Αντρική υπόθεση

Facebooktwitterpinterest

Οι εξελίξεις σε όλα τα πεδία γύρω μας είναι ραγδαίες και προκαταλήψεις δεκαετιών ανατρέπονται η μια πίσω από την άλλη. Η Αισθητική Χειρουργική μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν «προνόμιο» των γυναικών, ωστόσο οι διεθνείς στατιστικές καταδεικνύουν πως κάτι τέτοιο πλέον δεν ισχύει.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία Πλαστικών Χειρουργών, ο αριθμός των ανδρών που προβαίνουν σε κάποια αισθητική επέμβαση έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.

Σ’ ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον όπου ομορφιά και νιάτα θαυμάζονται (και συνήθως επιβραβεύονται με πρόσληψη ή προαγωγή) είναι λογικό οι άντρες να θέλουν να μοιάζουν νεότεροι και ελκυστικότεροι.

Λιποαναρρόφηση, ρινοπλαστική, βλεφαροπλαστική, γυναικομαστία και face-lift συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο συχνών επεμβάσεων, ενώ Botox και υαλουρονικό επίσης γνωρίζουν διαρκώς αυξανόμενη δημοτικότητα στο ισχυρό φύλο.  Ας τις δούμε αναλυτικά.

Η τοπική συσσώρευση λίπους (στους άνδρες συνήθως στην κοιλιά) πολλές φορές ανθίσταται στη διατροφή και την άθληση. Λύση στο πρόβλημα δίνει η λιποαναρρόφηση, μια διαδικασία κατά την οποία το πλεονάζον λίπος απομακρύνεται χρησιμοποιώντας κάνουλες μικρής διαμέτρου. Η επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική ή γενική αναισθησία ή με μέθη, αναλόγως της ποσότητας του υπό αφαίρεση λίπους. Σκοπός της τεχνικής είναι να σμιλευτεί στο σώμα ένα πιο ελκυστικό περίγραμμα.

Ρινοπλαστική είναι η επέμβαση αναδιαμόρφωσης του σχήματος (και πολλές φορές και της λειτουργικότητας) της μύτης. Διενεργείται υπό γενική αναισθησία και σκοπός της στους άνδρες είναι συνήθως η απομάκρυνση του ήβου («καμπούρας») και το ελαφρύ στένεμα της μύτης ή της κορυφής της. Η επέμβαση έχει ιδιαιτερότητες στους άνδρες και θα πρέπει να αποφεύγονται υπερβολές που θα έδιναν μιαν όψη θηλυπρεπή.

Πολλοί ώριμοι άνδρες με σχετικά νεανική όψη προδίδονται από τα βλέφαρά τους. Αυτό συμβαίνει διότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει πολύ λεπτό δέρμα και έτσι χαλαρώνει και ρυτιδιάζει νωρίτερα απ’ ό,τι άλλες περιοχές. Η βλεφαροπλαστική προσφέρει θεαματικά αποτελέσματα που διαρκούν μια δεκαετία περίπου. Η επέμβαση είναι σχετικά απλή τεχνικά, διενεργείται υπό τοπική αναισθησία σε κλινική και διαρκεί 1-2 ώρες. Η αποθεραπεία είναι ταχεία και μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες την επόμενη ημέρα μετά το χειρουργείο.

Η γυναικομαστία αποτελεί διαρκή εστία άγχους και ντροπής για εφήβους αλλά και ενήλικες. Η αιτιολογία ποικίλει, αλλά συνήθως είναι ιδιοπαθής (μη- παθολογική) και δύναται να διορθωθεί χειρουργικώς. Η επέμβαση περιλαμβάνει την αφαίρεση του  μαζικού ιστού και την αναδιαμόρφωση του υπερκείμενου δέρματος. Έχει άριστα αποτελέσματα και γοργή, ανώδυνη ανάρρωση.

Το ανδρικό facelift έχει ιδιαιτερότητες, καθώς οφείλει να σέβεται την αρρενωπότητα του ενδιαφερόμενου, ανανεώνοντας παράλληλα την όψη του προσώπου και του λαιμού του. Συνήθως συμπεριλαμβάνει ανόρθωση λαιμού, βλεφαροπλαστική και αναδιαμόρφωση περιγράμματος σιαγόνας- πιγουνιού, ενώ μπορεί να συνδυαστεί και με λιπομεταφορά.

Η ωτοπλαστική διενεργείται ιδανικά σε αγόρια (και κορίτσια) 5-6 ετών, πριν δηλαδή το παιδί ξεκινήσει το δημοτικό σχολείο και αντιμετωπίσει τα περιπαικτικά σχόλια των συμμαθητών του. Δεν είναι λίγες, όμως, οι περιπτώσεις που και ενήλικες επιδιώκουν τη βελτίωση της εικόνας των αφτιών τους. Διαρκεί 2 περίπου ώρες, έχει γρήγορη ανάρρωση και προσφέρει ένα μόνιμο αποτέλεσμα.

Στους άνδρες οι ρυτίδες προσδίδουν κύρος. Συνεπώς, το botox πρέπει να είναι διακριτικό και να μην ακινητοποιεί πλήρως («παγώνει») τους μιμητικούς μύες του προσώπου, αλλά ν’ απαλύνει τις πολύ βαθιές ρυτίδες, ανανεώνοντας το άνω ήμισυ του προσώπου.

Για το κάτω ήμισυ του προσώπου χρησιμοποιούμε το υαλουρονικό οξύ, διαδεδομένο «filler» που προσδίδει επιπλέον όγκο στις περιοχές όπου το επιθυμούμε (περίγραμμα σαγονιού, «θεληματικό» πιγούνι, ζυγωματικά, ρινοπαρειακές αύλακες). Όπως και με το botox, το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα πρέπει να είναι διακριτικό και να σέβεται την αρρενωπότητα του ενδιαφερομένου.

Info: www.aktsalis.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.