Στοματική υγιεινή

Facebooktwitterpinterest

Σαν σωστή στοματική υγιεινή μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το σύνολο των ενεργειών που πραγματοποιούμε καθημερινά ούτως ώστε να διατηρήσουμε η να φέρουμε την στοματική κοιλότητα σε κατάσταση υγείας.

Η σωστή στοματική υγιεινή μπορεί επίσης να επιβραδύνει η να μειώσει το μέγεθος ήδη εγκατεστημένων οδοντιατρικών η στοματικών νόσων ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν από τον οδοντίατρο με μεγαλύτερη ευκολία και λιγότερο κόπο και κόστος.

Κύριος στόχος της στοματικής υγιεινής είναι η καθημερινή απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας η οποία είναι η βασική αιτία εμφάνισης ουλίτιδας περιοδοντίτιδας τερηδόνας και ότι αυτά συνεπάγονται.

Η στοματική υγιεινή πρέπει να γίνεται συνήθεια και να εντάσσεται στην καθημερινότητα μας. Ακομα σημαντικότερο είναι να την διδάσκουμε και να υπάρχει στην καθημερινότητα των παιδιών μας από την εμφάνιση του πρώτου κιόλας δοντιού.

Μια σωστή στοματική υγιεινή περιλαμβάνει το σωστό καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών με όλα εκείνα τα μηχανικά μέσα που συμβάλλουν στην απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας (οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, νήμα, μεσοδόντια βουρτσάκια κ.α.).

Περιλαμβάνει επίσης τον καθημερινό καθαρισμό και οποιουδήποτε κινητού μηχανήματος μπορεί να φορεί το άτομο (ολικών-μερικών οδοντοστοιχιών) καθώς και των ούλων, της γλώσσας και όλης γενικά της στοματικής κοιλότητας. Σε αυτό το σημειο πρέπει να τονίσουμε ότι δόντια που φέρουν στεφάνες (θήκες) γέφυρες η εμφυτεύματα που έχουν τοποθετηθεί στο στόμα χρήζουν της ίδιας αν όχι και ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ κατά την πραγματοποίηση της καθημερινής στοματικής υγιεινής.

Δόντια με μεγάλα κενά η που γειτονεύουν με κενά δεν είναι περισσότερα ευνοημένα όσον αφορά την συγκέντρωση πλάκας όπως νομίζουν ενδεχομένως κάποιοι.

Επιπλέον, μπορούμε να χρησιμοποιούμε και χημικά μέσα για τον καθαρισμό των δοντιών (στοματικά διαλύματα, ειδικές οδοντόκρεμες κλπ) τα οποία συνίστανται κατά περίπτωση μετά από αξιολόγηση του οδοντιάτρου μας.

Εν ολίγης οτιδήποτε βρίσκεται μέσα στο στόμα πρέπει να καθαρίζεται σχολαστικά και από όλες τις πλευρές και για όλα υπάρχει το αντίστοιχο μέσο που θα μας διευκολύνει.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.