Εξειδικευμένη ρινοχειρουργική

Facebooktwitterpinterest

ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Στόχος της επανορθωτικής ρινοπλαστικής είναι να ξαναγίνει φυσική η μύτη, με τη βελτίωση του σχήματος, τη στήριξή της και να επανέλθει η φυσιολογική αναπνοή.
Η ρινοπλαστική όμως, δίνει και μια καλύτερη αισθητική, καθώς βελτιώνει το σχήμα, λεπταίνει τα ρινικά πτερύγια, διορθώνει τις γωνίες και δημιουργεί μια μικρή και λεπτή κορυφή.

Η επανορθωτική χειρουργική της μύτης αφορά στην αποκατάσταση τόσο απλών όσο και ιδιαίτερα περίπλοκων περιστατικών καταστροφής χόνδρων-οστών αλλά και τμημάτων δέρματος της μύτης, έπειτα από μια αποτυχημένη ρινοπλαστική, έναν μεγάλο τραυματισμό ή την εκδήλωση καρκίνου.

Η Χειρουργός ΩΡΛ Αργυρώ Κυπραίου έχει αντιμετωπίσει χειρουργικά πλήθος ιδιαίτερων περιστατικών ρινοπλαστικής, που απαιτούν εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία.

  1. Επανορθωτική ρινοπλαστική με χρήση αυτόλογου μοσχεύματος από πλευρικό χόνδρο
    Η αυτόλογη μεταμόσχευση πλευρικού χόνδρου είναι η μοναδική επέμβαση που μπορεί να επιτύχει την αναδόμηση του οστεοχόνδρινου σκελετού της μύτης (προτιμάται ο πλευρικός χόνδρος για τις επανορθωτικές ρινοπλαστικές, επειδή στα περισσότερα περιστατικά υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε δομικά στοιχεία της μύτης, ενώ ο ωτικός χόνδρος δεν είναι αρκετός για μία ικανοποιητική αποκατάσταση).
    1a
    (Φωτό 1)
  1. Πώς θα απαλλαγείτε από τα αντιαισθητικά λακκουβάκια στο πλάι της μύτης
    Τα λακκουβάκια στα πλάγια της μύτης τις περισσότερες φορές είναι αντιαισθητικά.
    Δημιουργούν σκιές στα πλάγια τοιχώματα και δεν επιτρέπουν την ανάδειξη της κορυφής της μύτης. Για να εξαλειφθούν απαιτείται χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία τοποθετούνται μικρά χόνδρινα ελαστικά μοσχεύματα στις λακκουβίτσες αυτές κι έτσι βελτιώνεται το σχήμα εξωτερικά. Η επέμβαση όμως βελτιώνει κι ένα πιο ουσιαστικό πρόβλημα, αυτό της αναπνευστικής δυσχέρειας, καθώς με την εισπνοή κλείνει η είσοδος της μύτης.
    Ίσως πρόκειται για ένα φυσικό χαρακτηριστικό της μύτης, μπορεί όμως να έχει προέλθει και από προηγούμενη επέμβαση ρινοπλαστικής.2a
    (Φωτό 2)
  1. Με μεγάλη σύμπτωση των πλαϊνών τοιχωμάτων της μύτης
    55χρονος άνδρας παρουσίαζε μεγάλη σύμπτωση των πλαϊνών τοιχωμάτων της μύτης – τα πλαϊνά τοιχώματα ήταν πολύ κοντά το ένα στο άλλο– με αποτέλεσμα να αναπνέει με δυσκολία. Κατά τη διάγνωση διαπιστώθηκε πως δεν είχε διορθωθεί το πλάγιο ρινικό τοίχωμα και με τη ρινοπλαστική είχε αφαιρεθεί αρκετά η χόνδρινη και οστέινη ράχη της μύτης, προκαλώντας μεγαλύτερη αδυναμία του σκελετού της μύτης και των πλάγιων τοιχωμάτων. Με προσπέλαση ανοιχτής ρινοπλαστικής διαπιστώθηκε το κύριο πρόβλημα, δηλαδή η παράδοξη εκ κατασκευής κλίση των πλάγιων χόνδρων της μύτης. Ήταν κοίλοι, αντί για κυρτοί που όφειλαν να είναι. Στο χειρουργείο διαπιστώθηκαν, επίσης, ελλείψεις στήριξης χόνδρινου και οστέινου σκελετού.
    4a
    (Φωτό 3)
  2. Διόρθωση ρινικών βαλβίδων και αισθητική… ανάκαμψη
    Σε περιστατικά που έχουν γίνει υπερβολικές αφαιρέσεις οστών και χόνδρων από προηγούμενη επέμβαση ρινοπλαστικής, τα αποτελέσματα δείχνουν καθίζηση του ρινικού σκελετού. Το αποτέλεσμα της καθίζησης του ρινικού σκελετού είναι ο ασθενής να αντιμετωπίζει επιδεινούμενα αναπνευστικά προβλήματα, να κρυολογεί συχνά, να έχει δύσπνοια, να μην βολεύεται στον ύπνο του, να δυσκολεύεται να κοιμηθεί.
    Για συγκεκριμένο περιστατικό χρειάστηκε διπλή τεχνική για την αποκατάσταση των ρινικών βαλβίδων, καθώς οι μετεγχειρητικές ουλές και η πτώση των πλάγιων τοιχωμάτων ήταν δύσκολο να υπερνικηθούν. Χρειάστηκαν ενισχυτικά μοσχεύματα από τον χόνδρο του πτερυγίου του αυτιού και ειδικές τεχνικές προέκτασης του ρινικού διαφράγματος, που έλλειπε επίσης.
    5a
    (Φωτό 4)
  1. Shield graft: «Απογειώνοντας» τη διάπλαση της κορυφής της ρινός
    Οι τεχνικές διάπλασης της κορυφής ρινός είναι πολλές και περίπλοκες. Μερικοί χειρουργοί βασίζονται στη λέπτυνση των κάτω πλάγιων χόνδρων. Άλλοι προσθέτουν τη συρραφή θόλων. Παρ’ όλα αυτά, σε κάποια περιστατικά οι παραπάνω τεχνικές δεν είναι αρκετές για να πετύχουμε τους επιθυμητούς στόχους.
    Shield graft: Με τη χρήση του shield, καλύτερη διάπλαση κορυφής -κερδίζουμε ύψος και δείχνει πιο λεπτή- αντιμετωπίζονται με επιτυχία πολύ δύσκολα περιστατικά.
    Τα μοσχεύματα λαμβάνονται από το ρινικό διάφραγμα, ενώ δεύτερη επιλογή είναι η κόγχη του αυτιού, είναι δομικά και σταθεροποιούνται εμπρός από τα έσω σκέλη των κάτω πλάγιων χόνδρων, με λεπτές ραφές.
    Συμβάλλουν στη δομική ακεραιότητα της κορυφής, πρέπει όμως να έχουν τηρηθεί και όλοι οι άλλοι κανόνες στήριξης της βάσης ρινός. Το πάνω άκρο του shield προέχει 1-2 mm πάνω από τους θόλους, επομένως σχηματίζει και καθορίζει την κορυφή, κάνοντάς την πιο κομψή και δίνει στο προφίλ το περίφημο διπλό σπάσιμο της κορυφής. Το μόσχευμα shield μας βοηθά πολύ στην πλατιά κορυφή με παχύ τύπο δέρματος. Το ρινικό λοβίο μπορεί να δείχνει πολύ στρογγυλό και η κορυφή να μην διακρίνεται από την υπόλοιπη μύτη, ακόμη και με τις διάφορες τεχνικές συρραφής.
    6a
    (Φωτό 5)
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.