Βιωματικός Τουρισμός

Facebooktwitterpinterest

Σύγχρονες τάσεις στην Δικτύωση

Το Σάββατο, 10 Οκτ 2015, στις 13.00, στο Συνεδριακό Κέντρο Π. Νομικός, στην Σαντορίνη, στα πλαίσια του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου για τον Βιωματικό Τουρισμό-IMIC 2015 (9-11 Οκτ 2015), μεταξύ πολύ σημαντικών άλλων θεμάτων, θα προσεγγισθεί το θέμα: Σύγχρονες Τάσεις στην Δικτύωση.

Το IMIC2015 αρχινά την Παρασκευή, 9 Οκτ 2015, στις 09.00 και λήγει με τρείς βιωματικές εμπειρίες (ξενάγηση στον Αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, επίσκεψη σε Οινοποιείο και Θαλάσσια επίσκεψη στην Νέα Καμένη-ηφαίστειο) την Κυριακή, 11 Οκτ 2015, στις 17.00. http://imic2015.conferences.gr. Οι εμπειρίες όπως και οι αναμνήσεις που μας δημιουργούν είναι αυτές που κάνουν τα ταξίδια μοναδικά και ανεκτίμητα. O σημερινός ταξιδιώτης αναζητά τις εμπειρίες περισσότερο από τις παροχές και τις ανέσεις, περισσότερο από τα κλασσικά αξιοθέατα και την ψυχαγωγία, περισσότερο από όλα αυτά που «πρέπει να δει» όπως καταγράφονται στους τουριστικούς οδηγούς και τις φωτογραφίες που θα φέρει πίσω μαζί του. Οι πραγματικές εμπειρίες ζωής είναι αυτές που δημιουργούν στους ανθρώπους την ανάγκη να ταξιδέψουν.

Μέσα από μοναδικές, αυθεντικές, βιωματικές εμπειρίες ζωής, μέσα από την επαφή του με την ιστορία, τον πολιτισμό, τη γεωμορφολογία, τη γαστρονομία και τη λαογραφία, ο επισκέπτης επιδιώκει να ζήσει εμπειρίες μέσα από την ουσιαστική συμμετοχή με όλες τις αισθήσεις του και όχι μέσα από την αποστασιοποιημένη παρατήρηση ενός νέου τόπου.

Η αναζήτηση, επιδίωξη, επιθυμία αυτή προσδιορίζεται ως Βιωματικός Τουρισμός (experiential tourism) είναι ένα ιδιαίτερα ευρύ και πολύ σύγχρονο πεδίο που περιλαμβάνει διάφορες μορφές τουρισμού όπως: δραστηριότητες στη φύση, πολιτιστικός τουρισμός, γαστρονομικός τουρισμός, οικοτουρισμός, εκπαιδευτικά ταξίδια, τουρισμός πολιτιστικής κληρονομιάς, διερευνητικός (experimental) τουρισμός κλπ. Κοινό χαρακτηριστικό όλων είναι ότι περιλαμβάνουν δραστηριότητες πέρα από τα συνηθισμένα, φιλικές προς το περιβάλλον οι οποίες παράλληλα χαρακτηρίζονται από σεβασμό προς την κουλτούρα και τον πολιτισμό ενός τόπου.

Σκοπός του IMIC 2015-Για τον Βιωματικό Τουρισμό (9-11 Οκτ 2015) είναι να παρουσιάσει εμπεριστατωμένα τις νέες τάσεις παγκοσμίως στο σύγχρονο θέμα του Βιωματικού Τουρισμού, να ενδυναμώσει το ενδιαφέρον, να συμβάλει στην περαιτέρω κατανόηση της ολοένα και αυξανόμενης σημασίας που έχουν οι βιωματικές εμπειρίες στον τουρισμό και να προσφέρει γνώση και νέα εργαλεία σε όλους εκείνους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, σχεδιάζουν και προσφέρουν το τουριστικό προϊόν.

Ο Δυτικός Πολιτισμός (κυρίως Ευρώπη) παρουσιάζει μια περιοδικότητα περίπου κάθε 300 χρόνια. Ο Μεσαίωνας είναι η χρονική περίοδος 1000-1400, η Αναγέννηση είναι 1400-1800, η Βιομηχανική επανάσταση είναι 1800-2050 (?) και η Κοινωνία της Γνώσης είναι για μετά. Σε κάθε περίοδος κυριάρχησε ένα διοικητικό μοντέλο που είχε χαρακτήρα «αυστηρά» top-down (βασιλιάδες, φεουδάρχες, δικτάτορες κλπ) την Αναγέννηση, ενώ στην βιομηχανική επανάσταση το κέντρο διαχείρισης βρίσκετε κάπου στο μέσο της «πυραμίδας» με συμμετέχοντες τόσο το top management, όσο και to middle management, καθώς και το υπόλοιπο προσωπικό. Οι εξελίξεις στο διαδίκτυο (τεχνολογίες πληροφορικής), όσο και ο εκδημοκρατισμός της ενέργειας οδηγούν ισχυρά «από την ιεραρχική ισχύ στην οριζόντια ισχύ» και βέβαια σε οριζόντια δικτύωση.

H Σαντορίνη αποτελεί ιδανικό χώρο για τη φιλοξενία συνεδρίων τουριστικού ενδιαφέροντος. Το μοναδικό φυσικό τοπίο σε συνδυασμό με την ακμάζουσα και καινοτόμα τουριστική δραστηριότητα την καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό διεθνώς. Το IMIC 2015-Βιωματικός Τουρισμός, 9-10 Οκτ 2015, στο Συνεδριακό Κέντρο Π.Μ. Νομικός, με την εξαιρετική θεματική του προκαλεί και προσκαλεί … Διότι πέραν των θεμάτων σε ένα συνέδριο πάρα πολύ σημαντικές είναι και οι δυνατότητες δικτύωσης με συνανθρώπους του αντίστοιχου χώρου.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.