13o Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής Διαιτολογίας

Facebooktwitterpinterest

και 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Διατροφής
Αθήνα 27-29 Νοεμβρίου 2015 Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» Πειραιώς 254, Ταύρος
Για πρώτη χρονιά φέτος, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων και η Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (GrESPEN) ενώνουν τις δυνάμεις τους και συνδιοργανώνουν το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής – Διαιτολογίας και το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Διατροφής, και σας προσκαλούν να τα παρακολούθησετε. Κατά τις τριήμερες εργασίες τους θα έχετε τη δυνατότητα να ενημερωθείτε για τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα στους τομείς της κλινικής διατροφής και της διαιτολογίας. Τα Συνέδρια θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, στις 27-29 Νοεμβρίου 2015, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και αναμένεται να συμμετέχουν περισσότεροι από 2000 σύνεδροι, κατατάσσοντας το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής – Διαιτολογίας και το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Διατροφής, ανάμεσα στα πιο επιτυχημένα συνέδρια στο χώρο της υγείας.
Πιο αναλυτικά, μέσα από 21 στρογγυλά τραπέζια, 13 διαλέξεις, 7 εκπαιδευτικά σεμινάρια και φροντιστήρια, και 9 συνεδρίες προφορικών και αναρτημένων παρουσιάσεων, με τη συμμετοχή κορυφαίων ξένων και Ελλήνων επιστημόνων θα παρουσιαστούν όλες οι νέες σημαντικές εξελίξεις στο χώρο και θα δοθεί η δυνατότητα για ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων τόσο μεταξύ των, κατά τεκμήριο, ειδικών όσο και μεταξύ των συνέδρων.
Περισσότεροι από 100 ομιλητές και πρόεδροι διαλέξεων από 3 ηπείρους θα συζητήσουν και θα συντονίσουν, αντίστοιχα, την παρουσίαση νέων επιστημονικων δεδομένων γύρω από τη διατροφή και διαιτολογία, αλλά και σημαντικά θέματα κλινικής διατροφής και μεταβολισμού.
Παράλληλα, τα παραπάνω διεξάγονται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism – ESPEN), και τη συμμετοχή σημαντικών Ελληνικών επιστημονικών εταιριών, όπως η Ελληνική Ιατρική Εταιρία Παχυσαρκίας, η Ελληνική Εταιρία Αθηροσκλήρωσης, το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής, το Ελληνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης, το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής – Prolepsis, η Ελληνική Εταιρία Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου και η Ελληνική Εταιρία για τη Μελέτη και Έρευνα της Γήρανσης. Χαιρετισμό κατά την έναρξη των συνεδρίων, τα οποία τελούν – μεταξύ άλλων – υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, θα απευθύνουν: ο πρόεδρος της Educational and Clinical Practice Committee της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (ESPEN), Professor Stephane Schneider, ο πρύτανης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, η αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αν.
2. Καθηγήτρια Μαρία Καψοκεφάλου, ο πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), κος Ιωάννης Τσιάλτας, η γενική διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, κα Βάσω Παπαδημητρίου, καθώς και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, Δρ. Γρηγόρης Ρίσβας, ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (GrESPEN), Δρ. Μιχάλης Χουρδάκης, και οι πρόεδροι της Επιστημονικής και Οργανωτικής επιτροπής των συνεδρίων, κος Παναγιώτης Βαραγιάννης και κα Κατερίνα Βάμβουκα.
Οι βασικές θεματικές ενότητες των συνεδρίων αφορούν:
 Ευρωπαϊκές και Ελληνικές διατροφικές πολιτικές
 Προγράμματα και διατροφική προσέγγιση για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
 Διατροφική υποστήριξη ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού
 Νεότερες τεκμηριωμένες συστάσεις σε θέματα κλινικής διατροφής (guidelines)
 Δυσθρεψία – υποθρεψία σε νοσηλευόμενο και μη πληθυσμό
 Διατροφική αντιμετώπιση χρόνιων μη μεταδιδόμενων παθήσεων (Non-communicable diseases – NCD)
 Διατροφογενετική
 Αθλητική Διατροφή
 Η τεχνολογία στην υπηρεσία της διαιτολογίας
 Εκπαιδευτικά σεμινάρια με στόχο την επικαιροποίηση και την εξειδίκευση των γνώσεων των διαιτολόγων – διατροφολόγων σε διαφορετικούς τομείς επιστημονικού ενδιαφέροντος
Η έρευνα στον τομέα της διαιτολογίας και της διατροφής αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και τοπικό επίπεδο. Ο ρόλος του Διαιτολόγου είναι καταλυτικός ως προς τη χάραξη ορθών διατροφικών πολιτικών και την προώθηση υγιών διατροφικών προτύπων, με γνώμονα την επίτευξη καλύτερης ποιότητας ζωής, συνεπώς η διαρκής εκπαίδευσή των ειδικών του κλάδου σε όλο το φάσμα της επιστήμης είναι απαραίτητη.
Επιπρόσθετα, οι σχετιζόμενες με την κλινική διατροφή και το μεταβολισμό πρακτικές και γνώσεις ανανεώνονται διαρκώς. Αυτό αναμφίβολα προσφέρει επιπλέον εφόδια στην ομάδα υποστήριξης θρέψης, αλλά επιπλέον τονίζει την ανάγκη για διαρκή και λειτουργικά άρτια συνεργασία μεταξύ όλων των επαγγελματιών υγείας που σχετιζόνται με την περίθαλψη των ασθενών (εντός /εκτός του νοσοκομείου).
Website: http://www.hdacongress.gr
Βάμβουκα Κατερίνα                                                             Βαραγιάννης Παναγιώτης
Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής                           Πρόεδρος Επιτροπής Προγράμματος
3

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.