Σημαντικές πληροφορίες ασφαλείας για το pembrolizumab

Facebooktwitterpinterest

Πνευμονίτιδα, συμπεριλαμβανομένων θανατηφόρων περιστατικών, προέκυψε σε ασθενείς που έλαβαν pembrolizumab. Πνευμονίτιδα παρουσιάστηκε σε 12 (2,9%) από τους 411 ασθενείς με μελάνωμα που λάμβαναν pembrolizumab, περιλαμβανομένων περιστατικών Βαθμού 2 ή 3 σε 8 (1,9%) και 1 (0,2%) ασθενή, αντίστοιχα. Πνευμονίτιδα παρουσιάστηκε σε 19 (3,5%) από τους 550 ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα που λάμβαναν pembrolizumab, περιλαμβανομένων περιστατικών πνευμονίτιδας 2ου (1,1%), 3ου (1,3%), 4ου (0,4%) ή 5ου (0,2%) Βαθμού, αντίστοιχα.

Παρακολουθείστε τους ασθενείς για σημεία και συμπτώματα πνευμονίτιδας. Αξιολογείστε την ύποπτη εικόνα για πνευμονίτιδα με ακτινολογική απεικονιστική μελέτη. Χορηγείστε κορτικοστεροειδή για πνευμονίτιδα 2ου ή μεγαλύτερου Βαθμού. Διακόψτε προσωρινά τη θεραπεία με pembrolizumab σε 2ου Βαθμού. Σταματήστε οριστικά τη θεραπεία με pembrolizumab για πνευμονίτιδα 3ου ή 4ου Βαθμού ή επαναλαμβανόμενη πνευμονίτιδα 2ου Βαθμού.

Κολίτιδα (περιλαμβανομένης της μικροσκοπικής κολίτιδας) παρουσιάστηκε σε 4 (1%) από τους 411 ασθενείς με μελάνωμα που λάμβαναν pembrolizumab, περιλαμβανομένων περιστατικών Βαθμού 2 ή 3 σε 1 (0,2%) και 2 (0,5%) ασθενείς αντίστοιχα. Κολίτιδα παρουσιάστηκε σε 4 (0,7%) από τους 550 ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα που λάμβαναν pembrolizumab, περιλαμβανομένων περιστατικών 2ου (0,2%) ή 3ου Βαθμού (0,4%) αντίστοιχα. Παρακολουθείστε τους ασθενείς για σημεία και συμπτώματα κολίτιδας. Χορηγείστε κορτικοστεροειδή για κολίτιδα 2ου ή μεγαλύτερου Βαθμού. Διακόψτε προσωρινά τη θεραπεία με pembrolizumab σε κολίτιδα 2ου ή 3ου Βαθμού. Σταματήστε οριστικά τη θεραπεία με pembrolizumab σε κολίτιδα 4ου Βαθμού.

Ηπατίτιδα παρουσιάστηκε σε ασθενείς που λάμβαναν pembrolizumab. Ηπατίτιδα (περιλαμβανομένης αυτοάνοσης ηπατίτιδας) παρουσιάστηκε σε 2 (0,5%) από τους 411 ασθενείς με μελάνωμα που λάμβαναν pembrolizumab, περιλαμβανομένου περιστατικού Βαθμού 4 σε 1 (0,2%) ασθενή. Παρακολουθείστε τους ασθενείς για μεταβολές της ηπατικής λειτουργίας. Χορηγείστε κορτικοστεροειδή για ηπατίτιδα 2ου ή μεγαλύτερου Βαθμού και, με βάση τον βαθμό αύξησης των ηπατικών ενζύμων, σταματήστε προσωρινά ή διακόψτε οριστικά τη θεραπεία με pembrolizumab.

Υποφυσίτιδα παρουσιάστηκε σε 2 (0,5%) από τους 411 ασθενείς με μελάνωμα , που λάμβαναν pembrolizumab, περιλαμβανομένου περιστατικού Βαθμού 2 σε 1 και περιστατικού Βαθμού 4 σε 1 (0,2% το καθένα) ασθενή. Υποφυσίτιδα παρουσιάστηκε σε 1 (0,2%) από τους 550 ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα που ήταν 3ου Βαθμού, σε σοβαρότητα. Παρακολουθείστε τους ασθενείς για σημεία και συμπτώματα υποφυσίτιδας (συμπεριλαμβανομένων των υποϋποφυσισμού και επινεφριδιακής ανεπάρκειας). Χορηγείστε κορτικοστεροειδή και υποκατάστατα ορμονών όπως ενδείκνυται. Διακόψτε προσωρινά της θεραπεία με pembrolizumab για υποφυσίτιδα 2ου Βαθμού και διακόψτε προσωρινά ή σταματήστε οριστικά για 3ου ή 4ου Βαθμού.

Υπερθυρεοειδισμός παρουσιάστηκε σε 5 (1,2%) από τους 411 ασθενείς με μελάνωμα που λάμβαναν pembrolizumab, περιλαμβανομένων περιπτώσεων Βαθμού 2 ή 3 σε 2 (0,5%) και 1 (0,2%) ασθενή αντίστοιχα. Υποθυρεοειδισμός παρουσιάστηκε σε 34 (8,3%) από τους 411 ασθενείς με μελάνωμα που λάμβαναν pembrolizumab, περιλαμβανομένης περίπτωσης Βαθμού 3 σε 1 (0,2%) ασθενή. Υπερθυρεοειδισμός παρουσιάστηκε σε 10 (1,8%) από τους 550 ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, περιλαμβανομένων περιπτώσεων 2ου Βαθμού (0,7%) ή 3ου  (0,3%). Υποθυρεοειδισμός παρουσιάστηκε σε 38 (6,9%) από τους 550 ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, περιλαμβανομένων περιπτώσεων 2ου Βαθμού (5,5%) ή 3ου (0,2%). Διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς μπορεί να εμφανιστούν οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Παρακολουθείστε τους ασθενείς για μεταβολές (στην αρχή της θεραπείας, περιοδικά κατά τη διάρκεια της θεραπείας και όπως ενδείκνυται με βάση την κλινική αξιολόγηση) και για σημεία και συμπτώματα διαταραχής της λειτουργίας του θυρεοειδούς. Χορηγείστε υποκατάστατα ορμονών για υπερθυρεοειδισμό και αντιμετωπίστε τον υποθυρεοειδισμό με θειοαμίδια ή αναστολείς beta όπως ενδείκνυται. Διακόψτε προσωρινά ή σταματήστε οριστικά τη θεραπεία με pembrolizumab σε υπερθυρεοειδισμό 3ου ή 4ου Βαθμού.

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1, συμπεριλαμβανομένης διαβητικής κετοξέωσης παρουσιάστηκε σε  ασθενείς που λάμβαναν pembrolizumab. Παρακολουθείστε τους ασθενείς για υπεργλυκαιμία ή άλλα σημάδια και συμπτώματα διαβήτη. Χορηγείστε ινσουλίνη για διαβήτη τύπου 1 και διακόψτε προσωρινά τη θεραπεία με pembrolizumab χορηγώντας αντι-υπεργλυκαιμικά σε περιπτώσεις σοβαρής υπεργλυκαιμίας.

Νεφρίτιδα παρουσιάστηκε σε ασθενείς που λάμβαναν pembrolizumab. Νεφρίτιδα παρουσιάστηκε σε 3 (0,7%) ασθενείς με μελάνωμα που λάμβαναν pembrolizumab, στους οποίους περιλαμβάνεται μία περίπτωση αυτοάνοσης νεφρίτιδας Βαθμού 2 (0,2%) και δύο περιπτώσεις διάμεσης νεφρίτιδας με νεφρική ανεπάρκεια (0,5%), η μία Βαθμού 3 και η μία Βαθμού 4. Παρακολουθείστε τους ασθενείς για μεταβολές της νεφρικής λειτουργίας. Χορηγείστε κορτικοστεροειδή για νεφρίτιδα 2ου  ή μεγαλύτερου Βαθμού. Διακόψτε προσωρινά τη θεραπεία με pembrolizumab σε νεφρίτιδα 2ου Βαθμού. Σταματήστε οριστικά τη θεραπεία με pembrolizumab σε νεφρίτιδα 3ου ή 4ου Βαθμού.

Μπορεί να παρουσιαστούν άλλες κλινικά σημαντικές ανεπιθύμητες αντιδράσεις, επαγόμενες από το ανοσοποιητικό. Για ύποπτες ανοσολογικές ανεπιθύμητες ενέργειες, διασφαλίστε επαρκή αξιολόγηση, για να επιβεβαιώσετε την αιτιολογία ή να αποκλείσετε άλλες αιτίες. Με βάση την σοβαρότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών, σταματήστε τη θεραπεία με pembrolizumab και χορηγείστε κορτικοστεροειδή. Σε περίπτωση που παρουσιαστεί βελτίωση σε ανεπιθύμητη  ενέργεια 1ου ή μικρότερου Βαθμού, ξεκινήστε μείωση των κορτικοστεροειδών και συνεχίστε να μειώνετε για διάστημα 1 μηνός. Ξαναχορηγείστε τη θεραπεία με pembrolizumab όταν η ανεπιθύμητη ενέργεια παραμένει 1ου ή μικρότερου Βαθμού μετά τη μείωση των στεροειδών. Διακόψτε οριστικά τη θεραπεία με pembrolizumab σε σοβαρή ή Βαθμού 3 επανεμφανιζόμενη ανοσολογική ανεπιθύμητη ενέργεια καθώς και σε κάθε ανοσολογική ανεπιθύμητη ενέργεια, η οποία απειλεί την ζωή του ασθενούς.

Κατά τις κλινικές μελέτες με pembrolizumab, oι ακόλουθες κλινικά σημαντικές, ανεπιθύμητες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού παρουσιάστηκαν: πομφολυγώδες πεμφιγοειδές και σύνδρομο Guillain-Barré. Οι παρακάτω κλινικά σημαντικές, ανοσολογικές ανεπιθύμητες ενέργειες συνέβησαν σε λιγότερο από 1% των ασθενών με μελάνωμα στους οποίους χορηγήθηκε pembrolizumab: αποφολιδωτική δερματίτιδα, ραγοειδίτιδα, αρθρίτιδα, μυοσίτιδα, παγκρεατίτιδα, αιμολυτική αναιμία και εστιακές επιληπτικές κρίσεις που εμφανίζονται σε ασθενή με φλεγμονώδεις εστίες στο εγκεφαλικό παρέγχυμα.

Οι παρακάτω κλινικά σημαντικές, ανοσολογικές ανεπιθύμητες ενέργειες συνέβησαν σε λιγότερο του 1% των 550 ασθενών με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα που ελάμβαναν pembrolizumab: εξάνθημα, αγγειίτιδα, αιμολυτική αναιμία, ασθένεια του ορού, βαρεία μυασθένεια.

Αντιδράσεις σχετιζόμενες με την έγχυση, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών και απειλητικών για τη ζωή αντιδράσεων έχουν παρουσιαστεί σε ασθενείς που λάμβαναν

pembrolizumab. Παρακολουθείστε τους ασθενείς για σημάδια και συμπτώματα αντιδράσεων σχετιζόμενων με την έγχυση, όπως ρίγη, κρυάδες, συριγμό, κνησμό, έξαψη, εξάνθημα, υπόταση, υποξαιμία και πυρετό. Για σοβαρές ή απειλητικές για τη ζωή αντιδράσεις, σταματήστε την έγχυση και διακόψτε οριστικά την χορήγηση του pembrolizumab.

Με βάση τον μηχανισμό δράσης του, το pembrolizumab ενδέχεται να προκαλέσει βλάβη στο έμβρυο όταν χορηγείται σε έγκυο γυναίκα. Εάν χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της κύησης, ή εάν η ασθενής καταστεί έγκυος κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ενημερώστε την ασθενή για τον πιθανό κίνδυνο για το έμβρυο. Συμβουλεύετε τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία να χρησιμοποιούν ιδιαίτερα αποτελεσματική αντισύλληψη κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για 4 μήνες μετά την τελευταία δόση pembrolizumab.

Tο pembrolizumab διακόπηκε για ανεπιθύμητες αντιδράσεις στο 9% των 411 ασθενών με μεταστατικό μελάνωμα. Ανεπιθύμητες αντιδράσεις που παρουσιάστηκαν σε τουλάχιστον 2 ασθενείς που οδήγησαν στη διακοπή χορήγησης του pembrolizumab, περιλαμβάνουν: πνευμονίτιδα, νεφρική ανεπάρκεια, και πόνο. Σοβαρές ανεπιθύμητες αντιδράσεις παρουσιάστηκαν στο 36% των ασθενών. Οι πιο συχνές σοβαρές ανεπιθύμητες αντιδράσεις του φαρμάκου που αναφέρθηκαν στο 2% ή περισσότερο των ασθενών ήταν νεφρική ανεπάρκεια, δύσπνοια, πνευμονία, κυτταρίτιδα. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες αντιδράσεις (αναφέρθηκαν σε τουλάχιστον 20% των ασθενών) ήταν κόπωση (47%), βήχας (30%), ναυτία (30%), κνησμός (30%), εξάνθημα (29%), μειωμένη όρεξη (26%), δυσκοιλιότητα (21%), αρθραλγία (20%), και διάρροια (20%).

Μεταξύ των 550 ασθενών με μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, το pembrolizumab διακόπηκε λόγω ανεπιθύμητων αντιδράσεων στο 14% των ασθενών. Σοβαρές ανεπιθύμητες αντιδράσεις παρουσιάστηκαν στο 38% των ασθενών. Οι πιο συχνές σοβαρές ανεπιθύμητες αντιδράσεις του φαρμάκου που αναφέρθηκαν στο 2% ή περισσότερο των ασθενών ήταν υπεζωκοτική συλλογή, πνευμονία, δύσπνοια, πνευμονική εμβολή και πνευμονίτιδα. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες αντιδράσεις (αναφέρθηκαν σε τουλάχιστον 20% των ασθενών) ήταν κόπωση (44%), μειωμένη όρεξη (25%),δύσπνοια (23%) και βήχας (29%).

Δεν έχει διεξαχθεί κάποια επίσημη μελέτη φαρμακοκινητικής αλληλεπίδρασης φαρμάκων με pembrolizumab.

Δεν είναι γνωστό εάν το pembrolizumab εκκρίνεται στο μητρικό γάλα. Επειδή αρκετά φάρμακα εκκρίνονται στο μητρικό γάλα, συμβουλεύετε τις γυναίκες να διακόπτουν τη γαλουχία κατά τη διάρκεια θεραπείας με pembrolizumab και για 4 μήνες μετά τη λήψη της τελευταίας δόσης.

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του pembrolizumab δεν έχει τεκμηριωθεί σε παιδιατρικούς ασθενείς.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.