπαυση).

Θεραπεία: Στόχος της θεραπείας είναι η αναστολή της εξέλιξης της αλωπεκίας και η αποκατάσταση όσο το δυνατόν, ενός μεγάλου μέρους των τριχών.

Η Μινοξιδίλη τοπικά, είναι εγκεκριμένη θεραπεία διεθνώς από το 1992. Προάγει την ανάπτυξη της αναγενούς φάσης, με βράχυνση της τελογενούς φάσης και αυξάνει την διάμετρο των τριχών.

Αντιανδρογόνα στις γυναίκες (όπου χρειάζονται).

Η Φιναστερίδη στους άνδρες -peros- είναι ισχυρός αναστολέας του ενζύμου 5-α-αναγωγάση. (Με ειδική δράση μειώνει τα επίπεδα DHT στο δέρμα και αίμα, που αποτελούν σημαντικά βλαπτικούς παράγοντες.

Η Δουταστερίδη – Σπιρονολακτόνη και άλλα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολύ καλά αποτελέσματα.

Νέες θεραπείες που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι η Μεσοθεραπεία, το RPR (έγχυση αυτολόγων αιμοπεταλίων), κ.ά.

Και τέλος η μεταμόσχευση μαλλιών με τις νέες τεχνικές από έμπειρους γιατρούς, προσφέρουν πολλά στην βελτίωση αυτού του κοσμητικού προβλήματος.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ – ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ “Α. ΣΥΓΓΡΟΣ”

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.