Βλαισός μεγάλος δάκτυλος είναι η παραμόρφωση  αυτή του μεγάλου δακτύλου του ποδιού κατά την οποία το μεγάλο δάκτυλο παρεκκλίνει προς τα υπόλοιπα δημιουργώντας μια επώδυνη μια προπέτεια (κότσι)  στην έσω επιφάνεια του δακτύλου η οποία πολλές φορές λόγω της τριβής στο παπούτσι γίνεται επώδυνη. Αφορά κυρίως τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και σπανιότερα τους άνδρες.

HalluxValgus

Βλαισός  μεγάλος δάκτυλος ( Κότσι) πως εξελίσσεται; 

Αρχικά το μεγάλο δάκτυλο παρεκκλίνει προς τα υπόλοιπα και δημιουργείται μια προπέτεια (κότσι)  στην έσω επιφάνεια του δακτύλου η οποία πολλές φορές λόγω της τριβής στο παπούτσι γίνεται επώδυνη.

Σε πιο προχωρημένα στάδια παρατηρείται περαιτέρω παρέκκλιση του μεγάλου δακτύλου προς τα υπόλοιπα με αποτέλεσμα την εφίππευση του πρώτου με το δεύτερο δάκτυλο και την παραμόρφωση και των μικρότερων δακτύλων.

Βλαισός  μεγάλος δάκτυλος ( Κότσι) που οφείλεται;

Ως αίτια της παραμόρφωσης αυτής του μεγάλου δακτύλου αναφέρονται καταρχάς η κληρονομικότητα , παρατηρείται συχνά το φαινόμενο της παρουσίας της πάθησης αυτής σε διάφορες γενιές της ίδιας οικογένειας (γιαγιά , μητέρα , κόρη). Για τον βλαισό μέγα δάκτυλο ενοχοποιούνται επίσης διάφοροι τύποι αρθρίτιδας όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ουρική αρθρίτιδα και η ψωριασική αρθρίτιδα καθώς και ασθένειες που σχετίζονται με χαλαρούς συνδέσμους , χαλαρές αρθρώσεις και ελάττωση του μυϊκού τόνου όπως για παράδειγμα η εγκεφαλική παράλυση και το σύνδρομο Marfan

Τέλος για την ανάπτυξη και την εξέλιξη αυτής της πάθησης ενοχοποιούνται τα ακατάλληλα υποδήματα(πολύ στενά παπούτσια με ψηλό τακούνι) . Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πληθυσμούς οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν υποδήματα η παραμόρφωση αυτή συναντάται σπανιότερα.

Βλαισός  μεγάλος δάκτυλος ( Κότσι) συμπτώματα

Το κυριότερο σύμπτωμα αποτελεί ο πόνος στην περιοχή του πρώτου δακτύλου και μερικές φορές και στα μικρότερα (κυρίως στο δεύτερο). Άλλα συμπτώματα αποτελούν το τοπικό οίδημα και η ερυθρότητα της περιοχής τα οποία επιδεινώνονται κυρίως με τη χρήση στενών παπουτσιών.

Βλαισός  μεγάλος δάκτυλος ( Κότσι) θεραπεία

Συντηρητική

Σκοπός της συντηρητικής θεραπείας είναι η ανακούφιση από τα συμπτώματα και όχι η διόρθωση της παραμόρφωσης η οποία είναι αμιγώς χειρουργική. Έτσι λοιπόν στη συντηρητική θεραπεία συμπεριλαμβάνονται μέτρα που αποσκοπούν κυρίως στην καταπολέμηση του πόνου και του οιδήματος και αυτά είναι

1) Παυσίπονα

2) Παγοθεραπεία

3) Φαρδιά μαλακά παπούτσια

4) Χρήση ειδικών πάτων για καλύτερη κατανομή του βάρους του σώματος (ειδικά στη περίπτωση μεταταρσαλγίας)

5) Μαλακά προστατευτικά επιθέματα

 

pads

Χειρουργική

Στόχος της χειρουργικής θεραπείας είναι η διόρθωση της παραμόρφωσης του 1ου δακτύλου, μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με επεμβάσεις στα μικρότερα δάκτυλα. Στη χειρουργική αντιμετώπιση συνήθως  καταφεύγουμε όταν τα συμπτώματα (πόνος ,οίδημα) είναι έντονα και δεν υποχωρούν με τα συντηρητικά μέτρα.

Πάνω από 130 διαφορετικές τεχνικές έχουν περιγραφεί κατά το παρελθόν, περισσότερες εκ των οποίων έχουν καταργηθεί λόγω του υψηλού ποσοστού επιπλοκών και υποτροπής της παραμόρφωσης. Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει μια τεχνική  η οποία να είναι ιδανική για όλες τις περιπτώσεις. Το τι τεχνική θα χρησιμοποιηθεί μπορεί να αποφασιστεί μόνο μετά από λεπτομερή κλινική και απεικονιστική εξέταση του ασθενούς . Ανάλογα με την περίπτωση η διόρθωση του βλαισού μεγάλου δακτύλου μπορεί να επιτευχθεί με:

1)Οστεοτομία του 1ου μεταταρσίου (Chevron , Scarf, ανοιχτής γωνίας) με ή χωρίς οστεοτομία Akin

2)Αρθρόδεση της μετατάρσοφαλαγγικής ή της ταρσομετατάρσιας άρθρωσης σε περιπτώσεις συνυπάρχουσας αρθρίτιδας

Οι επεμβάσεις αυτές μπορούν να γίνουν με γενική , ραχιαία ή περιοχική αναισθησία.

Μετεγχειρητικά γίνεται χρήση ενός ειδικού παπουτσιού και ο ασθενής μπορεί να βαδίσει από την επόμενη κιόλας μέρα.

kotsi-3

Τα τελευταία χρόνια πολλοί υπόσχονται νέες  »επαναστατικές μεθόδους » για τη χειρουργική αντιμετώπιση του βλαισού μεγάλου δακτύλου με LASER  ή με τη χρήση ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής.Ποιά είναι όμως η αλήθεια ;

Αντιμετώπιση με LASER

Δεν υπάρχει χειρουργική με LASER αυτό είναι μύθος και κόλπο μάρκετινκ. Το μοναδικό που μπορεί να γίνει με LASER είναι η τομή του δέρματος όπως γίνεται εδώ και αρκετά χρόνια σε όλες τις χειρουργικές ειδικότητες

Αντιμετώπιση με τη χρήση ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής

Με την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μπορουν να αντιμετωπιστούν :

  • μικρές παραμορφώσεις – κατά τις οποίες γίνεται μόνο αφαίρεση της εξόστωσης χωρίς όμως να αντιμετωπίζεται η αιτία που οδήγησε στην εμφάνιση βλαισού μεγάλου δακτύλου με αποτέλεσμα η πιθανότητα επανεμφάνισης της παραμόρφωσης να είναι υψηλή.
  • μεγαλύτερες παραμορφώσεις – κατά τις οποίες γινεται μεν οστεοτομία του 1ου μεταταρσίου τις περισσότερες φορές όμως χωρίς οστεοσύνθεση (σταθεροποίηση της οστεοτομίας με βίδες) με αποτέλεσμα να υπάρχει εντονότερος πονος λόγω τις μικροκίνησης στην περιοχή της οστεοτομίας , αρκετά υψηλό ποσοστό επιπλοκών όπως για παράδειγμα να κολλήσει η οστεοτομία σε λάθος θέση , βράχυνση του 1ου μεταταρσίου , παρατεταμένο οίδημα

Εν κατακλείδι λοιπόν η χρήση ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση ορισμένων περιπτώσεων βλαισού μεγάλου δακτύλου αλλα οι ενδείξεις της είναι πολύ περιορισμένες.