ΕΣΥ, προσέχεις την ενυδάτωση σου ;…

Κάνετε δίαιτα; Πιείτε νερό ! Facebooktwitterpinterest

Το νερό του σώματος είναι απαραίτητο για την υγεία και την ευεξία του οργανισμού μας. Ο άνθρωπος δεν επιβιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς νερό , ενώ το ίδιο δεν συμβαίνει κατά την αποχή του από άλλα θρεπτικά συστατικά για εβδομάδες ή/και μήνες .

Το νερό αποβάλλεται απ΄τον οργανισμό φυσικά μέσω :

• Του ιδρώτα ( από το δέρμα )
• Των ούρων
• Της αναπνοής
• Των κοπράνων
Ενώ μεγαλύτερες απώλειες νερού παρατηρούνται σε υψηλές θερμοκρασίες ή κατά την έντονη σωματική άσκηση , οι γαστρεντερικές διαταραχές επίσης αυξάνουν τις απώλειες υγρών .

image

Συνήθως τα υγρά τα οποία χάνονται εξισορροπούνται με αυτά τα οποία προσλαμβάνονται , πολύ συχνά όμως αυτή η ισορροπία δεν επιτυγχάνεται βραχυπρόθεσμα. Παρατηρούμε ότι πολλοί άνθρωποι πίνουν νερό μόνο όταν αισθάνονται το αίσθημα της δίψας , τακτική η οποία είναι λανθασμένη, γιατί η δίψα δεν αποτελεί καλή ένδειξη για τις ανάγκες του σώματος σε νερό. Όταν δηλαδή νιώθουμε το αίσθημα της δίψας σημαίνει ότι το σώμα μας έχει ήδη αφυδατωθεί …

Σε γενικές γραμμές και υπό φυσιολογικές συνθήκες χρειαζόμαστε 2 – 2,5 λίτρα νερό για τους ενήλικες γυναίκες και άντρες το οποίο ανέρχεται σε 8-10 ποτήρια ημερησίως.

image

Άλλοι τρόποι που μπορούμε να αυξήσουμε την πρόσληψη υγρών είναι οι εξής:

✓ Κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό όπως φρούτα, λαχανικά , σούπες .
✓ Κατανάλωση ποικιλίας ροφημάτων όπως φυσικοί χυμοί , τσάι .
✓ Καλό είναι σε θερμά κλίματα να αποφεύγεται η άσκοπη έκθεση στον ήλιο καθώς και η έντονη φυσική δραστηριότητα και προτείνεται αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης νερού σε 360 -600 ml ημερησίως.
✓ Τέλος όσοι φροντίζουν παιδιά ή ηλικιωμένους καλό είναι να σιγουρεύονται ότι πίνουν αρκετό νερό καθώς είναι περισσότερο ευπαθείς στην αφυδάτωση.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.